Stiri despre democratie

  845 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Marţi, înainte de Crăciun
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Marţi, înainte de Crăciun

  ...adică ieri după-amiază, am urmărit preţ de trei ore documentarul „30 de ani de democraţie”, realizat de Mihai Voinea şi Cristian Delcea, ziarişti la publicaţia „Recorder”.

 • 30 de ani de la Revoluţie. Ultimele ore ale Ceauşeştilor şi sentinţa de Crăciun
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  30 de ani de la Revoluţie. Ultimele ore ale Ceauşeştilor şi sentinţa de Crăciun

  Luni, 25 decembrie 1989, a avut loc procesul-fulger şi execuţia soţilor Ceauşescu, sub supravegherea generalului Stănculescu, despre care aceştia credeau că le este un apropiat. S-au prăbuşit în regimul strâmb pe care l-au creat, sub o rafală de gloanţe trase cu spaimă, după planurile celor pe care i-au ajutat să se ridice. Justiţia a fost nedreaptă – dar istoria?

 • Ana Blandiana: E  mult mai greu să fii liber decât să nu fii liber. Libertatea, singurul lucru sigur pe care l-am obţinut în decembrie 1989
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ana Blandiana: E  mult mai greu să fii liber decât să nu fii liber. Libertatea, singurul lucru sigur pe care l-am obţinut în decembrie 1989

  Poeta Ana Blandiana, fondatoarea Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei de la Sighet în cadrul Fundaţiei Academia Civică, a înţeles că "este mult mai greu să fii liber decât să nu fii liber". ”Absolut sigur, libertatea este singurul lucru pe care l-am obţinut în decembrie 1989”, spune Ana Blandiana.

 • Irina Margareta Nistor: „Există foarte multe de făcut pentru a îndrepta cele 5 decenii de comunism, de dictatură, de frică, de frig, de foame“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Irina Margareta Nistor: „Există foarte multe de făcut pentru a îndrepta cele 5 decenii de comunism, de dictatură, de frică, de frig, de foame“

  Cu 30 de ani în urmă am fost martorii unui moment istoric al secolului 20. Peste tot în jurul lumii, oamenii stăteau lipiţi de televizoare privind cum naţiunile din întreg blocul estic se revoltă şi luptă pentru a-şi recâştiga libertăţile, încheind astfel o prea lungă perioadă de dictaturi chinuitoare.

 • It’s a fair country!
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  It’s a fair country!

  După trei ani şi jumătate de umilinţe, alegătorii britanici au întîlnit la urne echipa care i-a declarat cireadă de proşti şi au zdrobit-o. Vineri dimineaţă, la capătul unei  răfuieli paşnice şi dure ca un ciclon civil, Marea Britanie şi-a recîştigat poporul şi şi-a pierdut ideologia.

 • Cât de importantă e Revoluţia din '89 pentru tinerii de azi. Statul la coadă, imaginea reprezentativă a comunismului
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cât de importantă e Revoluţia din '89 pentru tinerii de azi. Statul la coadă, imaginea reprezentativă a comunismului

  Pentru tinerii români care nu au trăit în comunism, Revoluţia din decembrie 1989 înseamnă o lecţie de istorie: poate predată la şcoală, poate povestită acasă. Am discutat cu generaţiile tinere despre cum apreciază sacrificiul părinţilor lor, ce înseamnă democraţia şi libertatea în care au trăit, precum şi despre ce imagine şi-au construit despre comunism

 • PSD
şi panarama lui sinistră
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  PSD şi panarama lui sinistră

  Era oare nevoie de categorica, ruşinoasa înfrângere a Vioricăi Vasilica Dăncilă în alegerile prezidenţiale de duminica trecută pentru  ca liderii PSD din judeţe, coagulaţi sau nu în jurul pucistului Marcel Ciolacu, să afle că şefa lor de partid este o fiinţă care, practic, politic nu contează?

 • Alegeri locale în Hong Kong, pe fundalul protestelor prodemocraţie
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Alegeri locale în Hong Kong, pe fundalul protestelor prodemocraţie

  În Hong Kong au loc alegeri locale, pe fundalul marilor proteste prodemocraţie izbucnite în iunie, în apărarea principiului „o ţară, două siseme” politice din fosta colonie britanică, retrocedată Chinei în 1997. Până acum, votul local în care se aleg cei 452 de membri din 18 consilii de district, nu aducea multă lume la vot.

 • Interpretul lui Borat, despre „cele mai puternice maşini de propagandă din istorie”: după aceeaşi logică Facebook putea face reclamă şi soluţiei lui Hitler
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Interpretul lui Borat, despre „cele mai puternice maşini de propagandă din istorie”: după aceeaşi logică Facebook putea face reclamă şi soluţiei lui Hitler

  Într-un discurs ţinut joi la summitul International Leadership al Ligii Antidefăimare, unde a primit un premiu, actorul britanic de comedie Sacha Baron Cohen, cunoscut pentru rolul din filmul Borat, a denunţat reţele sociale precum Facebook, Twitter, YouTube ca „cele mai puternice maşini de propagandă din istorie”, relatează CNN.

 • Democraţia cu poalele în cap
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Democraţia cu poalele în cap

  Audierile de pe Capitol Hill, într-un caz de punere sub acuzare a unui preşedinte american în funcţie, nu sunt chiar un eveniment obişnuit. Nici măcar pentru democraţia americană, atât de caracterizată de dezbatere şi de spectacol.

 • Biata democraţie faţă cu ipocriţii ei „apărători“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Biata democraţie faţă cu ipocriţii ei „apărători“

  Vai de ea, biata democraţie. Mor oamenii pentru ea în Iran şi Hongkong, în timp ce acasă la ea, în Europa, ori în România, se duce de râpă cu atât mai rapid cu cât mai abitir o cârmesc, o pupă şi-o oblojesc inamicii ei.

 • Treizeci de ani de libertate, demnitate şi democraţie
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Treizeci de ani de libertate, demnitate şi democraţie

  Pentru noi, românii, cei 30 de ani scurşi de la Căderea Zidului Berlinului, reprezintă o formă condensată a istoriei noastre naţionale. Am reuşit sa îndeplinim visul înaintaşilor noştri de reîntoarcere, după milenii de înstrăinare, în matca noastră occidentală. Să obţinem, în premieră absolută, garanţii de securitate fără precedent. Să recuperăm, măcar parţial, din decalajele de dezvoltare faţă de Vestul dezvoltat.

 • Ce urmează pentru România după alegerea Laurei Codruţa Kovesi
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ce urmează pentru România după alegerea Laurei Codruţa Kovesi

  Voturile din Consiliul European, de pe data de 19 septembrie 2019, pentru candidatul român la şefia Parchetului European, îngroapă toate ”ievaluările”, toate încercările disperaţilor de a o lega pe Laura Codruţa Kovesi, care acum, se poate întoarce mai puternică împotriva corupţilor! Ce va urma este crucial, cum va fi gestionat acest moment şi stare de spirit extraordinare, care pot scrie istorie pentru România!

 • Checks and Balances,
principiul care asigură democraţia. Exemple din România. Să fim optimişti!
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Checks and Balances, principiul care asigură democraţia. Exemple din România. Să fim optimişti!

  În România există câţiva actori importanţi în democraţie: parlamentul, preşedintele, guvernul, magistraţii, CCR, presa independentă. Problema nu este cine să aibă putere mai mare. Aplicarea principiului din titlu, control şi echilibru, exercitat de fiecare actor asupra celorlalţi, aceasta este cheia dezvoltării echilibrate şi normale a unei societăţi.

 • Bolton, Brexit şi criza democraţiilor
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Bolton, Brexit şi criza democraţiilor

  Ce aflăm din chinurile unui Brexit prelungit şi din despărţirile în serie ale lui Trump de colaboratori ca John Bolton? Că în vest se-nvaţă greu. Şi că la 18 ani de la megaatentatele din SUA, criza democraţiilor e-n toi.

 • Elitari din toate ţările, uniţi-vă!
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Elitari din toate ţările, uniţi-vă!

  Democraţia cade uşor. Astfel, în mai puţin de o săptămînă, Parlamentul britanic a alunecat de la opriţi dictatura! la opriţi alegerile! Pentru toţi cei ce se mai îndoiesc de coruperea generală a democraţiei preluate de ideologia preacuratei junte globale a progresului, Brexit e lecţia şi sfîrşitul. Proba labirintului.

 • Un partid nu e un club. E o firmă
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Un partid nu e un club. E o firmă

  Bunul meu prieten Andrei Caramitru şi mulţi alţii din USR nu pierd nicio ocazie să spună şi să scrie peste tot că e o democraţie bine cimentată la ei în partid. Acelaşi fel de democraţie despre care se vorbeşte şi în societate, cea egalitaristă, care face, de pildă, că deciziile interne să fie luate consensual şi cu pondere egală.

 • Democraţie şi barbarie rafinată
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Democraţie şi barbarie rafinată

  Se face o săptămînă de cînd tancurile ocupă intersecţiile principale ale Londrei. În acelaşi timp, execuţiile sumare continuă şi elimină opoziţia adusă cu camioanele pe stadionul Wembely. Ziarele sînt închise. Singura staţie TV admisă transmite 2 ore pe zi comunicate ale Liderului Suprem, citite de prezentatori în uniformă.

 • Lovituri apusene în speranţa de libertate numită Hong Kong
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Lovituri apusene în speranţa de libertate numită Hong Kong

  Sub loviturile unei elite interesate nu de libertate, de pildă de a oamenilor din Hong Kong, ci de păstrarea propriei puteri cu orice preţ, chiar şi cu al valorilor pe care chipurile le susţine, democraţia moare în Europa. Dar în Asia?

 • Utopii despre votul electronic, dar şi un pic de realitate
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Utopii despre votul electronic, dar şi un pic de realitate

  De la SF înapoi la realitate, avem tehnologia să construim o societate cu democraţie directă, astăzi. Dar realitatea nu stă în modul în care votăm, ci în cantitatea de informaţii pe care le consumăm.

 • Politică
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Politică

  În vara lui 2006, lîngă Mînăstirea Rîmeţi, un sătean de prin partea locului m-a întrebat, foarte cuviincios, dacă aş fi de acord să discutăm „puţină politică“. Am crezut că urmează întrebări candide despre partide, parlamentari şi miniştri. În realitate, omul avea o problemă foarte concretă, legată de nişte terenuri pe care nu le putuse recupera. Spera că îl pot ajuta şi voia să se repeadă pînă în sat, ca să-mi aducă actele litigiului.

 • Republica Moldova, în zodia meritocraţiei revoluţionare
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Republica Moldova, în zodia meritocraţiei revoluţionare

  Republica Moldova a intrat în zodia scopului care scuză mijloacele. Orice lovitură e bună în război sau în dragoste. Dar e bună şi în reformă zicerea de mai sus? Într-o epocă a căderii din multilateralism în politică de putere, în epoca contestării deschise a liberal democraţiei din unghiul populismelor şi naţionalismelor, de ce ar mai conta regulile democratice la Est de Prut?

 • A cui este, de fapt, suveranitatea în România?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  A cui este, de fapt, suveranitatea în România?

  Odată cu înscăunarea mai marilor PSD-işti şi ALDE-işti în funcţiile cheie ale statului român, Democraţia a devenit laitmotiv pe meleagurile noastre. De la infama ordonanţă 13 şi până în prezent, nu cred că a fost zi de la Dumnezeu în care cineva de pe la noi să nu sufle o vorbă despre Democraţie.

 • CCR, statul de drept şi democraţia
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  CCR, statul de drept şi democraţia

  Opt judecători ai CCR au invalidat voinţa exprimată de poporul român, din care aproape opt milioane au participat la referendumul pe justiţie. Ce înseamnă decizia Curţii pentru statul de drept? Dar pentru democraţie?