Cum s-a văzut, din China, turneul European al Președintelui Xi. China la zi

0
0
Publicat:

În materialul de astăzi „China la zi” vă prezentăm traducerea unui articol publicat de CCTV13, care relevă opiniile experților chinezi cu privire la turneul european efectuat de președintele chinez Xi Jinping în perioada 5-10 mai 2024, în Franța, Serbia, Ungaria.

Picture1 png

Foto: Președintele chinez Xi Jinping și soția sa, Peng Liyuan, sunt primiți de președintele francez Emmanuel Macron și soția acestuia, Brigitte Macron, pe aeroportul din Tarbes, departamentul Hautes-Pyrenees al Franței, pe data de 7 mai 2024

Evenimentul, firește, a suscitat atenția presei din toată lumea. New York Times scria în acești termen: „La prima sa vizită în Europa în cinci ani, președintele chinez, Xi Jinping, pare intenționat să profite de oportunitățile pentru a slăbi legăturile continentului cu Statele Unite și a construi o lume eliberată de dominația americană (subl.n.)”. Liderul chinez a ales trei țări de vizitat - Franța, Serbia și Ungaria - care toate, „într-o măsură mai mare sau mai mică, privesc cu ochi la ordinea mondială postbelică a Americii, văd China ca o contrapondere necesară și sunt dornici să întărească legăturile economice”.

Într-o perioadă de tensiuni cu o mare parte a Europei – respectiv îmbrățișarea „fără limite” de către China a Rusiei -, în ciuda războiului din Ucraina, a stării sale de supraveghere și a activităților sale aparente de spionaj care au dus la arestarea recentă în Germania a patru persoane – domnul Xi, care a ajuns duminică în Franța, „vrea să demonstreze influența tot mai mare a Chinei asupra continentului și să urmărească o apropiere pragmatică”. Pentru Europa, „vizita va testa actul său delicat de echilibru între China și Statele Unite și, fără îndoială, va fi văzută la Washington ca un efort deloc subtil al domnului Xi de a împărți aliații occidentali”. Relațiile chinezo-franceze „au stabilit un model pentru comunitatea internațională de coexistență pașnică și cooperare câștig-câștig între țări cu sisteme sociale diferite”, a spus domnul Xi într-o declarație emisă la scurt timp după sosirea la Paris. Doctrina oficială a Uniunii Europene, formată din 27 de membri, definește China drept „un partener pentru cooperare, un concurent economic și un rival sistemic”. Dacă asta pare contradictoriu, este pentru că „continentul este sfâșiat între cum să echilibreze oportunitatea economică din China cu riscul de securitate națională, riscul de securitate cibernetică și riscul economic pentru diverse industrii”.

În martie, ministrul de externe al Chinei, Wang Yi, le-a declarat reporterilor că formula Europei este imposibilă. „Este ca și cum ai conduce la o trecere și ai găsi luminile roșii, galbene și verzi aprinse în același timp”, a spus el. „Cum se poate conduce mai departe?” Acum, domnul Xi ar dori să ușureze luminile spre verde.

În acest scop, prima și cea mai importantă oprire a domnului Xi va fi în Franța, al cărei președinte, Emmanuel Macron, a spus adesea gaulistului că Europa „nu trebuie să fie niciodată un vasal al Statelor Unite”, așa cum a făcut luna trecută la un discurs la Sorbona. Liderul francez insistă că „supraviețuirea Uniunii Europene depinde de „autonomie strategică” și de dezvoltarea rezistenței militare pentru a deveni o „putere europeană”. El respinge noțiunea de „echidistanță” între China și Statele Unite – Franța este unul dintre cei mai vechi aliați ai Americii – dar vrea să-și păstreze opțiunile deschise”.

Toate acestea „sunt muzică pentru urechile domnului Xi”, spune New York Times. Și ziarul continuă: „Totuși, nu există nicio îndoială că dl Macron va încerca din nou să obțină sprijinul lui Xi înaintea unei conferințe de pace a Ucrainei în Elveția, la mijlocul lunii iunie”. La un nivel mai profund, „dl Macron pare sigur că va încerca să folosească vizita lui Xi pentru a promova o agendă care să garanteze relevanța Europei în următoarele decenii. El se teme de o SUA care ar putea realege fostul președinte Donald J. Trump în noiembrie, cu consecințe imprevizibile”.

Domnul Wang, ministrul chinez de externe, a spus: „Atâta timp cât China și Europa își unesc mâinile, confruntarea blocurilor nu va avea loc, lumea nu se va destrama și nu va avea loc un nou Război Rece”. Cu toate diferențele fundamentale de guvernare dintre statul cu partid unic al Chinei și democrația liberală occidentală, „liderii celor trei țări europene pe care domnul Xi a ales să le viziteze par să îmbrățișeze această declarație chineză”, conchide New York Times.

Redăm în continuare traducerea din limba chineză a articolului menționat mai sus, scris în cu totul și cu totul altă cheie:

Focus Interview: O călătorie pentru prietenie, pentru sporirea încrederii reciproce și pentru deschiderea de noi perspective

În perioada 5-10 mai 2024, președintele Xi Jinping a fost invitat să efectueze vizite de stat în Franța, Serbia și Ungaria, începându-și la debutul verii prima vizită în străinătate din acest an. Aceasta are drept principal obiectiv continuarea consolidării relațiilor cu Franța, Serbia și Ungaria și reluarea cooperării dintre China și UE, ceea ce demonstrează că anvergura ei depășește cu mult dimensiunea bilaterală. Președintele Xi Jinping, prin carisma și responsabilitatea sa, se dovedește astfel a fi liderul unei mari puteri.

Timp de 5 zile, s-au derulat peste 30 de activități – atât ceremonii de stat,  cât și interacțiuni cordiale - interconectate în 3 țări și 4 locații, combinând cooperarea bilaterală cu cooperarea multilaterală în domeniul politic și în domeniul cultural. În cadrul acestora, dialogurile strategice au fost libere, sincere, cu o viziune largă.

La finalul acestui turneu, Wang Yi, membru al Biroului Politic al Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez (PCC) și ministru de Externe al Chinei, a oferit reporterilor informații privind aceste vizite.

Picture2 png

Foto: Wang Yi

Aceste vizite efectuate pentru prietenie, pentru creșterea încrederii reciproce și pentru deschiderea de noi perspective, s-au bucurat de un adevărat succes, a declarat Wang Yi.

Picture3 png

Foto: Sun Haichao (孙海潮), director la Centrul de Studii Europene al Fundației Chinei pentru Studii Internaționale

Sun Haichao: Vizitele efectuate de președintele Xi în cele trei țări au fost tratate de către gazde cu un nivel ridicat ce a depășit practicile uzuale de protocol. Entuziasmul în rândul oamenilor în țările respective a fost și el extraordinar. În plus, rezultatele acestora au depășit standardele. Aceste trei super-standarde reflectă pe deplin profunzimea și amplitudinea relațiilor Chinei cu cele trei țări și asumarea unui rol principal și a unei valori exemplare pentru raporturile între China și Europa și țările UE.

Franța este prima putere occidentală care a stabilit în mod oficial relații diplomatice cu China și prima putere occidentală care a stabilit un parteneriat strategic cuprinzător cu China, ambele state aderând la tradiția diplomației independente.

Vizita de stat a președintelui Xi Jinping în Franța este cel mai important eveniment de pe agenda celor două țări privind sărbătorirea a 60 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice. Cei doi șefi de stat au menținut un dialog strategic pe termen lung și la nivel înalt. Președintele Xi Jinping a trecut în revistă evenimentele importante din istoria relației celor două țări, valorile unice și misiunile importante din cei 60 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre China și Franța.

Picture4 png

Foto: Jin Ling (金玲), directorul adjunct la Departamentul de Studii Europene din cadrul Institutului Chinez de Studii Internaționale (CIIS) 

Jin Ling: Stabilirea relațiilor diplomatice între China și Franța în 1964 a avut o importanță strategică în încheierea Războiului Rece și a multipolarității peisajului internațional. Independența și înțelegerea reciprocă au stat la baza relațiilor diplomatice. Ambele părți au subliniat că ar trebui să dăm spiritului chino-francez o conotație nouă în această eră.

Picture5 png

Foto: Xi Jinping purtând discuții cu președintele francez Macron la Palatul Elysée din Paris, în după-amiaza zilei de 6 mai

Președintele Xi Jinping a propus obținerea a „patru principii cardinale” și „patru puncte comune” , și anume: aderarea la independență și prevenirea unui „nou Război Rece” sau a unei confruntări între blocuri; aderarea la înțelegerea reciprocă și cooperare pentru promovarea unei cooperări armonioase; menținerea unei perspective de lungă durată și promovarea unei lumi multipolare, egale și ordonate; aderarea la beneficiile reciproce și opunerea împotriva „decuplării și ruperii legăturilor”. Președintele Macron a rezonat pe deplin la opiniile profunde ale președintelui Xi Jinping.

Picture6 png

Foto: Su Xiaohui (苏晓晖), cercetător asociat la Institutul Chinez de Studii Internaționale

Su Xiaohui: Cele două mari puteri speră, ca prin intermediul unei comunicări strategice, să găsească o soluție pentru o serie de probleme globale și să aibă o bună coordonare în fața schimbărilor lumii.

Cei doi șefi de stat au ajuns la un consens în mai multe privințe: continuarea dezvoltării relațiilor dintre China și Franța și consolidarea stabilității strategice a relațiilor bilaterale, exploatarea potențialului vast al cooperării reciproc avantajoase, accelerarea schimburilor interpersonale și culturale și ajungerea la un consens substanțial cu privire la cooperarea globală. Cele două părți au emis patru declarații comune privind situația din Orientul Mijlociu, inteligența artificială și guvernanța globală, biodiversitatea și oceanele, schimburile și cooperarea agricolă și au semnat aproape 20 de acorduri de cooperare.

Picture7 png

Foto: Feng Zhongping (冯仲平), director la Institutul de Studii Europene din cadrul Academiei Chineze de Științe Sociale

Feng Zhongping: Încrederea politică reciprocă a fost consolidată, iar cele două țări au o bază realistă pentru dezvoltarea economiei și nu numai. Cooperarea economică, a avansat, de la Airbus la energia nucleară, la cooperarea agricolă, cât și la cea financiară. În acest an vor avea loc Jocurile Olimpice la Paris și este, din nou, anul Anul Culturii și Turismului China-Franța.

Picture8 png

Foto: Xi Jinping și Emmanuel Macron, împreună cu soțiile lor, în munții Pirinei (7 mai 2024)

De această dată, Macron a organizat atent vizita, invitându-l pe președintele Xi Jinping și soția acestuia în munții Pirinei, un loc cu o importanță deosebită pentru președintele francez. Cei doi șefi de stat au urcat la Col de Tourmalet, unde au discutat despre situația mondială. De la Est la Vest, de la istorie până în prezent, comunicarea strategică a fost aprofundată și s-a ajuns la un grad înalt de consens pe probleme majore și urgente. Conversația plină de viață de la gara trecătorii Tourmalet nu numai că a devenit un punct culminant al vizitei, dar a și scris o nouă poveste frumoasă despre schimburile dintre șefii de stat ai Chinei și Franței.

Jin Ling (金玲), director adjunct la Departamentul de Studii Europene din cadrul Institutului Chinez de Studii Internaționale (CIIS): Momentele calde dintre liderii celor două țări din trecut, precum discuțiile de la miezul nopții de la Nisa, cele acompaniate de ceai în Grădina Yu, ascultarea guqin-ului în Grădina de pini din orașul Guangzhou, invitația din acest an a președintelui Macron adresată președintelui Xi de a vizita orașul său natal, au stabilit un model pentru schimburile interpersonale și culturale și comunicarea între oamenii de la nivelul de conducere superior. Din această perspectivă, în ultimii ani, relațiile dintre China și Franța au transmis comunității internaționale un semnal de cooperare, încredere reciprocă și toleranță în contextul situației internaționale incerte.

Picture9 png

Foto: Aleksandar Vucic îl întâmpină pe Xi Jinping pe data de 7 mai în Belgrad

După ce a părăsit Franța, președintele Xi Jinping a mers în Serbia, „prietenul de fier” al Chinei și primul partener strategic cuprinzător al Chinei în Europa Centrală și de Est. În ultimii ani, președintele Xi Jinping și președintele Vucic au menținut o comunicare strânsă, au pus bazele unor relații de încredere reciprocă pentru a realiza o dezvoltare rapidă.

Picture10 png

Foto: Steagul Chinei fluturând în Serbia în timpul vizitei lui Xi Jinping

La multiplele invitații calde ale președintelui Vucic, președintele Xi Jinping a vizitat din nou Serbia. Întreaga țară s-a bucurat de această vizită, steagul roșu al Chinei fluturând în multe locuri din Belgrad. Aproape douăzeci de mii de sârbi s-au adunat în Piața Centrală a Serbiei, fluturând steagurile naționale ale celor țări și au strigat „China”, ceea ce ne-a făcut să simțim sentimentele sincere ale poporului sârb pentru poporul chinez și respectul pentru președintele Xi Jinping.

Cei doi șefi de stat au convenit să construiască o comunitate China-Serbia cu un viitor comun în noua eră. Președintele Xi Jinping a subliniat că „prietenia de fier” dintre China și Serbia a rezistat testului vicisitudinilor situației internaționale și are o moștenire istorică profundă, o bază politică fermă, interese comune extinse și o bază solidă a opiniei publice. China este dispusă să coopereze activ cu Serbia și să urmărească dezvoltarea reciprocă a țărilor noastre cot la cot.

Jin Ling (金玲), director adjunct la Departamentul de Studii Europene din cadrul Institutului Chinez de Studii Internaționale (CIIS): Cel mai interesant lucru ar trebui să fie că Serbia, în calitate de primă țară europeană care a semnat o declarație comună cu China privind o comunitate China-Serbia cu un viitor comun, a introdus și șase măsuri specifice în acest proces. Aceste șase măsuri specifice includ schimburi economice și comerciale, schimburi culturale și cooperare, precum și cooperarea științifică și tehnologică.

Președintele Vucic a declarat de multe ori că China este cel mai sincer prieten al Serbiei. China și Serbia au construit o comunitate cu un viitor comun în noua eră, care a realizat o descoperire în construirea unei comunități cu un viitor comun în Europa. Acest lucru nu numai că evidențiază prietenia de fier dintre China și Serbia, dar demonstrează și valorile comune ale ambelor părți, devenind cu siguranță o nouă piatră de hotar în istoria relațiilor China-Serbia.

Su Xiaohui (苏晓晖), cercetător asociat la Institutul Chinez de Studii Internaționale: Comunitatea China-Serbia cu un viitor comun în noua eră înseamnă că cele două țări au un grad înalt de judecată comună cu privire la dezvoltarea lumii de astăzi, bazat pe prietenia lor de fier și ani de cooperare și încredere reciprocă. Serbia speră să colaboreze cu China pentru a face față împreună incertitudinilor și schimbărilor din lumea de astăzi și speră, de asemenea, că consolidarea relațiilor bilaterale va aduce mai mulți factori pozitivi Europei și lumii.

Picture11 png

Foto: Președintele chinez Xi Jinping întâmpinat de premierul ungar Viktor Orban la sosirea în Serbia

Ungaria, una dintre primele țări care a stabilit relații diplomatice cu China Nouă, a fost ultima destinație a președintelui Xi Jinping. De 75 de ani, de când au stabilit relații diplomatice, relațiile dintre China și Ungaria au menținut o dezvoltare constantă și sănătoasă, cu o încredere reciprocă solidă și rezultate fructuoase în cooperare în diverse domenii. Relațiile dintre cele două țări au intrat în cea mai bună perioadă din istorie, stabilind un model pentru un nou tip de relații internaționale.

Xi Jinping și-a exprimat profunda apreciere pentru sprijinul ferm al premierului Orban oferit Chinei în protejarea intereselor sale principale și și-a exprimat dorința de a considera stabilirea parteneriatului strategic cuprinzător între China și Ungaria pentru o nouă eră o oportunitate de a adera la tratament egal, încredere reciprocă și asistență reciprocă, cooperare de tip câștig-câștig, echitate și justiție pentru a injecta un nou impuls puternic în cooperarea dintre cele două țări. De asemenea, a salutat alăturarea Ungariei pe drumul către modernizarea în stil chinezesc.

Jin Ling (金玲), director adjunct la Departamentul de Studii despre Europa din cadrul Institutului Chinez de Studii Internaționale (CIIS): Cooperarea pragmatică și încrederea politică reciprocă dintre China și Ungaria au fost, de asemenea, în continuare aprofundate și extinse. Semnarea unei serii de acorduri de cooperare acoperă, de asemenea, multe domenii tradiționale, precum și câteva domenii orientate spre viitor.

Europa este un pol important în structura multipolară, o direcție importantă pentru diplomația unei mari puteri cu caracteristici chineze și un partener important în realizarea modernizării în stil chinezesc. Președintele Xi Jinping a avut la Paris o întâlnire China-Franța-UE cu președintele Macron și președintele Comisiei Europene von der Leyen. Președintele Xi Jinping a analizat profund forța motrice endogenă a relațiilor China-UE și natura reciproc avantajoasă a cooperării China-UE, subliniind că, fiind două forțe majore, două piețe majore și două civilizații majore în lumea de astăzi, cele două părți ar trebui să adere la poziționarea parteneriatului, să persiste în dialog și cooperare, să aprofundeze comunicarea strategică și să sporească încrederea reciprocă strategică, să construiască consensul strategic, să realizeze o  colaborare strategică, să promoveze dezvoltarea stabilă și sănătoasă a relațiilor China-UE și să continue să aducă noi contribuții la pacea și dezvoltarea lumii.

Feng Zhongping: Dacă China și Europa vor coopera, noul Război Rece nu se va duce de fapt la nivel global. Dacă China și Europa vor întări cooperarea economică, globalizarea va continua să avanseze, iar „decuplarea și ruperea relațiilor” nu se va produce. Deci, acesta este un mare punct culminant, China și Europa au o dorință puternică de a aprofunda cooperarea atât la nivel bilateral, cât și la nivel global.

Wang Yi a declarat că în prezent, haosul apare frecvent în întreaga lume, problemele fierbinți sunt complexe și greu de rezolvat, iar riscurile și provocările apar unele după altele.  În timpul vizitei, președintele Xi Jinping a avut un schimb aprofundat de opinii cu liderii europeni privind chestiuni internaționale și regionale, precum criza din Ucraina și conflictul palestino-israelian.

Su Xiaohui (苏晓晖), cercetător asociat la Institutul Chinez de Studii Internaționale: China speră să colaboreze cu țările europene pentru a dezvolta în continuare globalizarea economică și pentru a aduce mai mult impuls dezvoltării mondiale. Când vine vorba de provocările complexe cu care se confruntă lumea în prezent, inclusiv riscurile de securitate, China a subliniat întotdeauna calea soluțiilor politice și a soluționării problemelor prin dialog.

Dezacordul este eliminat prin comunicarea dintre cele două părți, iar riscurile sunt evitate prin stabilirea încrederii reciproce. Prin urmare, se transmit o serie de informații importante, care aduc efecte mai pozitive și constructive pentru pacea și dezvoltarea lumii viitoare. Călătoria președintelui Xi Jinping în Europa a transmis un mesaj puternic de pace, unitate și cooperare, reflectând pe deplin viziunea globală, sentimentul mondial și responsabilitatea vremurilor liderului unei puteri și partide majore și a demonstrat încă o dată că China a devenit mai mult influentă la nivel internațional, inovatoare și inspirată din punct de vedere moral, o mare putere responsabilă. Anul acesta se împlinesc 75 de ani de la înființarea Republicii Populare Chineze și 70 de ani de la promulgarea celor Cinci Principii ale Coexistenței Pașnice. Vom continua să ne ghidăm după Gândirea lui Xi Jinping despre diplomație, vom ține sus steagul construirii unei comunități cu un viitor comun și vom crea o nouă situație în care diplomația unei mari puteri, cu caracteristici chineze, să fie mai eficientă.

Sursa: aici, 11 mai 2024.

Paula Toma, cercetătoare la Centrul de Studii Sino-Ruse (CSSR) din cadrul Fundației Universitare a Mării Negre „Mircea Malița” (FUMN)

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite