Să stea acasă! Gata cu vizele turistice pentru ruşi pe timp de război

0
0
Turiştii din Rusia au fost până acum mereu bineveniţi în magazinele scumpe din Occident
Turiştii din Rusia au fost până acum mereu bineveniţi în magazinele scumpe din Occident

Este oare posibil ca ruşilor să li se permită să îşi petreacă vacanţa ca turişti în Spania sau Franţa, în timp ce armata Moscovei ucide mii de femei şi copii în Ucraina? Categoric nu, spun din ce în ce mai mulţi oameni din UE. Statele membre ale UE fac ceea ce ştiu mai bine în această chestiune: acţionează în mod inconsecvent. Însă avem nevoie de o linie clară, chiar dacă ea ar conţine şi unele abateri.

De fapt, statele Schengen ar trebui să refuze vizele turistice tuturor ruşilor până la noi ordine - cel puţin atât timp cât Moscova ocupă părţi din Ucraina. Să nu uităm că, până acum, milioane de ruşi fie susţin acest război, fie pretind că nu au nimic de-a face cu el.

Lor trebuie să li se spună în mod răspicat că, pentru moment, nu sunt bineveniţi în Europa. Pentru mulţi moscoviţi poate c-o fi normal să se bucure de viaţă în cafenele şi restaurante, în timp ce compatrioţii lor îşi scăldă mâinile în sânge. Însă, în lumea civilizată, acest lucru nu este câtuşi de puţin firesc.

Iei în calcul nedreptatea

Desigur, a refuza la modul general vizele turistice pentru spaţiul Schengen tuturor ruşilor este parţial nedrept. O atare decizie afectează şi oamenii nevinovaţi, pe aceia care nu susţin războiul Rusiei, dar care nu au curajul să protesteze împotriva lui.

Numai că astfel de "daune colaterale" sunt greu de evitat. Aşa cum greu de prevenit este şi faptul că suspendarea vizelor mai abitir i-ar face pe unii ruşi să susţină politicile Kremlinului. Ce-i taie capul, aia să facă. Vacanţa pe plajă pe Coasta de Azur sau weekendul de cumpărături pe Champs Élysées nu mai pot fi permise.

Aceasta va stârni un sentiment de disconfort ruşilor, senzaţia că se află în ”boxa acuzaţilor”. Adică exact ce este de dorit. Ruşii nu mai pot fi trataţi ca un popor normal în timp de război, la fel cum s-a întâmplat şi cu germanii între 1939 şi 1945 şi în primii ani după această perioadă. 

Inclusiv aspectele de securitate vorbesc în favoarea eliminării vizelor turistice pentru ruşi. De exemplu, rusul Vadim Krasikov a călătorit la Berlin cu o astfel de viză pentru a împuşca cu sânge rece, probabil la cererea FSB, un solicitant de azil din Georgia. Acest lucru face din Rusia, după cum au remarcat experţii germani în politică externă, un "stat terorist". Iar Europa trebuie să se protejeze împotriva acestui lucru. 

Reguli uniforme pentru toate statele Schengen

Cu toate acestea, anumitor persoane din Rusia, atent selectate, ar trebui să li se ofere în continuare posibilitatea de a intra pe teritoriul european. Pentru că Germania şi Europa au o problemă demografică, nenumărate companii caută de ani de zile lucrători calificaţi. În ultimii ani, milioane de ruşi, în special tineri şi persoane educate, s-au mutat în Germania. Acest lucru trebuie să fie încurajat în continuare.

Studenţii sau oamenii de ştiinţă ruşi care doresc să îşi continue studiile sau să lucreze în Occident ar trebui să aibă şi ei permisiunea de a veni, la fel şi membrii opoziţiei ruse. Într-un cadru limitat, chiar şi vizitele rudelor ar trebui să rămână posibile în continuare.

Important este însă ca guvernele tuturor statelor Schengen să consimtă la reguli uniforme, între care şi ridicarea acestor sancţiuni în momentul în care există o pace durabilă în Ucraina. 

De luni de zile, majoritatea germanilor au susţinut livrarea de arme grele către Ucraina. Pe de altă parte, se opune livrării de arme o minoritate care face referire la istoria Germaniei. Mai cu seamă aceşti oameni ar saluta eliminarea vizelor turistice pentru ruşi - o formă de sancţiuni cu efect rapid şi care nu face victime. 

Nici măcar presa rusească nu ar putea ignora suspendarea acordării de vize turistice. La început, cu siguranţă că s-ar lansa în comentarii sarcastice. Poate că s-ar întreba dacă nu cumva şi alte state occidentale vor urma acest exemplu. La un moment dat, la fel ca pe vremea URSS, vor găsi motive să le spună ruşilor că e mai bine să rămână acasă. Ori că, în acest fel, cafenelele şi restaurantele din Moscova vor căpăta un plus de strălucire.

Miodrag Soric - Deutsche Welle

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite