Planul „Prisma”. Confruntarea sino-americană se mută sub apă. China la zi

0
0
Publicat:

În materialul de astăzi „China la zi” vă prezentăm traducerea din limba chineză a unui articol publicat de The Beijing News cu privire la problemele de securitate națională legate de cablurile optice submarine. Beijing News este un ziar deținut de Partidul Comunist Chinez, din Beijing, fiind publicat pentru prima dată în anul 2003. Articolul de mai jos îl are ca editor pe 白爽Bai Shuang.

Ministerul Securității Statului (MSS sau Guóānbù; chineză: 国家安全部; pinyin: Guójiā Ānquán Bù; lit. „Ministerul Securității de Stat” este principala agenție de inteligence, securitate și poliție secretă a Republicii Populare Chineze, responsabilă de informațiile externe, contrainformații și securitatea politică a Partidului Comunist Chinez (PCC). Una dintre cele mai mari și mai secrete organizații de informații din lume, are sediul în districtul Haidian din Beijing, cu sucursale puternice semi-autonome la nivel de provincie, oraș, municipalitate și localitate în toată China.

Redăm în continuare traducerea din limba chineză a articolului menționat mai sus:

FOTO: news.cctv.com
FOTO: news.cctv.com

Ministerul Securității Statului: Cablurile optice submarine au devenit un instrument de furt de informații și de căutare a intereselor politice pentru anumite țări

Potrivit informațiilor transmise pe contul public de WeChat al Ministerului Securității Statului, securitatea la adâncime este unul dintre domeniile cheie ale securității naționale. Fiind o infrastructură cheie pentru interconectarea globală a informațiilor, cablurile optice sunt o rețea neuronală ascunsă în adâncuri, un pod invizibil care leagă toate părțile lumii și un factor important pentru securitatea la adâncime. Toate acestea sunt strâns legate de dezvoltarea economică și socială a erei internetului și sunt cruciale pentru protejarea țării noastre.

Lanțul industriei de cabluri optice submarine include producția, topografia, construcția și întreținerea etc, pragul tehnic este ridicat, construcția fiind foarte dificilă, formând o structură industrială globală foarte concentrată. Pe măsură ce continuă să mărească capitalul și investițiile în tehnologie, China a ținut treptat pasul cu dezvoltarea tehnologiilor avansate internaționale și a continuat să facă progrese în domeniul tehnologiei și a echipamentelor de ultimă generație, devenind deja una dintre puținele țări din lume cu un lanț complet al industriei de cabluri submarine, implicată în construcția de cabluri submarine la nivel internațional și obținând rezultate pozitive în dezvoltare.

Însă, în același timp, pentru a-și menține statutul hegemonic, anumite țări au impus frecvent sancțiuni întreprinderilor din domenii relevante ale Chinei din motive de securitate națională și chiar au cooperat cu aliații lor pentru a consolida izolarea și suprimarea, ceea ce a împiedicat serios dezvoltarea industriilor relevante și utilizarea resurselor în China.

Cablurile optice sunt ascunse în adâncul mării și transportă informații importante și confidențiale în diverse domenii precum politic, militar, economic și social. Se află departe de ochii oamenilor și sunt extrem de greu de protejat. Odată distrus sau infiltrat, pe de o parte, va aduce riscuri serioase pentru securitatea datelor; pe de altă parte, va cauza riscuri serioase de securitate a datelor. Este nevoie de mult timp și resurse pentru a le recupera, ceea ce va cauza în mod inevitabil pierderi incomensurabile pentru securitatea națională și dezvoltarea socială.

În ultimii ani, cablurile optice submarine au devenit un instrument folosit de state pentru a fura informații secrete și chiar pentru a-și urmări interese geopolitice. În mod specific, materialele expuse de Snowden, un fost angajat al departamentului de informații al Statelor Unite, arată că Agenția de Securitate Națională a SUA a stabilit deja un plan „în amonte” paralel cu planul „Prismă” și își folosește avantajul lățimii de bandă pentru a efectua o supraveghere pe scară largă și interceptări la cablurile optice submarine globale. Activitățile au durat zeci de ani, diminunând serios fiabilitatea infrastructurii globale de comunicații în rețea și reprezentând o amenințare uriașă la adresa securității informaționale a țărilor din întreaga lume.

În fața situației severe și complexe de luptă ascunsă și a amenințărilor din partea agențiilor de spionaj și informații secrete din străinătate, agențiile de securitate națională, sub conducerea puternică a Comitetului Central al Partidului, vor adera la conceptul general de securitate națională, vor proteja cu strictețe și vor contracara în mod legal atacurile forțelor de peste mări asupra infrastructurii submarine cheie și transfrontaliere a Chinei. Pătrunderea, distrugerea și furtul de informații și activități de date au consolidat capacitatea și nivelul de menținere a securității în domeniile emergente și au apărat pe deplin suveranitatea, securitatea și dezvoltarea intereselor Chinei.

Sursă aici, 24.05.2024.

Material realizat de Diana Ghinea, cercetătoare la Centrul de Studii Sino-Ruse (CSSR) din cadrul Fundației Universitare a Mării Negre „Mircea Malița” (FUMN).

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite