Pro-ruşii încearcă destabilizarea Moldovei din interior

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Provocatori pro-ruşi cu panglica Sf. Gheorghe, la Chişinău
Provocatori pro-ruşi cu panglica Sf. Gheorghe, la Chişinău

Apar tentaţii de destabilizare a Moldovei din interior. Opoziţia pro-rusă cheamă la nesupunere şi incită populaţia la sfidarea restricţiilor ce vizează afişarea simbolurilor invaziei ruse în Ucraina.

Parlamentul de la Chişinăua interzis recent simbolurile invaziei ruse „V”, „Z”, precum şi panglica bicoloră „Sf. Gheorghe”. Preşedintele Maia Sandu a promulgat legea marţi, 19 aprilie.

Opoziţia pro-rusă spune că nu recunoaşte această lege şi cheamă populaţia să iasă, de 9 mai („Ziua Victoriei”), la o manifestaţie cu panglica prinsă la piept. Partidul Socialiştilor îi asigură pe cei care vor încălca legea că le va acorda „asistenţă juridică deplină fiecărui locuitor care va considera că e de datoria sa să poarte panglica Sf. Gheorghe pe 9 mai”. În paralel, unii deputaţi de stânga apar live pe platformele propagandistice de la Moscova cu mesaje ce alimentează dezbinarea şi ura. Ei zâmbesc satisfăcuţi şi dau din cap atunci când propagandiştii lui Putin spun că Moldova va fi sfârtecată de Rusia şi că va rămâne fără gaze de la 1 mai.

Maia Sandu: Datoria noastră era să păstrăm această pace, dar nu am reuşit

După promulgarea legii care interzice simbolurile invaziei ruse în Ucraina, Maia Sandu a susţinut un brifing în cadrul căruia a menţionat că Moldova nu are nevoie de „simboluri care ne învrăjbesc”, pentru că „este o ţară a păcii”: Modificarea legislaţiei cu privire la unele semne şi litere care sunt folosite de armata rusă în războiul din Ucraina şi cu privire la interzicerea pe teritoriul ţării noastre a simbolicii acestui război nu atentează la memoria noastră istorică. Oamenii vor putea, în continuare, să-i comemoreze pe eroii care au luptat în cel de-al doilea război mondial”, a explicat şefa statului.

Potrivit ei, „specularea victoriei din 1945 pentru a promova, astăzi, o agresiune militară împotriva Ucrainei este o ofensă adusă memoriei părinţilor şi bunicilor noştri, care şi-au dat viaţa pentru ca noi să putem trăi în pace. Datoria noastră era să păstrăm această pace, dar, din păcate, nu am reuşit”. (...) „Nu putem accepta folosirea, în ţara noastră, a simbolurilor care înfăţişează, reprezintă sau sprijină invazia rusă în Ucraina. Simbolurile îşi schimbă sensul în funcţie de context, de realităţi. Simbolurile pe care le incriminăm nu sunt simboluri despre războiul de acum 77 de ani - ele se referă la războiul de azi din Ucraina. Nu putem tolera promovarea unor imagini şi acţiuni care sunt asociate războiului din Ucraina, care sunt asociate cu uciderea a mii de oameni, cu suferinţele altor milioane de refugiaţi şi care îndeamnă la teroare, distrugeri şi violuri. Nu putem admite mesaje care denaturează informaţia despre război - e revoltător şi inuman să învinuieşti victimele de suferinţele proprii”, a menţionat Maia Sandu.

„Cei care astăzi justifică uciderea ucrainenilor, mâine - sau chiar azi - pot cere uciderea moldovenilor. Cei care nu condamnă azi războiul sunt la fel ca aceia care nu au condamnat, la vremea lor, pogromurile, holocaustul sau deportările. (…) Cei care folosesc simbolurile războiului pentru a picura ură în conştiinţa noastră şi pentru a semăna vrajbă şi divizare în societate vor plăti dur conform legii. Utilizarea acestora este un comportament criminal şi dezgustător. Politicienii care speculează cu simboluri pentru a diviza societatea vor fi penalizaţi”, a mai spus preşedintele moldovean.

Ambasada Rusiei spune că interzicerea panglicii afectează mişcarea spre pace 

Ambasada Federaţiei Ruse în Republica Moldova susţine că interzicerea panglicii Sf. Gheorghe afectează „mişcarea spre pace şi prietenie dintre cele doua ţări”. Ambasada menţionează că panglica bicoloră  păstrează memoria a milioane de oameni care au murit în lupta împotriva fascismului şi nazismului în Europa. „Încercarea de astăzi, de a crea o nouă realitate fictivă a acelor evenimente, bazate pe un atac ideologic la normele morale, privează popoarele noastre de dreptul la o memorie istorică sigură, îngreunează trecerea spre pace şi prietenie”, se arată în reacţia Ambasadei Rusiei în Republica Moldova.

Separatiştii de la Tiraspol s-au pomenit izolaţi şi strigă: „Blocadă!”

Deşi, aparent, mai timid decât înaintea invaziei ruseşti asupra Ucrainei, şi regimul separatist de la Tiraspol pare să-şi recapete „vocea” în ultimele două săptămâni, în special după ce Ucraina a blocat orice mişcare prin segmentul de frontieră pe care îl are cu regiunea transnistreană. Acum singura legătură, inclusiv comercială, a regiunii transnistrene cu restul lumii este prin Republica Moldova, iar aceasta înseamnă legalizarea actelor şi condiţii egale cu agenţii economici din Republica Moldova. Businessul din Transnistria nu a funcţionat niciodată în ultimii 30 de ani cu acte în regulă. Prin urmare, regimul separatist percepe necesitatea legalizării afacerilor la Chişinău ca pe o „blocadă economică”.

Şi dacă în raport cu Ucraina, exponenţii regimului separatist de la Tiraspol afişează acum un ton umil, în ceea ce priveşte dialogul cu Chişinăul administraţia separatistă din stânga Nistrului a rămas la fel de neprietenoasă, ne-a spus vicepremierul moldovean pentru Reintegrare, Oleg Serebrean: „Canalul de dialog este deschis, dar conţinutul este blocat. Mesajul în ceea ce priveşte Chişinăul este neprietenos în continuare – aşa cum a fost întotdeuna”, susţine Serebrean. Regimul de la Tiraspol nu uită să accentueze ideea despre independenţă şi insistă în continuare că ar exista „teritorii temporar controlate” de Republica Moldova – aluzie făcându-se la cele opt comune – şase din stânga Nistrului şi două din dreapta (Copanca şi Varniţa) pe care Tiraspolul le consideră parte a republicii separatiste. „Poate că aceste lucruri erau spuse şi anterior, dar contextul în care se spun acum le dă o altă lectură. Adică, puse în peisajul actual, vedem mai reliefat aceste declaraţii. Deci, nu putem spune că s-a temperat mesajul Tiraspolului la adresa noastră. Nu este mai prietenos!”, a conchis vicepremierul moldovean.

Vitalie Călugăreanu - Deutsche Welle

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite