De la legionari la circari. Nunta lui Simion îngroapă partidul AUR

0
0
Publicat:

Toamna marilor scumpiri se apropie cu paşi extrem de repezi, aşa că circul prestat în faţa românilor de liderul partidului AUR, George Simion, care şi-a transformat propria nuntă într-un eveniment electoral, conform propriilor declaraţii, le-a oferit guvernanţilor o nesperată gură de aer, iar Ciucă, Ciolacu şi restul trupei de figuranţi care se prefac că guvernează ţara au putut să îşi ia o binemeritată pauză de la oferit explicaţii despre preţul energiei sau despre măcelul care se întâmplă în justiţie şi educaţie.

Beneficiind de o mediatizare foarte mare, obţinută cu sprijinul cartelului PSD-PNL din mass-media, „nunta anului” s-a dovedit a fi doar un uriaş bâlci electoral de la care nu a lipsit clasica „ameninţare cu bombă” sau rugăminţile fierbinţi, adresate de popor mirelui George Simon, pentru ca acesta să îşi anunţe candidatura la alegerile prezidenţiale. De asemenea, nunta lui Simion s-a dorit a fi şi o relansare a partidului AUR, afectat destul de serios din punct de vedere electoral de încetarea pandemiei şi de schimbarea temelor de pe agenda publică. Care a fost, însă, impactul nunţii de la Măciuca pentru liderul AUR şi partidul său:

Dan Diaconescu a devenit lider informal al AUR. Liderii AUR au încercat mai întâi aducerea lui Călin Georgescu în partid şi promovarea acestuia drept preşedinte de onoare şi candidatul pentru funcţia de premier. Declaraţiile scandaloase făcute de Georgescu, prin care acesta şi-a manifestat simpatia pentru liderul legionar Corneliu Zelea Codreanu şi mareşalul Ion Antonescu, au generat serioase prejudicii de imagine pentru AUR, astfel că Georgescu a fost imediat scos din schemă şi aruncat la coşul de gunoi. Acum, AUR a intrat sub influenţa lui Dan Diaconescu, fostul patron al postului OTV şi lider al PP-DD. Rămâne de văzut cum se va integra în peisaj noul lider informal al AUR având în vedere că, în urma condamnării definitive primite în anul 2015, Dan Diaconescu are interzis atât dreptul de a fi ales într-o funcţie publică, dar şi dreptul de a vorbi în public până în anul 2025.

O nuntă marca „Adibas”. Simion a încercat să organizeze o nuntă care să rivalizeze, din punct de vedere al imaginii şi al mesajelor transmise, cu nunta liderului legionar Corneliu Zelea Codreanu. Liderul AUR a reuşit, însă, doar un plagiat prost executat, un fake de mari proporţii, un fel de nuntă marca „Adibas”. Dacă ar mai fi trăit, probabil că Zelea Codreanu şi-ar fi tras singur un glonţ în cap când ar fi văzut ce măscărici se consideră urmaşul acestuia pe scena politică.

AUR şi-a lăsat liderul în offside. Deşi nunta lui Simion trebuia să fie o mare manifestare populară, la care liderul AUR a anunţat că aşteaptă să vină peste 40.000 de oameni, cifra a scăzut apoi la 10.000, pentru ca, în final, să fie undeva în jur de 2000-3000 de oameni. Adică, atât cam cât ar fi reuşit să strângă cel mai amărât primar PSD la o serbare câmpenească. Numărul mic al participanţilor indică faptul că „nunta cu poporul”, organizată de liderul AUR, nu a avut nici măcar susţinerea propriilor membrii de partid. Astfel că, Simion a fost lăsat în offside chiar de către oamenii săi, nemulţumiţi, probabil, de OTV-izarea imaginii partidului.

BOR şi o „derogare” care echivalează cu o interzicere. În mod remarcabil, Biserica Ortodoxă Română a reuşit să stea cât mai departe de bâlciul politic pus la cale de către George Simion. Prin „derogarea” acordată lui Simion de a se căsători în capela improvizată la resortul de lux, unde acesta a organizat nunta, BOR a reuşit să protejeze imaginea bisericii de asocierea cu un spectacol politic de prost gust. Această „derogare” ar putea să aibă, însă, şi o altă semnificaţie având în vedere poveştile care circulă în spaţiul public privind orientarea sexuală a liderului AUR. Cum canoanele bisericeşti sunt extrem de stricte în acestă privinţă, întrebarea este dacă lui Simion i s-a dat „derogare” să se căsătorească într-o capelă improvizată sau BOR i-a interzis accesul în biserică?

OTV-izarea AUR a schimbat profilul alegătorilor. La alegerile parlamentare din anul 2020, vârsta media a alegătorului AUR era de 41 de ani. Astfel, partidul lui Simion a fost votat de preponderent de alegători cu vârsta cuprinsă între 31-60 de ani (63%), de cei cu vârsta între 18-30 de ani (26%), iar procentul din categoria de vârstă de peste 60 de ani era de doar 11% (sursa: analiza Avangarde). Deşi nunta de la Măciuca a avut o audienţă destul de mare, conform paginademedia.ro, aproape 40% din telespectatori au avut peste 70 de ani, iar alţi 130.000 au fost din categoria 55-69 de ani. Astfel, din analiza profilului celor care au urmărit nunta lui Simion, rezultă că AUR a pierdut aproape în totalitate segmentul electoratului tânăr sau că acest segment de electorat nu au fost deloc interesat de un eveniment care nu are legătură cu problemele aflate pe agenda lui zilnică.

*

În anul 2011, Dan Diaconescu anunţa că vrea să OTV-izeze toată ţara, însă visul său a fost spulberat destul de repede, atât televiziunea, cât şi partidul pe care l-a înfiinţat pentru alegerile parlamentare au intrat deja în istorie. Acum, fostul patron OTV s-a întos la butoanele partidului AUR, iar nunta de la Măciuca a fost prima colaborare George Simion – Dan Diaconescu pe calea OTV-izării partidului. Saltul de la legionari la circari este unul destul de mare, aşa că rămâne de văzut dacă aripa condusă de Claudiu Târziu va asista neputincioasă la îngroparea AUR sau va decide să se rupă şi să pornească pe un alt drum.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite