Premierul Ciolacu speră că UE va închide ochii la incompetenţa guvernului său de frica AUR. Speră prost!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este o ipoteză lansată de ziarista Ioana Ene Dogioiu într-un articol din SpotMedia. Ziarista spune că Ciolacu va merge la Bruxelles cu ameninţarea adresată CE că dacă sunt blocate fondurile UE către România, în 2024 va câştiga AUR alegerile generale şi Comisia se va trezi cu o problemă cât casa în propria ogradă.

FOTO Inquam Photos/Octav Ganea
FOTO Inquam Photos/Octav Ganea

Dacă aşa judecă Ciolacu înseamnă că habar nu are cum funcţionează CE. Dacă ar fi fost să se sperie de opoziţia din Marea Britanie, să evite Brexit-ul, CE ar fi făcut pe plac cerinţelor Marii Britanii. N-a făcut-o, şi cu atât mai puţin s-ar speria de AUR, un partid venit peste noapte în politică şi care va dispărea cum a venit. Iar România nu este Marea Britanie!

Cine este AUR şi George Simion

O copie Fidelă a PPDD şi a lui Dan Diaconescu. Chiar cu mai puţină abilitatea politică. Acelaşi discurs populist, cu promisiuni fanteziste, care au prins la o parte din electorat. PPDD a avut o singură dată 14% din voturile electoratului, după care a dispărut în neant, iar Dan Diaconescu în puşcărie, condamnat definitiv la 5 ani şi 6 luni închisoare cu executare. 

Posesor şi a unui post de televiziune, OTV şi mai apoi, DDTV, nu i-a folosit la nimic.

AUR şi George Simion au acelaşi parcurs. Atacă cu agresivitate instituţii ale statului, oprit fiind de jandarmi, cum s-a întâmplat ieri la ministerul Sănătăţii, într-un protest organizat de AUR. Protestatarii au agresat inclusiv reporteri de tv şi ziarişti. După care, George Simion minte cu seninătate că n-au fost membrii AUR la ministerul Sănătăţii.

După ce spune despre soţia sa: „Bravo, dragostea mea! De azi profesor titular cu normă întreagă. Sunt mândru!”, s-a umplut Facebook-ul cu explicaţii că nici vorbă de aşa ceva. E o minciună sfruntată.

Este prea lungă listă cu minciunile şi declaraţiile aberante ale lui George Simion. Îl caracterizează cel mai bine următoarea declaraţie:

„Comisia Europeană este condusă de minți bolnave. Ei ne-au adus inflație, sărăcie, o pandemie inventată și pregătesc tot felul de nebunii, în timp ce noi, în România, avem nevoie de spitale, de drumuri, în timp ce jumate din Românie este îngropată în sărăcie. De la Comisia Europeană se vorbește despre identitate de gen, despre schimbări climatice, despre cum să inventeze noi pandemii și noi restricții care să ne afecteze drepturile și libertățile fundamentale”.

Un politician care ignoră că dezvoltarea României în ultimii 20 de ani este generată de apartenenţa la UE şi NATO, care crede că pandemia a fost inventată, are el însuşi o minte bolnavă!

Cum se explică rezultatele din sondaje ale AUR?

N-ar fi prima dată când rezultatele din sondaje nu se confirmă la vot. Cei intervievaţi resimt frustrarea faţă de eşecul guvernării actuale şi declară că vor vota cu opoziţia. Asta nu înseamnă că la vot vor risca situaţia lor şi a familiilor lor dând votul unor oportunişti care habar nu au cum se conduce o ţară, ştiu doar să mintă şi să atace instituţiile statului. Aşa s-a întâmplat şi cu PPDD al lui Dan Diaconescu, care la vot s-a dezumflat ca o gogoaşă electorală.

Există şi nostalgici ai unui stat dictatorial, condus de un tătuc providenţial. Din ce în ce mai puţini, pentru că mulţi sunt în vârstă şi părăsesc lumea noastră. La ora actuală nu cred că există mai mult de 10% din electorat convins de minciunile lui George Simion. Românii au văzut şi simt binefacerile apartenenţei la UE, inclusiv prin milioanele de călătorii făcute de români în ţări ale UE.

Ce relevanţă au discuţiile pe la colţuri, purtate de o minoritate nemulţumită de actuala guvernare? Niciuna!

În ce situaţie se află guvernul Ciolacu înainte de vizita la Bruxelles

Premierul Ciolacu s-a înmuiat de tot. Din toate promisiunile de la învestire s-a ales praful. A amânat OUG-urile care să rezolve problema deficitului bugetar, a amânat sesiunea specială a parlamentului care trebuia să rezolve problema pensiilor speciale, de toate măsurile „imediate” nu se mai ştie nimic. Au dispărut ca măgarul în ceaţă.

Premierul Ciolacu este foarte categoric când spune:

„Premierul României şi miniştrii din Guvernul României nici nu îngenunchează, nici nu se ploconesc şi nici nu execută ordinele nimănui”. Te umfla râsul! Nu Ciolacu se duce cu mâna întinsă la CE să ceară bani?

Ceilalţi miniştri îl contrazic când explică cum stau lucrurile.

Sorin Grindeanu: „România are cele mici venituri colectate, undeva la 27% din UE. E cel mai mic procent. Suntem în acea procedură de deficit excesiv, aşa cum ştim cu toţii. Dacă nu ne înscriem în deficitul negociat în urmă cu ceva ani, atunci intrăm pe un făgaş care nu cred că e benefic pentru ţara noastră şi anume suspendarea fondurilor europene şi o amendă de 0,5% din PIB, ceea ce în acest moment nu cred că îşi doreşte nimeni”.

Marcel Boloș: "Rectificarea bugetară nu poate avea loc decât după ce aceste măsuri se aprobă. În caz contrar, dacă măsurile nu se aprobă, spun cu toată răspunderea: deficitul bugetar ajunge în jur de 7% din PIB. Coaliţia trebuie să fie foarte pragmatică şi este, din acest punct de vedere, să rezolve această problemă pe care o avem acum. Cum am spus, deciziile sunt ale coaliţiei de guvernare şi sunt convins că dumnealor vor decide ce este mai bine pentru România, aşa cum a afirmat domnul prim-ministru, şi măsurile cât de curând vor fi aprobate”.

Doar că aceste măsuri afectează masiv clientela politică a dlui Ciolacu, de aceea întârzie să le ia. Aşa că degeaba declară premierul Ciolacu că el şi miniştrii nu se vor ploconi la Bruxelles. Şi ce vor face, vor bate cu pumnul în masă? Nu se sperie funcţionarii CE de aşa ceva!

Suspendarea fondurilor europene pentru România este echivalentă cu un dezastru financiar-bugetar. Tot bugetul şi toate proiectele de dezvoltare ale României sunt construite pe aceşti bani.

Mai grav. O spune Mugur Isărescu:

„Dacă corecția fiscală și consolidarea nu atinge nivelurile care sunt percepute a fi necesare de către instituțiile cu care lucrăm noi, mă refer aici la Comisia Europeană și de către piețe, o bună parte din corecție se va face de către piețe. Da? Să nu credem că ele stau așa, de-o parte și se uită dintr-un prepeleac la noi”.

Ce înseamnă corecţia făcute de pieţe? Ne cresc dobânzile la împrumuturi sau nu ne mai împrumută de loc. 

Mai tranşant este Eugen Rădulescu, director, Direcţia stabilitate financiară, BNR:

"Cred că marea problemă pe care o avem în sistemul financiar, marea, imensa problemă, este deficitul public. Dacă reuşim să stăpânim deficitul public şi dacă reuşim să reducem deficitul public către nivelul de 3% în următorii vreo 2 ani aşa, asta ar ajuta enorm de mult”.

 „PNRR-ul în sine este o gură de oxigen formidabilă pentru economia noastră, dacă suntem în stare s-o fructificăm. Pentru că dacă nu o fructificăm pe aceasta, cred că ne va chema junk raţe în următorii doi ani”.

Situația este și mai tensionată de apropierea rectificării bugetare. Nimeni nu știe cum va arăta aceasta. Ciolacu trăiește și el în alte lumi, dacă crede că toate aceste probleme se vor rezolva de la sine.

Lucrurile nu se prezintă bine pentru guvernul Ciolacu. Fie admite cerinţele CE şi reduce masiv cheltuielile de funcţionare a statului, cu riscul de a-şi supăra clientela politică, acum în prag de alegeri, fie CE ne suspendă toate fondurile iar agenţiile de rating ne vor trimite la categoria „junk”, şi nu mai putem împrumuta bani, exact ca în 2010. Caz în care vom fi obligaţi să apelăm la FMI, care şi el pune condiţii „groaznice” (Florin Cîțu) pentru acordarea unui împrumut masiv. A treia variantă nu există.

Ciolacu are o singura soluție. Să desființeze 3-4 ministere, și câteva sute de instituții inutile. Dar nu are curajul să facă așa ceva!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite