De ce va câştiga Nicușor Dan alegerile prezidenţiale din luna mai

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-un recent sondaj CURS, cu rezerva de rigoare în privinţa sondajelor, ni se prezintă următorul clasament în privinţa intenţiilor de vot la prezidenţiale: Georgescu 37%, Nicușor Dan 21%, Crin Antonescu 18%.

FOTO Inquam
FOTO Inquam

Scorul mare înregistrat de Călin Georgescu la alegerile din noiembrie 2024, cât şi acum în sondajele privind intenţia de vot, îşi are explicaţia în nostalgia după regimul de tip Ceauşescu, când trăiam în sindromul „tătucului”, cel care făcea totul şi toate, de nu aveam nevoie de democraţie.

Într-un comentariu pe facebook cineva spune: „Vă e frică de Georgescu să nu vă taie pensiile speciale”. Aiureala cu pensiile speciale, ce nu poate fi rezolvată de regimul democratic actual, este pasată spre rezolvare lui Georgescu, un viitor, posibil, dictator. Fără să înţeleagă respectivul comentator că în regimul democratic de la noi nu preşedintele dă şi ia pensii speciale. Poate doar dacă ar desfiinţa parlamentul şi ar instaura dictatura. Cred că respectivii nostalgici, mulţi, adevărat, ar accepta şi varianta aceasta.

Georgescu a reuşit o „hipnoză” în masă, în rândul celor care au rămas nostalgicii regimului Ceausecu, şi nu înţeleg diferenţa dintre dictatură şi democraţie.

CCR nu va valida candidatura lui Călin Georgescu

Avem precedentul Diana Șoșoacă, pe care CCR a invalidat-o pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie 2024. Bază legală a acestei acţiuni este:

Articolul 146- Atribuţiile CCR

f) veghează la respectarea procedurii pentru alegerea Preşedintelui României şi confirmă rezultatele sufragiului;

Art. 38 din Legea de 47/1992, privind organizarea şi funcţionarea CCR spune:

Contestaţiile cu privire la înregistrarea sau neînregistrarea candidaturii la funcţia de Preşedinte al României, precum şi cele cu privire la împiedicarea unui partid sau a unei formaţiuni politice ori a unui candidat de a-şi desfăşura campania electorală în condiţiile legii se soluţionează de Curtea Constituţională, cu votul majorităţii judecătorilor, în termenele prevăzute de legea pentru alegerea Preşedintelui României.

În Jurământul depus de preşedintele ales acesta declară:

"Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea pentru propăşirea spirituală şi materială a poporului român, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!".

În HOTĂRÂREA nr.2 din 5 octombrie 2024, prin care CCR anulează Decizia Biroului Electoral Central nr.18/D din 3 octombrie 2024 privind înregistrarea candidaturii și a semnului electoral ale doamnei Diana Iovanovici-Șoșoacă la alegerile pentru Președintele României din anul 2024, se explică detaliat motivele anulării candidaturii Dianei Șoșoacă la funcţie de preşedinte al României:

„Așadar, orice candidat care aspiră să devină Președinte al României are obligația de a promova integritatea sistemului democratic și a instituțiilor fundamentale, de a respecta caracterul democratic al statului și valorile și principiile pe care acesta se întemeiază. A contrario, lipsa atașamentului la valorile constituționale constituie un comportament care, în sine, este contrar Constituției și care este sancționat, în cazul partidelor politice, prin declararea acestora ca fiind neconstituționale de către Curtea Constituțională, iar, în cazul persoanelor care candidează la cele mai importante demnități din stat, prin lipsa acestora de eligibilitate în cadrul alegerilor, fără că vreuna dintre aceste „sancțiuni” să poată fi considerată o vătămare a drepturilor lor constituționale”.

Doamnei Diana Șoșoacă i se reproşau în Hotărâre, concret,  toate acţiunile şi declaraţiile, participarea la evenimente la Ambasada Rusiei, declaraţii, care veneau în directă contradicţie şi coliziune cu Constituţia României.

Ei bine, tot ce a făcut şi face Călin Georgescu, după anularea alegerilor prezidenţiale din noiembrie-decembrie 2024, este mult mai grav de ce făcea Diana Șoșoacă. Atacuri repetate la adresa CCR, inclusiv demonstrații şi manifestaţii, apeluri în Justiţie şi la CEDO, care înseamnă tot atâtea atacuri la Constituţia României şi la regimul democratic instaurat în România. Pe care un preşedinte este chemat să le apere.

Nu văd cum CCR ar trece peste aceste considerente şi ar accepta candidatura lui Călin Georgescu, trecând peste aberaţiile din declaraţiile sale, menţionând doar pe aceea că românii trebuie „să se hrănească ca dacii, cu aerul munţilor şi fructe de pădure”.

Cel mai probabil, în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale vor intra Nicușor Dan şi Crin Antonescu

Crin Antonescu este o personalitate neserioasă. Are un trecut politic din care am reţinut doar „năşirea” USL, împreună cu Victor Ponta,  şi suspendarea lui Traian Băsescu. Iar în ultimii 10 ani n-a simţit vreo atracţie pentru politică. A trăit din salariul soţiei, la schimb cu treburile casei: făcut curat, mâncare, cumpărături, spălat. Iar în timpul liber probabil desene animate. Conform lui Victor Ponta nici engleza nu vorbeşte. Măcar atât să fi învăţat în 10 ani de stat la Bruxelles. Studii, profesor de istorie, la Tulcea, şi această meserie neprofesată. Comparaţia cu Nicușor Dan, în privinţa studiilor,  nici nu merită făcută.

Crin Antonescu este bun la dat din gură. Are verbul la el, dar dacă peste 5 minute de logoree te întrebi ce a vrut să spună, nu-ţi este clar.

Cum a ajuns Antonescu propunerea PSD-PNL pentru funcţia de preşedinte?

În urma eşecului lui Ciolacu din noiembrie, când nu a intrat nici în turul al doilea, PSD nu mai are pretenţia la un candidat la prezidenţiale. L-au lăsat pe Antonescu, fiind convinşi că nu va câştiga, şi decontul îl va plăti PNL, nu PSD.

Nici PNL nu avea o propunerea mai bună, exceptându-l pe Bolojan. Bolojan este foarte conştient de propriile posibilităţi. A declarat că a acumulat timp de 20 de ani experienţă în administraţia locală, acum acumulează experienţă în administraţia centrală şi, posibil, în viitor, va candida şi la prezidenţiale.

Bolojan este sincer şi deschis în declaraţiile publice. Despre măsurile luat de guvern în ultimele luni ne explică franc: „Riscam intrarea în incapacitatea de plată”! Nimeni altcineva n-a avut sinceritatea lui.

Aşa stând lucrurile, nu ştiu câţi alegători ai PNL vor vota cu Antonescu. Este clar că de câţiva ani buni indicaţiile conducerii partidului nu prea mai contează în ochii alegătorilor. Cât despre alegătorii PSD, este clar că nu au niciun motiv să voteze cu Antonescu. Mai degrabă se vor duce spre extremişti, de genul George Simion.

Ce atuuri are Nicușor Dan

Are o activitate îndelungată, 15-20 de ani, în spaţiul public, în rândul societăţii civile, apoi primar al Capitalei în ultimii patru ani. Nimeni nu i-a imputat fapte de corupţie sau ilegalităţi în conducerea primăriei Capitalei.

Nu-l interesează averile, trăieşte în acelaşi apartament de două camere, împreună cu familia. Nu are maşini speciale şi nu face paradă de lux ostentativ. Cultura sa în domeniul matematicii l-a dus spre valori autentice, spre democraţie şi corectitudine civică. Este de presupus că va înţelege şi va acţiona corect foarte rapid în politica externă, dacă a circulat în lumea largă fără vreo reticenţă.

Poate nu este cel mai bun preşedinte pe care ar trebui să-l dea România, dar printre actualii candidaţi este clar cel mai bun.

În concluzie, fără vreo candidatură surpriză, Crin Antonescu şi Nicușor Dan vor intra în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, iar Nicușor Dan  va câştiga aceste alegeri, devenind viitorul preşedinte al României.

Opinii

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite