Generalul care îşi abandonează răniţii

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nimic nu este mai dezgustător, mai departe de onoarea militară, decât un general care-şi abandonează răniţii în teatrul de operaţiuni. Nu morţii, deşi şi aceştia ar avea dreptul la o înmormântare creştinească, ci răniţii, cei care mai au un strop de viaţă şi speranţă în ei.

Acesta-i lucru cel mai revoltător pe care l-a făcut generalul Oprea. A trecut în viteză pe lângă groapa în care ar fi zăcut un rănit grav, fără să oprească, să-i dea primul ajutor, când viaţa motociclistului ar fi depins de câteva minute. Din speranţa ca nu se va face legătura cu suita sa.

Îl urca, eventual, în propria maşină şi-l ducea la Spitalul Militar aflat la 2 paşi.

Dincolo de lipsa de cultură şi educaţie, generalul Oprea este lipsit şi de un elementar simţ de umanism, de solidaritate cu o  viaţă atârnând de un fir de păr.

Ce fel de general este acela care nu are nici un gram de empatie faţă de „colegii” săi, nici  atunci când sunt în pragul morţii?

Nimeni n-o să-i ierte vreodată această nepăsare criminală. Inclusiv proprii „colegi”, cum îi place să-i numească. Colegi, colegi, dar nu când sunt răniţi sau morţi într-o groapă. Doar atunci când îl servesc ca pe un stăpân.

Prelungirea tăcerii şi a absenţei deciziei de demisie sau demitere  din parte premierului îşi are originea în neînţelegerea lumii în care trăim.

Şi Oprea şi Ponta aşteaptă să se mai potolească lucrurile, să se  uite gestul incalificabil de a-ţi părăsi camaradul aflat într-o groapă, grav rănit sau chiar mort.

Aceasta este dovadă certă că Oprea şi Ponta trăiesc într-o extra realitate, dacă au impresia că un asemenea scandal de rezonanţă naţională şi internaţională va putea fi muşamalizat.

Cazul a ajuns deja în presa străină, şi va continua să se rostogolească. Unul dintre sindicatele poliţiştilor a luat deja o atitudine virulentă împotriva lui Oprea, şi va fi urmat şi de alţi.

Ponta uită ce-a păţit cu ocazia devoalării plagiatului, câţi ani la rând a fost tocat de media, într-o speţă infinit mai uşoară. Nu murise un tânăr de 28 de ani din acel plagiat.

Nici el nici Oprea nu înţeleg că scandalul se va stinge doar atunci când vor pleca amândoi din funcţii.

Că la demonstraţiile începute sâmbătă seara şi continuate duminică se vor adăuga alte demonstraţii şi reacţii interne şi externe.

Cei doi nu înţeleg că toată societatea, cu excepţia câtorva slugi din UNPR, este oripilată şi furioasă pe cele întâmplate şi pe faptul că Oprea nu-şi asumă partea sa de vinovăţie, aroganţa cu care a folosit instituţii ale statului în interes persoanal, nu naţional.

Nu înţeleg că faptul de a se ascunde şi încerca să învelească întâmplarea va duce la un crescendo de furie în rândul populaţiei, mult evoluată şi informată prin mijloace online.

Până la urmă tot la plecare celor doi se va ajunge. Cu cât mai târziu, cu atât mai rău pentru cei doi. Dar mai bine pentru societate.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite