Hamas și rețeaua Samidoun, interzise în Germania

0
0
Publicat:

Ministrul de interne federal, Nancy Faeser, a anunțat interzicerea activităților Hamas și ale rețelei Samidoun în Germania. Decizia pune în practică promisiunea exprimată de cancelarul Scholz în Bundestag.

Ministrul de interne Nancy Faeser a anunţat interzicerea în Germania a activităţilor Hamas şi Samido
Ministrul de interne Nancy Faeser a anunţat interzicerea în Germania a activităţilor Hamas şi Samido

"Am interzis astăzi complet activitatea unei organizații teroriste, respectiv Hamas, al cărei scop este de a distruge statul Israel", se arată într-un comunicat de presă al ministrului federal de interne Nancy Faeser.

”În ceea ce privește Samidoun, aceasta a răspândit, ca rețea internațională, propagandă anti-israeliană și antievreiască sub masca unei organizații de solidaritate pentru prizonierii din diferite țări", scrie Faeser. "Exhibarea jubilațiilor spontane aici, în Germania, ca răspuns la teribilele atacuri teroriste ale Hamas împotriva Israelului, arată viziunea antisemită și inumană a Samidoun într-un mod deosebit de respingător”, mai scrie ministrul.

Anterior, cancelarul Olaf Scholz s-a declarat șocat de manifestările de solidaritate ale susținătorilor Hamas din Germania: "Nu acceptăm ca atacurile odioase împotriva Israelului să fie sărbătorite aici, pe străzile noastre", a declarat politicianul social-democrat.

La Berlin, rețeaua pro-palestiniană Samidoun a sărbătorit atacul Hamas împotriva Israelului, în care au fost uciși sute de civili israelieni, și a distribuit dulciuri trecătorilor. Interdicția pronunțată de guvernul german înseamnă că nu mai pot avea loc întâlniri sau activități ale acestei organizații și că pancartele ei nu mai pot fi afișate. De asemenea, bunurile organizației pot fi confiscate. În plus, cei care persistă în această activitate în pofida interdicției sunt pasibili de urmărire penală.

De asemenea, ministrul de interne, Nancy Faeser, s-a referit la examinarea posibilităților "de a expulza infractorii reprezentând scena islamistă atunci când aceștia nu au pașaport german".

Susținători și simpatizanți

Potrivit estimărilor Oficiului pentru Protecția Constituției (serviciul de informații interne) în spatele Hamas se află, în Germania, circa 450 de persoane, dintre care mulți sunt cetățeni germani. Nu există o filială oficială a grupării în Germania.

Acestor persoane li se adaugă susținători și simpatizanți. "Este de presupus că bazinul de susținere al Hamas se ridică la un număr cu patru cifre", spune Guido Steinberg, expert în Orientul Apropiat, de la Fundația Știință și Politică din Berlin, într-un interviu acordat DW. Semnificativ mai larg este grupul simpatizanților, al căror număr cu greu poate fi estimat.

Steinberg face o distincție între susținătorii care fac ceva concret pentru Hamas și simpatizanți, care adesea nu activează la scenă deschisă.

"Aceste interdicții sunt unul dintre cele mai importante instrumente prin care o democrație poate împiedica fluxul de fonduri către organizațiile teroriste de aici", a declarat Hans-Jakob Schindler, de la grupul de reflecție transatlantic Counter Extremism Project (CEP), în dialog cu DW

El avertizează însă că "punerea în aplicare a interdicției guvernului rămâne complicată, deoarece în Germania asociațiile și organizațiile non-profit se bucură de o anumită protecție în ceea ce privește activitățile lor”. De asemenea, după cum atrage atenția expertul, inclusiv investigațiile unor instituții importante precum Oficiul pentru Protecția Constituției sunt limitate atunci când vine vorba despre aspecte financiare.

Hans-Jakob Schindler: Interdicțiile sunt importante, dar nu ajută decât într-o măsură limitată
Hans-Jakob Schindler: Interdicțiile sunt importante, dar nu ajută decât într-o măsură limitată

Limita este depășită atunci când există un apel deschis la violență sau o susținere deschisă a violenței, continuă el. "Atâta timp cât cineva se abține de la astfel de gesturi este dificil, căci persoanele vizate sunt de obicei foarte atente la ceea ce spun pentru a nu alerta autoritățile”.

Oficiul pentru Protecția Constituției vede Germania ca un ”refugiu” al Hamas-ului

Hamas nu recunoaște statul Israel și, potrivit propriilor declarații, vrea să nimicească această țară. Germania, Uniunea Europeană, SUA și unele state arabe clasifică Hamas drept organizație teroristă.

Mai multe asociații apropiate mișcării au fost deja interzise în urmă cu câțiva ani. "Statele occidentale, precum Germania, sunt văzute de Hamas ca un refugiu, în care organizația se concentrează pe colectarea de donații, recrutarea de noi susținători și răspândirea propagandei sale", se arată în raportul Oficiului pentru Protecția Constituției din 2022.

Asociația Samidoun a fost interzisă. Susținătorii ei din Germania au salutat atacul Hamas
Asociația Samidoun a fost interzisă. Susținătorii ei din Germania au salutat atacul Hamas

Potrivit evaluării serviciului german de informații, asociația Samidoun aparține organizației palestiniene radicale PFLP (Frontul Popular pentru Eliberarea Palestinei). FPLP propagă, la rândul ei lupta armată împotriva Israelului, dar, spre deosebire de Hamas, nu este religioasă.

De asemenea, rețeaua palestinienilor radicali include Asociația Comunității Palestiniene din Germania. Aceasta, potrivit autorităților de securitate, este formată în principal din susținători ai Hamas.

Cu toate acestea, Germania joacă doar un rol minor în finanțarea Hamas, spune Schindler: "Trebuie avut în vedere că, în toate campaniile de strângere de fonduri, Germania și Europa nu sunt principalii finanțatori ai Hamas. În mod clar, când vine vorba de bani, ne uităm spre Qatar. Fără fondurile din Qatar, Hamas nu ar funcționa".

Influența iraniană în centrul atenției la Hamburg

Experții germani i-au luat în vizor și pe susținătorii internaționali ai Hamas. Hezbollahul libanez a fost deja interzis în 2020, de ministrul de interne de atunci, Horst Seehofer.

Centrul Islamic din Hamburg este considerat brațul întins al Teheranului în Germania
Centrul Islamic din Hamburg este considerat brațul întins al Teheranului în Germania

Centrul Islamic din Hamburg (IZH), care este probabil controlat din Iran, este monitorizat de zeci de ani de către Oficiul pentru Protecția Constituției. Centrul, care este considerat o extensie a regimului iranian, a felicitat sâmbătă Hamas pentru atacul său asupra Israelului. "Fără sprijinul iranian din ultimii ani, Hamas nu ar fi fost capabilă de aceste atacuri fără precedent asupra teritoriului israelian", a declarat Scholz.

În 2022, autoritățile germane l-au expulzat pe adjunctul șefului IZH, acuzându-l că a sprijinit organizații teroriste și finanțatori ai terorismului. Cu toate acestea, IZH în sine nu este încă interzis. Condiția prealabilă pentru o interdicție care să reziste și la o eventuală contestație în justiție este dovada caracterului militant agresiv al asociației.

Consiliul Central al Musulmanilor. Doar o minoritate este ostilă Israelului

Aiman Mazyek, de la Consiliul Central al Musulmanilor, afirmă că doar o minoritate a musulmanilor iese în stradă cu sloganuri anti-israeliene sau antisemite. Nu trebuie să se presupună "că aceste imagini, acești oameni vorbesc în numele tuturor musulmanilor, al musulmanilor germani, ori al organizațiilor de aici".

În ceea ce privește teama unor atacuri din partea Hamas sau a simpatizanților săi în Germania, Hans-Jakob Schindler spune: "Nu văd Germania ca principală țintă a atacurilor Hamas, dar nu se poate exclude posibilitatea ca indivizi acționând pe cont propriu, radicalizați, să se simtă obligați să acționeze”.

Christoph Hasselbach - Deutsche Welle

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite