Prietenul la embargo se cunoaşte

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

A fost suficient ca medicul sanitar-şef al Rusiei să pună embargo pe vinurile moldoveneşti că din Vest au început să curgă râuri de declaraţii de susţinere a Republicii Moldova. Europarlamentari, miniştri de Externe, comisari europeni... Toţi ne consolează, ne încurajează, ceartă Rusia pentru presiunile exercitate.

Scriam săptămâna trecută că trebuie să-l decorăm cu „Meritul Civic“ pe vicepremierul rus Dmitri Rogozin pentru faptul că, prin insultele şi ameninţările debitate la adresa Moldovei, ne face să ne mişcăm mai repede în direcţia UE. Ei bine, de ce să-l decorăm doar pe el? Să-i dăm o medalie şi „îngerului păzitor“ al băutorilor ruşi, Ghenadi Onişcenko. Aş zice chiar că acesta merită Ordinul Republicii.

A fost suficient ca medicul sanitar-şef al Rusiei să pună embargo pe vinurile moldoveneşti, că din Vest au şi început să curgă râuri de declaraţii de susţinere a Republicii Moldova. Europarlamentari, miniştri de Externe, comisari europeni... Toţi ne consolează, ne încurajează, ceartă Rusia pentru presiunile exercitate asupra noastră şi mai că sunt gata să ne ia în braţe şi să ne ducă la altarul asocierii europene, doar să vrem cu adevărăt şi să renunţăm o dată şi pentru totdeauna să stăm cu fundul în două luntre.

Preşedintele român Traian Băsescu a spus că România e gata să ne cumpere vinurile şi orice altceva ce nu va mai avea trecere la ruşi. E mai mult o declaraţie de solidaritate decât o intenţie reală, probabil. Un gest larg şi generos faţă de Republica Moldova, mai ales că nu are nicio logică economică ca o ţară care, la rândul ei, are beciurile pline şi caută pieţe de desfacere pentru băuturile sale alcoolice şi produsele agricole să importe vinuri. E un gest frăţesc, ce-i poate enerva şi mai tare pe ruşi. Şi ce dacă? N-ar fi prima dată când şeful statului român scoate din sărite Kremlinul cu declaraţii ce vizează Republica Moldova. „Avem acelaşi sânge, vom bea acelaşi vin“, comenta ieri cineva gestul lui Băsescu.

Şantajul geoenologic al ruşilor a mobilizat armata de prieteni europeni ai Moldovei. Parlamentul European a declarat tranşant în rezoluţia dezbătută ieri şi pe care o va pune azi la vot că este responsabilitatea UE să-şi apere prietenii din Parteneriatul Estic de atacurile Moscovei. Şi asta îi va enerva pe ruşi. Şi ce dacă? Nu ar fi prima dată când oficialii europeni fac zid de apărare pentru a proteja o ţară mică, aşa cum e Republica Moldova.

Aşa procedează prietenii adevăraţi. Te ceartă, dacă o iei razna, te obligă să fii educat şi să-ţi faci temele de acasă, dar nu te şantajează, nu te ameninţă, nu te omoară. Te susţin şi sunt gata să se bată pentru tine, chiar dacă riscă, la rândul lor, să fie loviţi în figură.

Nu ştiu cine a scris pentru Vladimir Putin planul menit să ne facă să renunţăm la intenţia de a parafa, la summitul din noiembrie de la Vilnius, Acordul de Asociere cu UE. Dar l-a scris bine. Bine pentru Republica Moldova. Atât de bine încât ar putea să grăbească procesul de integrare europeană. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite