Președintele CCR și ambasadorul Franței la București au discutat despre statul de drept și colaborarea juridică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele Curții Constituționale a României, Marian Enache, s-a întâlnit miercuri cu ambasadorul Franței la București, Nicolas Warnery. Întrevederea, desfășurată într-o atmosferă cordială și constructivă, a subliniat relațiile excelente dintre cele două țări și cooperarea strânsă în domeniul juridic și constituțional.

Marian Enache la o conferință de presă. FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
Marian Enache la o conferință de presă. FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

În cadrul discuțiilor, ambasadorul Franței a reafirmat sprijinul față de CCR în apărarea statului de drept și a valorilor democratice. La rândul său, Marian Enache a evidențiat rolul fundamental al Curții Constituționale în menținerea echilibrului puterilor în stat și în protejarea democrației constituționale.

„Noi considerăm constituționalismul și constituționalitatea un barometru de măsurare a nivelului democratic al unei țări. Importanța promovării și afirmării principiilor, valorilor și procedurilor constituționale reprezintă o condiție sine qua non a statului de drept. Având în vedere procesul constituționalizării întregului sistem de drept, întărirea și consolidarea constituționalismului sunt determinante pentru statul constituțional. Statul de drept este o activitate de raționalizare înăuntrul căreia controlul constituționalității se valorizează ca principiu structurant și ordonator al democrației constituționale (...) Pentru Curtea Constituțională a României, respectarea și protejarea ordinii constituționale este o prioritate. În afara statului de drept, democrația devine anarhică, arbitrară și nu se mai raportează la exigențele valorilor și principiilor constituționale de tip occidental, temelia oricărui regim democratic. Pătrunderea populismului în deciziile sau hotărârile unei curți constituționale este direct proporțională cu slăbirea democrației unui stat”, a afirmat președintele CCR, Marian Enache.

De asemenea, s-a discutat despre posibilitatea organizării unei întâlniri bilaterale cu Consiliul Constituțional al Franței, în vederea schimbului de bune practici și a consolidării colaborării dintre cele două instituții.

La finalul întâlnirii, ambasadorul Nicolas Warnery a semnat în Cartea de Onoare a Curții Constituționale a României.

La întâlnire au mai participat, din partea autorității române de jurisdicție constituțională, doamna judecător Laura-Iuliana Scântei, domnul Benke Károly, prim-magistrat-asistent, doamna Cristina Titirișcă, magistrat-asistent, directorul Cancelariei președintelui, iar din partea Ambasadei doamna Josette Hereson, consilier politic, și doamna Simona Pavel, magistrat de legătură.

Evenimente

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite