Bolojan – soluţia PNL pentru Primăria Capitalei?

0
0
Publicat:

Ultimul sondaj de opinie realizat de PNL la nivelul municipiului Bucureşti, în perspectiva alegerilor locale care vor avea loc în anul 2024, a băgat în trepidaţii întreaga scenă politică şi a aruncat la coşul de gunoi toate strategiile făcute deja de unii candidaţi care nu mai au răbdare să se vadă din nou trecuţi pe buletinele de vot. Între variantele de potenţiali candidaţi pentru Primăria Capitalei, liberalii au aruncat spre testare unul dintre cele mai grele nume din partid: fostul primar al municipiului Oradea, Ilie Bolojan.

Ilie Bolojan FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Ilie Bolojan FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Şi, conform datelor sondajului INSCOP, prezentat în exclusivitate de jurnalistul Sebastian Zachmann, Bolojan s-ar putea să reprezinte singura soluţie viabilă pentru ca liberalii să pună mâna pe a doua cea mai votată funcţie din România. Astfel, deşi are o notorietate de doar 47%, orădeanul s-a clasat direct pe locul doi, cu o intenţie de vot de 22%. Mai mult, conform datelor sociologice, Bolojan are capacitatea de a aduna toate voturile de pe partea dreaptă, dar să rupă şi procente semnificative din rândul electoratului PSD, obosit şi plictisit de gospodina isterică pe care social-democraţii au anunţat că o susţin pentru un nou mandat în fruntea Capitalei.

Dacă Bolojan va decide să accepte să fie nominalizarea PNL pentru Primăria Capitalei la alegerile din anul 2024, ar fi pentru dată în ultimii 16 ani când liberalii se vor prezenta cu un candidat „liberal pursânge” pentru această funcţie. Ultimele alegeri pentru funcţia de Primar General al Capitalei, la care PNL a avut un candidat provenit chiar din rândurile partidului, au fost cele din anul 2008, atunci când Ludovic Orban, acum fost preşedinte şi membru al PNL, s-a clasat pe locul al patrulea, cu 11,43% din voturile bucureştenilor. Acesta a fost ultimul nume pe care a putut să îl aducă în faţa electoratului „pepiniera” de lideri a PNL.

La alegerile locale din anul 2012, cele care au şi marcat trecerea la sistemul de alegere a primarilor dintr-un singur tur, PNL, ca parte a Uniunii Social Liberale (USL), l-a susţinut pentru Primăria Capitalei pe independentul Sorin Oprescu, condamnat, astăzi, definitiv la 10 ani şi opt luni de închisoare pentru fapte de corupţie. Apoi, s-a întâmplat dezastrul electoral din anul 2016, probabil, unic în istoria alegerilor, când liberalii au schimbat nu mai puţin de trei candidaţi, în final, aceştia ajungând să atace cea mai importantă funcţie locală, cea de Primar General, cu un fost PDL-ist. Susţinerea ONG-istului Nicuşor Dan, la localele din anul 2020, fiind ultima ispravă a liberalilor în materie de inovaţii electorale. 

Ilie Bolojan nu este doar unul dintre cei mai de seamă reprezentanţi ai vechii gărzi din PNL, ci şi un lider politic extrem de apreciat şi respectat la nivelul întregii clase politice. De altfel, numele său a fost vehiculat de nenumărate ori pentru funcţia de prim-ministru, însă doar frustrările personale ale lui Klaus Iohannis l-au împiedicat să ajungă în fruntea Executivului. Sub mâna forte a lui Bolojan, Oradea şi Bihorul au ajuns cel mai important punct de creştere economică al ţării, numai de la începutul acestui an trei mari investiţii, de peste 800 mil.euro, au ajuns în judeţul păstorit de acesta.

În timp ce întreaga gândire administrativă a lui Ilie Bolojan este setată în jurul cuvântului „DEZVOLTARE”, acesta afirmând că un primar trebuie să gândească în termeni de „fac ceea ce trebuie, fac ceea ce dezvoltă, nu fac ceea ce aduce voturi”, în capul Gabrielei Firea, posibila sa contracandidată, zornăie doar idei precum TICHETE, VOUCHERE sau AJUTOARE SOCIALE. Astfel, nu este de mirare că, în comparaţie cu oraşe precum Oradea sau Clujul, Bucureştiul a ajuns să arate ca ruda mai săracă de la ţară, care are încă toaleta în fundul curţii. Şi mai şi pute.

La acest moment, conform sondajelor, candidatura lui Ilie Bolojan se conturează a fi singura soluţie pentru ca PNL să câştige Primăria Capitalei la viitoarele alegeri locale. Însă, candidatura lui Ilie Bolojan pentru funcţia de Primar General ar reprezenta şi o revenire în forţă a vechilor liberali la butoanele partidului. O perspectivă deloc plăcută pentru bâlbâitul Nicolae Ciucă şi scrâşnitul Klaus Iohannis, acest tandem de groază care a încălecat PNL şi nu va renunţa până ce nu va distruge definitiv identitatea liberală a partidului.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite