Ce se întâmplă dacă mănânci prea mult zahăr. Schimbările hormonale, printre riscurile mai puțin cunoscute

0
Publicat:

Ce înseamnă „prea mult” zahăr și ce efecte are acest aliment asupra organismului atunci când este consumat în exces? Sunt două întrebări pe care multă lume și le pune. 

Zahărul este asociat cu o tensiune arterială crescută. FOTO Shutterstock
Zahărul este asociat cu o tensiune arterială crescută. FOTO Shutterstock

Site-ul de nutriție și sport eatthis.com a sintetizat opiniile unor dieteticieni referitoare la cum răspunde organismul când este bombardat cu zahăr în exces.

Ce înseamnă „prea mult" zahăr

Potrivit Asociației Americane a Inimii, cantitatea zilnică recomandată pentru consumul de zahăr este de 25 de grame pentru femei, respectiv 36 de grame pentru bărbați, adică aproximativ 10% din caloriile zilnice de care avem nevoie, în funcție sex.

Fie că vorbim de sucuri, prăjituri sau alte alimente ce conțin acest ingredient, dacă exagerăm în mod obișnuit, ne putem trezi cu o serie de efecte secundare.

Consumul de prea mult zahăr adăugat poate avea numeroase efecte negative asupra sănătății, explică nutriționista Wan Na Chun, de la One Pot Wellness.

„Poate duce la creșterea în greutate, la acumularea de grăsime viscerală și la un risc crescut de boli de inimă, care este principala cauză de deces la nivel mondial”, punctează specialista.

Lista de afecțiuni asociate cu „prea mult” zahăr include:

Obezitate

Inflamație

Trigliceride ridicate

Diabet

Tensiune arterială ridicată

Boală de inimă

Boală hepatică grasă non-alcoolică

Iată ce subliniază dieteticienii referitor la consumul excesiv de zahăr și impactul acestuia asupra organismului:

1. Crește nivelul de zahăr din sânge crește

Consumul crescut de zahăr în alimentație poate duce la creșterea glicemiei în timp și ne poate expune la risc de diabet de tip 2, boli de inimă, hipertensiune arterială și risc de accident vascular cerebral.

2. Tensiunea arterială poate crește

Nu doar sarea, ci și zahărul este asociat cu o tensiune arterială crescută. Trebuie reținut că, atunci când crește glicemia, crește și tensiunea arterială.

3. Posibile modificări ale sănătății mintale

Dieteticiana Katie Drakeford spune că un consum prea mare de zahăr a fost asociat cu efecte negative asupra stării de spirit și a sănătății mentale.

Dincolo de fluctuațiile de zahăr din sânge și creșterea nivelului de cortizol, care duce la o „prăbușire” de energie și ne face să ne simțim iritabili, obosiți sau chiar triști, există legături între excesul de zahăr și simptomele depresive. Centrele pentru Controlul Bolilor au atras atenția că băuturile îndulcite cu zahăr, cum ar fi în special sucurile, ar putea fi asociate cu provocări de sănătate mintală.

4. Creștere în greutate și mai multe pofte

Este poate cel mai cunoscut efect al „caloriilor goale” (dincolo de creșterea glicemiei).

5. Risc mai mare de boli de inimă

Prea mult zahăr crește riscul de boli de inimă prin crearea de micro-abraziuni în interiorul arterelor.

6. Mai multă grăsime acumulată în ficat

Excesul de grăsime corporală este asociat cu creșterea depozitelor de ficat gras (boala ficatului gras non-alcoolic) care expune la un risc mai mare de diabet, hipertensiune arterială și boli de inimă).

6. Posibile schimbări hormonale

Afecțiunile legate de hormoni, cum ar fi Sindromul ovarelor polichistice (SOPC), pot fi influențate de dietă și de alegerile privind stilul de viață.

Pare să existe o asociere puternică între rezistența la insulină și gestionarea simptomelor Sindromului ovarelor polichistice.

„Moderarea consumului de zahăr poate îmbunătăți foarte mult echilibrul hormonilor din corpul nostru”, explică Bess Berger, dietetician SOPC, care lucrează cu femei care suferă de probleme legate de glicemie.

7. Risc mai mare pentru unele tipuri de cancer

Consumul excesiv de zahăr poate crește riscul de cancer, spune dieteticiana Lisa Andrews. Un studiu din 2020 sugerează că zaharurile adăugate (în deserturi, produse lactate și băuturi) pot contribui la acest risc, în special pentru cancerul de sân.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite