Viaţa la preţ de varză

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trăim şi murim într-o lume din ce în ce mai nebună, mai nesigură, mai confuză, în care nu doar că suntem combatanţi în lupta binelui cu răul, dar, mai cu seamă, reuşim tot mai greu să facem diferenţa între bine şi rău. Război, politică, teroare, corupţie, moarte sunt lucruri care ne lovesc continuu, succedându-se parcă mult mai neaşteptat şi rapid decât ne-am fi aşteptat.

Nu mai ştim dacă preţul vieţii este tot mai scump cu fiecare clipă trăită şi tot mai greu de acoperit sau, dimpotrivă, viaţa a ajuns la preţul unei verze, chiar dacă în România varza a ajuns la un preţ nemaiîntâlnit, în doar câteva săptămâni.

Lucrurile par că au luat-o razna. Suntem într-o avalanşă a morţii, a terorii, care nu se mai opreşte. Curg permanent, ştirile, evenimentele negre, tragice, breking news-urile despre nenorociri care uluiesc lumea. Se întâmplă lucruri nemaiîntâmplate, nemaivăzute, nemaiauzite şi mai ales, neprevenite! Provocările secolului XXI sunt neaşteptat de mari faţă de previziunile prevestite de cei dinaintea noastră. Nu ştim dacă celebra previziune ”Secolul XXI va fi unul religios sau nu va fi deloc!” se confirmă într-o măsură mai mare decât se credea sau, la polul opus, nu se adevereşte deloc.

Partea de omenire, civilizată, educată este uluită, şocată, pierdută, încremenită în faţa terorii şi a morţii şi lipsită în special de răspuns în faţa forţelor răului. Marile puteri ale planetei sunt neputincioase într-un răspuns adecvat în faţa răului, care le atacă la temelie. Paris, capitala, oraşul luminii, simbolul Europei occidentale a devenit din nou simbolul terorii, al morţii şi al fricii. Franţa a fost iarăşi, în decurs de doar câteva luni, lovită în inima ei, în ciuda avertismentelor şi istoriei tragice recente.

Cu doar câteva săptămâni înainte, „Micul Paris”, Bucureşti, capitala României trăise un alt şoc în premieră în istoria ei, eveniment tragic care a şocat lumea şi a consacrat dacă mai era nevoie, celebrul slogan ”Corupţia ucide!” În alte colţuri de lume, în alte zone pământene locuite se întâmplă permanent, atrocităţi în care oamenii se omoară între ei. Statistica, cifrele morţii sunt alarmante, în creştere pe zi ce trece, anunţate sumbru, la ştiri. Sunt tot mai multe victime anunţate, victime fără număr, indiferent de rasă, religie sau vârstă. Mor prea mulţi oameni nevinovaţi! Replica în faţa răului este destul de timidă, anostă, fără putere. Lumea civilizată este în impas, se află la răscruce.

Cu toate acestea, viaţa merge înainte, lăsând în urmă frica, teroarea şi mai ales moartea. Fiecare om face tot ce poate să supravieţuiască în mediul în care trăieşte. Încet, încet oamenii ies din şocul răului, încep să-şi vadă de treburile lor, unii dintre ei încercând să determine cauzele proliferării răului şi să găsească mijloacele cele mai eficiente pentru combaterea lor. Politica trebuie să răspundă cât poate de bine şi de rapid acestor provocări. Să adopte măsuri radicale împotriva terorii, a violenţei, a morţii. Sunt lucruri care ne privesc pe toţi, nimeni nu trebuie să rămână indiferent.

În ceea ce ne priveşte pe noi românii, ăştia care încă n-am plecat din ţara noastră frumoasă, trăim în această perioadă de timp vremuri tulburi, tragice în care numărul victimelor decedate se aude tot mai mare cu fiecare zi ce trece. Trăim într-un fel de circ tragic, comic. Într-o realitate care atunci când ne scoate din blazare, din indiferenţă, care atunci când ne pune cuţitul la os, ne face să ieşim disperaţi în stradă. Să facem ceva, dar, din păcate, nu realizăm prea multe în acest fel.

Trăim într-un mediu dinamic, cu viii, cu morţi, cu politică aprinsă, cu suspiciuni, cu bănuieli, cu servicii care ne guvernează nu doar ţara cât şi viaţa, cu oameni care se sapă, se mănâncă între ei din interese meschine. Trăim într-o ţară frumoasă în care corupţia guvernează permanent în ciuda ”marilor” realizări, a reţinerilor şi arestărilor de corupţi. O ţară în care, paradoxal, cu cât sunt mai multe arestări în rândul corupţilor, cu atât mai mult creşte caracatiţa corupţiei.

Din păcate, suntem în zodia nefastă „Corupţia ucide!” şi nu avem încă răspunsul potrivit acestei provocări criminale. În România, preţul vieţii umane este plătit la preţul verzei, chiar dacă această legumă s-a scumpit foarte mult în această toamnă.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite