Incompetenţa coaliţiei Iohannis-PSD-PNL se sparge acum în capul populaţiei: inflaţie, deficit bugetar, pierderea banilor din PNRR

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inflaţia a dus la erodarea puterii de cumpărare a populaţiei şi de aici greve în Educaţie şi, posibil, în Sănătate şi alte domenii. „Nu există gaură la buget, economia merge bine”, ne spune preşedintele Iohnnis, ca să-şi justifice impunerea actualei coaliţii de guvernare. Care coaliţie scârţâie din toate încheieturile, pentru că Ciolacu ştie ce-l aşteaptă dacă vine premier, și ezită s-o facă.

FOTO Inquam Photos/Mediafax
FOTO Inquam Photos/Mediafax

Ciolacu bate câmpii, cu proiecte ce ar putea fi realizate în zeci de ani, prin „patriotism economic”:

- Creștere economică prin producție și investiții în România

- Stoparea creșterii prețurilor și refacerea puterii de cumpărare

- Crearea de locuri de muncă mai multe și mai bine plătite.

Vise taică, vise! Pe noi ne arde acum inflaţia, deficitul bugetar şi pierderea banilor din PNRR. Astea nu aşteaptă zeci de ani. Trebuie rezolvate acum!

Ciolacu are și o soluție universală: să luăm de la bogați, sa dăm la săraci”. Doar ca „bogații” pot pleca din România în alte țări mai prietenoase cu ei, și rămânem și mai săraci!

Greva profesorilor

Profesorii nu dau semne că ar renunţa la grevă, pentru că le-a ajuns cuţitul la os. Şi calitatea educaţiei tot jos rămâne, chiar dacă le-ar creşte salariile. Pentru că este necesară o salarizare legată de performanţa la clasă, de care sindicatele nici nu vor să audă. Un lider sindical vocal invocă mereu „colegii mei”. Dar să ne spună şi ce salariu are, comparativ cu „colegii mei”. Abia atunci ar fi credibil.

Dacă profesorii nu revin la clase, nu încheie mediile anuale şi blochează examenele de absolvire, apare un alt conflict social de amploare, în care intervin părinţii elevilor. Vor fi alte demonstraţii împotriva statului, al profesorilor, al celor vinovaţi de greva profesorilor care blochează parcursul educaţional al elevilor. Să vedem atunci pe unde scoate „cămașa” actuala coaliție de guvernare”!

Deficitul bugetar

Ne blochează relaţia normală cu CE. Supraevaluarea veniturilor în proiectul de buget şi subevaluarea cheltuielilor bugetare ne-a dus la 1,72% din PIB deficit bugetar după 4 luni. Cu noile cheltuieli legate de creşterea salariilor bugetarilor vom sări la sfârşitul anului de 7% din PIB, când noi ne-am angajat la 4% din PIB pentru acest an, şi 3% pentru anul următor.

Cursul de schimb ar putea sări de 5 lei/euro, aducând un nou val de scumpiri.

Soluţia era una singură: reducerea cheltuielilor bugetare, renunţând la ordonatorii de credite complet inutili României. Nu s-a făcut aşa ceva pentru a nu supăra clientela politică şi a mitui electoratul care la anul este chemat la urne. Rezultatul este exact cel contrar. Dacă economia şi nivelul de trai din România se vor prăbuşi anul acesta, actuala coaliţie de guvernare va plăti la urne în 2024.

Pierderea banilor din PNRR

Nici gând ca România să îndeplinească toate ţintele şi jaloanele din PNRR. Nici cele pentru tranşa a doua nu au fost realizate. Iar tranşele a treia şi a patra depind de rezolvarea problemelor salarizării bugetarilor şi pensiilor. Ori guvernanţii sunt complet depăşiţi la îndeplinirea acestor două jaloane. Iarăşi intervin interesele clientelei politice, pentru care plătim cu toţii.

Bugetul pe anul acesta este construit pe banii din PNRR, contracte pe infrastructură au fost realizate şi semnate pe aceşti bani. Nu vin banii, se dă totul peste cap, firmele vor avea de suferit, ne vom trezi ca în pandemie, dar fără posibilitatea de a ne împrumuta până la un deficit bugetar de 10% din PIB. România ar putea deveni nefinanțabilă, ca în 2010.

Am senzaţia că actuala coaliţie nu înţelege ce o aşteaptă dacă nu îndeplineşte ţintele şi jaloanele din PNRR. Cu CE nu te joci. Ori faci ce spune în contract, ori adio bani. Am văzut poziţia CE faţă de Ungaria şi Polonia.

Cerinţa cheie a CE în cadrul PNRR este „sustenabilitate”. Banii pentru salariile bugetare şi pensii trebuie să aibă surse sustenabile pentru mulţi ani. Ori exact condiţia asta nu poate fi îndeplinită de către actuala coaliţie.

Ca mai mereu, actuala coaliţie Iohannis-PSD-PNL trăieşte cu „wishful tinking”. Visează cai verzi pe pereţi. De plătit vom plăti noi, cu toţii. În contextul geostrategic şi de securitate actual, ar trebui să fim pregătiţi şi pentru vremuri mai negre. Iar noii nu reuşim să ne gestionăm actuala situaţie.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite