Delta Văcăreşti arde, autorităţile se piaptănă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Incendiu în Parcul Văcăreşti, o rezervaţie unică în lume, care ar trebui protejată de autorităţi  FOTO: arhivă
Incendiu în Parcul Văcăreşti, o rezervaţie unică în lume, care ar trebui protejată de autorităţi  FOTO: arhivă

Un nou incendiu în Parcul Natural Văcăreşti a fost localizat şi (aproape) stins de o mână de pompieri. Mai exact, 30 de oameni au încercat, cu lopeţi, să oprească extinderea flăcărilor care au fost, cel mai probabil, pornite de oamenii străzii care îşi fac veacul prin zonă.

Nu este primul incident de acest fel în zonă. Însă este îngrijorător felul în care autorităţile înţeleg "să se ocupe" de această zonă declarată unică în Europa şi "arie protejată". Protajată de cine? Împotriva cui? Dacă citim ce scrie presa, Delta Văcăreşti este locul în care se: deversează în continuare deşeuri, locuiesc oameni ai străzii, se poluează fără griji, au acces oameni care deteriorează ecosistemul.

În acest timp, autorităţile dau din umeri şi aruncă pisica dintr-o curte în alta, în defavoarea locului care ar trebui protejat în primul rând de acţiunile iresponsabile ale locuitorilor. Ce s-ar putea face? 

Păi, în primul rând, zona ar trebui izolată de acţiunea umană directă, prin montarea unui gard de protecţie, care să împiedice măcar deversarea de deşeuri, dacă nu pătrunderea în perimetru. Ar trebui intensificate patrulele Jandarmeriei, Poliţiei Locale, sancţionarea drastică a celor care afectează perimetrul într-un fel sau altul, fie prin poluare, fie prin braconaj. Ar putea fi angajate inclusiv firme de pază, care să acţioneze în caz de nevoie. Ar trebui evacuate toate persoanele care locuiesc ilegal în zona protejată. Un punct de intervenţie în caz de incendiu poate fi uşor de realizat şi nu cred că e costisitor. Este incredibil că pompierii au reuşit cu greu să pătrundă în zonă, încercând cu lopeţi să stingă un foc întins pe 2.000 mp! 

Primăria ar trebui să deţină un fond special, din care să plătească inclusiv acţiuni de ecologizare. Mă ofer să contribui la acest fond prin donaţii lunare. Şi cunosc mulţi oameni care ar face acelaşi lucru, dacă am fi convinşi că fondurile chiar sunt folosite în sprijinul Parcului Natural Văcăreşti.

Firmele care se ocupă de curăţenia Bucureştiului ar putea să încerce un exerciţiu de imagine şi să îşi trimită angajaţii măcar o dată pe an la o acţiune de ecologizare, de ce nu? Promit să îi însoţesc şi să le promovez demersul.

Da, ştiu că este utopic ceea ce zic, însă pentru un asemenea loc ar fi trebuit să existe inclusiv un elicopter care să intervină în caz de incendiu! Da, recunosc, astea sunt basme, în condiţiile în care SMURD-ul nu dispune de câte elicoptere ar avea nevoie şi sunt încă zone ale ţării neacoperite. Dar sunt convins că acolo unde există fonduri europene pentru protejarea ariilor declarate importante din punct de vedere ecologic se vor găsi şi resurse pentru accesarea lor. 

Aria aceasta unică, remarcată de Cristi Lascu şi Helmut Ignat şi promovată în revista National Geographic, în care premierul Cioloş a fost de curând să adune gunoaiele printr-un gest NORMAL şi simbolic (care ar fi putut fi privit şi altfel decât un eveniment pentru presă sau de imagine...), ar trebui să adune laolaltă autorităţile, de la Primăria Capitalei (se aude, doamna Firea?), la cea de sector, de la Ministerul Mediului la Ministerul de Interne şi ISU, de la Ministerul Turismului (da, zona poate fi un brand de oraş fără nicio problemă, poate fi explorată de specialişti, dar şi de turişti) la Prefectura Capitalei şi Apele Române. Societatea civilă nu poate să facă mai mult, în afară de a semnala problemele zonei.

Dacă locul acesta s-ar fi aflat într-un alt oraş european sunt convins că i s-ar fi acordat importanţa necesară, el fiind nu doar un spaţiu special din care s-ar putea scoate bani, ci şi un loc de studiu pentru specialişti şi, de ce nu, o zonă de agrement pentru cei interesaţi.

Hai să nu mai privim cu indiferenţă gravităţile din jur. Până nu e prea târziu, măi, autorităţilor, nu vă pieptănaţi, luaţi-vă palma pusă-n fund şi treceţi la muncă, faceţi ceva pentru Delta Văcăreşti, neinclusă în campanii electorale, dar atât de importantă pentru orice om cu un pic de discernământ, locuitor al Bucureştiului!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite