Ofensiva din Gaza: Încep luptele din casă în casă

0
0
Publicat:

Ofensiva Israelului împotriva Hamas în Fâșia Gaza intră în următoarea fază, cu lupte din casă în casă. Acestea ar putea duce la pierderi grele pentru ambele părți, dar și pentru civilii palestinieni.

Soldaţi israelieni în Fâşia Gaza. Imagine furnizată de armata israeliană
Soldaţi israelieni în Fâşia Gaza. Imagine furnizată de armata israeliană

"Vom continua până când vom câștiga. Nu avem altă opțiune”, a spus premierul israelian Benjamin Netanyahu, spulberând orice gând de încetare a focului. Cu ofensiva sa terestră împotriva grupării islamiste Hamas, care vine în reacție la masacrul israelienilor, soldat cu peste 1.400 de morți, armata israeliană a tăiat Fâșia Gaza în două și înconjoară acum orașul Gaza. Luptele din casă în casă sunt încă limitate la zonele rurale. Însă este posibil să înceapă în curând chiar în orașul bombardat.

"Soldații israelieni sunt excelent pregătiți pentru această operațiune. Ei cunosc lupta urbană mai bine decât orice altă forță armată din lume", a declarat pentru Deutsche Welle expertul militar britanic Frank Ledwidge de la Universitatea din Portsmouth. Armata israeliană se antrenează de ani de zile în lupta urbană într-un centru special din deșertul Negev. Numai că acum este vorba despre lucruri reale.

Învățămintele evenimentelor din Mosul

Distrugeri în Gaza
Distrugeri în Gaza

SUA, care sprijină Israelul din punct de vedere militar și diplomatic și consiliază guvernul israelian, avertizează împotriva așteptărilor prea mari. Lupta într-un mediu urban este "extrem de grea" și progresele sunt lente, a declarat secretarul american al apărării Lloyd Austin, la postul ABC.

Fără îndoială că americanii știu despre ce vorbesc. Luptele dure purtate de coaliția condusă de SUA împotriva așa-numitului Stat Islamic în Siria și Irak s-au soldat pe alocuri cu pierderi severe în rândul populației civile. Unele estimări arată că numai în 2016-2017 aproximativ 10.000 de civili au murit în bătălia pentru Mosul. Luptele din casă în casă și din stradă în stradă au durat nouă luni, cu toate că organizația SI era izolată la nivel internațional și nu primea sprijin extern.

Însă organizația Hamas, care este clasificată ca organizație teroristă de către SUA, UE și alte țări, stă mai bine la capitolul echipare militară, fiind sprijinită de Iran și de miliția islamistă libaneză Hezbollah. Președintele american Joe Biden a avertizat deja Israelul, în timpul vizitei sale de la sfârșitul lunii octombrie, că nu trebuie să repete greșelile făcute de SUA după atacurile teroriste din 11 septembrie 2001 și să se lase condus în acțiune de furie.

Pericole din față, din spate, de sus și de jos

Însă este evident că Israelul nu mai are cale de întoarcere. Forțele armate israeliene sunt net superioare combatanților Hamas din punct de vedere numeric. Cu toate acestea, militanții palestinieni au un avantaj major: cunosc terenul și se pregătesc de mult timp.

Frank Ledwidge: "Soldaţii israelieni sunt foarte bine pregătiţi pentru lupte
Frank Ledwidge: "Soldaţii israelieni sunt foarte bine pregătiţi pentru lupte

Frank Ledwidge numește câteva dintre provocările specifice ale războiului urban. Cea mai mare dintre ele o reprezintă capcanele explozive, ale căror declanșatoare sunt ascunse peste tot în clădiri - multe dintre acestea ajunse ruine după bombardamentele aeriene și de artilerie israeliene. Eliminarea acestor capcane este dificilă și necesită mult timp.

De asemenea, vastul sistem de tuneluri din Fâșia Gaza reprezintă o problemă aparte. În special în zonele cu clădiri învecinate, luptătorii se pot deplasa între clădiri individuale fără a fi nevoiți să iasă pe stradă, spune Ledwidge. Or, acest lucru face ca soldații să fie ușor de prins în ambuscadă. "Lupta urbană este tridimensională", spune Ledwidge. "Poți fi atacat din față, din spate și de sus (de drone) ori chiar de jos, prin tuneluri, cum ar fi cazul în Gaza".  

Luptători Hamas în tuneluri. Reţeaua de tuneluri din Gaza are câteva sute de kilometri
Luptători Hamas în tuneluri. Reţeaua de tuneluri din Gaza are câteva sute de kilometri

În plus, soldații israelieni sunt expuși riscului de a fi răpiți și apoi luați ostatici, îngroșând rândurile celor peste 200 de ostatici civili israelieni pe care Hamas continuă să îi dețină. În atare situație, Hamas îi poate folosi în continuare pe ostatici pe post de monedă de schimb. Pe de altă parte, dacă armata israeliană ar încerca să-i elibereze direct, mulți experți avertizează că Hamas îi va ucide pe ostatici.

Greu de spus cine este un civil

În fine mai există și problema spinoasă a civililor palestinieni din Fâșia Gaza și tactica Hamas de a-i folosi ca scuturi umane. SUA și alte guverne occidentale, inclusiv Germania, au îndemnat Israelul să cruțe civilii, ceea ce Israelul a promis să facă. Cu toate acestea, potrivit Ministerului Sănătății controlat de Hamas, aproape 10.000 de persoane au fost deja ucise în atacurile israeliene. Israelul a cerut civililor din Fâșia Gaza să părăsească partea de nord, care este principala zonă de luptă împotriva Hamas, însă sute de mii de oameni continuă să se afle în regiune. "Este greu în luptele din poartă în poartă să faci distincția între teroriștii Hamas și oamenii care nu sunt luptători", spune Frank Ledwidge.

Guvernele occidentale avertizează asupra victimielor civile în Gaza
Guvernele occidentale avertizează asupra victimielor civile în Gaza

Avertismentele guvernelor occidentale cu privire la victimele civile cauzate de ofensiva israeliană subliniază și îngrijorarea privind escaladarea regională a conflictului. "Hamas este preocupat să producă imagini oribile cu civili palestinieni morți și să atragă astfel în conflict Iranul și pe actorii interpuși ai acestuia", a declarat recent pentru DW Hans-Jakob Schindler, de la organizația internațională Counter Extremism Project.

Vineri, în primul său discurs de la începutul actualului conflict, liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, nu a făcut apel la război împotriva Israelului. Frank Ledwidge vede în această reținere ”un semn că pericolul unei escaladări regionale s-a diminuat semnificativ, cel puțin pe termen scurt". Nasrallah este realist și conștient că marea majoritate a libanezilor dorește ca acest conflict să fie limitat la Fâșia Gaza.

Ce urmează?

Joaw Galant, ministru israelian al Apărării, anticipează câteva luni de lupte. "Acțiunea poate dura o lună, două sau trei, dar în cele din urmă nu va mai exista Hamas", a declarat Galant cu încredere în urmă cu câteva zile.

Însă chiar dacă miliția libaneză Hezbollah nu va deschide un alt front în nord iar Israelul va învinge decisiv Hamas, întrebarea esențială este ce va urma. Ultima ofensivă terestră majoră a Israelului în Fâșia Gaza a început în iulie 2014, la zece zile după începerea unor atacuri aeriene masive. Conflictul armat a durat în total aproape două luni. La acea vreme însă, obiectivul nu era distrugerea completă a Hamas. Deocamdată este neclar ce planuri are Israelul pentru perioada de după încheierea ofensivei terestre în Fâșia Gaza.

Christoph Hasselbach - Deutsche Welle

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite