Gaura făcută de cheltuieli bugetare este astupată de bugetari cu 3 miliarde lei, iar de mediul privat cu 20 miliarde lei!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acesta va fi rezultatul legii privind astuparea găurii bugetare. În loc să reducă masiv numărul de instituţii şi de bugetari, dintre care 30% taie frunze la câini, Ciolacu s-a repezit pe privaţi şi le-a pus impozite şi taxe, deşi se jurase că nu le va creşte.

Premierul Marcel Ciolacu FOTO Inquam Photos/George Călin
Premierul Marcel Ciolacu FOTO Inquam Photos/George Călin

Este adevărat că sistemul fiscal de la noi este „strecurătoare”, dar nu privații l-au făcut aşa, ci politicienii, pentru a-şi favoriza firmele private ale clientelei politice, companiile de stat şi altele care se bucură de protecţie politică.

Toate „stimulentele” de care s-au bucurat firmele din IT, transporturi şi din agricultură s-au dus, majoritar, în investiţii şi creşterea PIB-ului, care s-a triplat în ultimii 25 de ani. Aceasta este şi explicaţia dezvoltării industriei de IT şi de construcţii de la noi.

Este adevărat că la bugetul de stat român se colectează doar 27% din PIB, comparativ cu alte ţări europene în care se colectează 40-45% din PIB la buget.

Dar ce face statul român cu banii colectaţi? Ajung la unii ca Buzatu, la azilele groazei, la spitalele groazei, ministere şi instituţii care nu-şi au obiectul activităţii, în educaţia ultima din Europa, la primarii care au firme cu activităţi ce explodează, la Crevedia şi în alte părţi.

Am dat exemple de instituții bugetare: „Direcţia Agricolă a municipiului Bucureşti”, „Centrul de Protecţia Plantelor Bucureşti”, şi câte or mai fi. Acestea sunt vârful aisbergului.

Statul trebuie să fie primul care dă exemplu de cumpătare şi economisire, apoi să ceară de la privaţi să-şi plătească dările. Nimeni nu are garanţia că banii în plus colectaţi de stat vor merge acolo unde cetăţenii au nevoie de servicii mai bune.

Ciolacu ţipă că vor fi desfiinţate mii de posturi de şefi, secretare, şoferi. Din totalul de 1,3 milioane bugetari. Ştiţi cât înseamnă 4000 de posturi desfiinţate din totalul bugetarilor? 0,3%! Aşa că să ne mai lase cu laude de astea nejustificate!

CES a dat aviz negativ legii lui Ciolacu cu următoarele argumente:

Acoperirea deficitului bugetar prin măsuri de creștere a poverii fiscale pentru mediul economic privat s-a dovedit în trecut că au avut un efect contrar, fiind foarte probabil ca, în urma acestor măsuri, veniturile la buget să scadă, în loc să crească;

· Creșterea fiscalității stimulează tendințele evazioniste, iar autoritățile statului s-au dovedit până în prezent incapabile să țină sub control fenomenele evaziunii și muncii la negru;

· Supraimpozitarea microîntreprinderilor va împovăra microîntreprinderile care plătesc şi nu le va afecta pe cele care practică evaziunea;

· Restricţiile referitoare la facilităţile acordate IMM-urilor sunt nejustificate;

· Impozitul de 3% pe venitul microîntreprinderilor nu se justifică sub nicio formă. O creştere de taxe va diminua rentabilitatea IMM-urilor care ar putea fi nevoite să închidă sau să reducă activitatea, inclusiv prin disponibilizări care vor reduce treptat încasările bugetare;

Să adăugăm aruncarea în preţuri a creşterii taxelor şi impozitelor pe mediul privat, ceea ce va duce la inflaţie şi la scăderea puterii de cumpărare a românilor.

Încă o dată. Este corect ca mediul privat să-și plătească toate taxele şi impozitele din Codul Fiscal. Dar statul trebuie să fie primul care să dea exemplu de cumpătare, prin scăderea cheltuielilor bugetare inutile, prin eliminarea fraudelor şi furturilor din contractele derulate de instituţii de stat. Abia apoi are îndreptăţirea să ceară mediului privat să se conformeze Codului Fiscal.

Aşa este în Europa. Conformarea voluntară la plata taxelor şi impozitelor se instalează atunci când statul face ce trebuie cu banii colectaţi. Nu ajung pe mana unora ca Buzatu, Arsene şi atâţia alţii, cum se întâmplă la noi.

Din păcate, nu vom vedea o astupare a găurii bugetare şi o mai bună colectare la buget, pentru ca antreprenorii români inventează metode de evaziune fiscală în orice condiţii.

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloș, repetă faptul că miza este uriaşă, suspendarea celor 78 de miliarde de euro destinaţi României de la CE, în cazul în care gaura bugetară nu este astupată.

Soluţia la care apelează premierul Ciolacu ar fi bună, dacă contribuţia la „sacrificiile” pentru astuparea găurii bugetare ar fi echilibrată: 50% sistemul bugetar şi 50% mediul privat.

Din lege rezultă că sistemul bugetar va acoperi 15% din gaura bugetară, iar sistemul privat 85%!

Nu cred că va funcţiona la asemenea disproporţie!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite