Fals jurnal de ieri și de azi. Triumful vitalității unei mari artiste a primei scene naționale

0
0
Publicat:

- Adela Mărculescu la telefon.

- Te-am recunoscut după glasul fermecător.

- Am o veste extraordinară, a apărut monografia despre mine semnată de Ion Moldovan, pe care l-ai îmbolnăvit de iubirea față de marii actori ai scenei naționale și nu numai și față de opera lor de slujire a scenei de scândură și a filmului românesc.

- Te felicit și mă bucur, firește, din toată inima pentru că această carte știu că închide în ea triumful vitalității unui mare artist de care mă leagă o prietenie de o viață.

- Să știi că monografia începe cu prefața lui Dinu Săraru și se termină, pe ultima copertă, cu un citat din Dinu Săraru.

- Firește că știu toate acestea pentru că Ion Moldovan, pentru mine Neluțu, s-a consultat cu mine și cu prilejul altor monografii și portrete ale marilor reprezentanți ai teatrului românesc.

Astfel au apărut în ultimii ani monografii atotcuprinzătoare venind să îmbogățească biblioteca teatrului și filmului românesc, consacrate unor nume arhicunoscute: Carmen Stănescu, Damian Crâșmaru, Draga Olteanu, Simona Bondoc, Valeria Gagealov, Grigore Vasiliu Birlic, Virginia Rozici, Cornel Todea, Mimi Enăceanu, Constantin (Bopsi) Dinulescu și în sfârșit Adela Mărculescu. Are în pregătire monografia  dedicată lui Gheorghe Dinică și un album cu fotografii înfățișând-o pe marea actriță de comedie și dramă Draga Olteanu.

Pe Ion Moldovan l-am cunoscut în urmă cu zeci de ani, când am vizitat cu soția mea prima dată Blajul și el mi-a fost recomandat drept ghid de către autoritățile timpului, el fiind în vremea aceea primul secretar al organizației de tineret al orașului și fiu al Blajului și al satelor ardelene care înconjoară Blajul.

M-a impresionat atunci cunoașterea de către tânărul Ion Moldovan a istoriei Blajului și a rolului jucat de Blaj în cultura națională și în mod deosebit în cultivarea și apărarea identității naționale.

M-a surprins atunci sinceritatea cu care el mi s-a spovedit – acesta e cuvântul – că, dacă tinerețea lui s-ar fi petrecut în timpuri normale, el fiind greco-catolic, ca mai tot Blajul și satele din împrejur ardelene, el ar fi făcut după liceu Facultatea de Teologie greco-catolică pentru că idealul lui ar fi fost să fie prelat greco-catolic. Nu știu ce l-a îndemnat să se spovedească astfel dar am înțeles că i-am inspirat – Dumnezeu a vrut aceasta – încrederea în mine, care eram atunci demnitar al timpului.

Așa am ajuns să mă conducă să descopăr Blajul greco-catolic, Palatul arhiepiscopal greco-catolic, părăsit și amenințat de ruină, și Catedrala mare greco-catolică și clădirea liceului greco-catolic și capela arhiereză, unde erau înmormântați mitropoliții greco-catolici care au făcut toți studii la Roma și au luptat pentru identitatea națională. Printre aceștia se afla și Inocențiu Micu Klein, Vasile Suciu, Alex Nicolae, Ioan Bob, Victor Mihaly. Capela era și ea părăsită și amenințată de ruină.

Tulburat de imaginile acestea, am telefonat prietenului meu Ștefan Andrei și i-am povestit această dramă. Ștefan Andrei l-a informat pe șeful statului și în câteva săptămâni autoritățile locale au primit ordine să se îngrijească de capelă.

A venit revoluția și Nelu Moldovan a făcut studii teologice la Facultatea greco-catolică, a scos un ziar al Blajului și a înființat un post de televiziune la Alba Iulia. Prietenia noastră s-a înrădăcinat. Eu l-am chemat la București să vadă spectacolele Teatrului Mic și apoi ale Teatrului Național, el a început să scrie proză, nuvele și romane remarcabile, după opinia mea, inspirate de universul țărănesc ardelean pe care le-am salutat și am publicat pagini din proză în revistele Fundației „Niște Țărani”, iar el s-a îmbolnăvit, cum zice, pe bună dreptate, Adela Mărculescu de iubirea față de marii actori și de teatru și, astfel, s-a dedicat unei opere monografice impresionante.

Astăzi Ion Moldovan, Neluțu cum îi spunem noi, este consilier cultural al cardinalului Mureșan, cardinalul cu reședința în Palatul greco-catolic de la Blaj.

- Să știi, mă informează Adela Mărculescu, că pe 10 iunie, la Teatrul Național va avea loc lansarea cărții despre mine și nu se poate să nu fii prezent și să vorbești și începe să plângă.

La 91 de ani și jumătate, emoționat de lacrimile ei, i-am promis.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite