Scandalul Schengen – înfrângerea lui Iohannis şi revanşa lui Mihai Răzvan Ungureanu

0
0
Publicat:

Pentru România a sosit momentul adevărului. Epopeea aderării la spaţiul Schengen este pe cale să se încheie chiar în aceste zile, iar evoluţiile total neaşteptate, apărute pe ultima sută de metri, au declanşat o adevărată isterie în rândul liderilor principalelor partide aflate la guvernare, dar şi a tuturor propagandiştilor care, de voie sau de nevoie, se află la cheremul acestora.

Mihai Răzvan Ungureanu și Klaus Iohannis FOTO Mediafax
Mihai Răzvan Ungureanu și Klaus Iohannis FOTO Mediafax

În ultimele două luni, dosarul Schengen s-a transformat într-o  adevărată „criză diplomatică” ce a pus la grea încercare capacitatea de reacţie a clasei politice româneşti. Un examen extrem de dur pe care politicienii noştri, în frunte cu mai marii ţării, l-au cam picat. Iar consecinţele, probabil, le vom suporta cu toţii.

Miniştrii şi parlamentarii puterii s-au făcut remarcaţi prin tot felul de ameninţări, înjurături, urlete şi ţipete la adresa statelor care, din diverse motive, au declarat că se opun aderării României la spaţiul Schengen. O adevărată competiţie de pus poalele în cap care nu face altceva decât să arunce o pată foarte urâtă pe imaginea României. 

Dincolo de interesele politice, diplomatice şi strategice, inerente la acest nivel, poziţiile exprimate de Olanda, Suedia sau Austria, oricât de neplăcute ar fi pentru România, au avut şi rolul de a demonstra cât de vulnerabil a devenit statul român aflat sub conducerea lui Klaus Iohannis. Cel care a susţinut, promovat şi instalat, în toţi cei opt ani de mandat, la vârful celor mai importante instituţii doar personaje politice cât mai docile, lipsite de personalitate, incompetente şi şantajabile.

Un dosar atât de complicat, cum este cel care vizează aderarea României la spaţiul Schengen, se lucrează cu cei mai buni specialişti din ministere, dar şi din serviciile de informaţii, oameni care sunt pregătiţi şi au capacitatea să anticipeze toate posibilele vulnerabilităţi, dar şi reacţiile fiecărui stat în parte, nu cu nişte urechişti precum Bode sau Aurescu.

Opoziţia de ultim moment a Austriei faţă de aderarea României la spaţiul Schengen a fost un veritabil blitzkrieg care a luat prin surprindere actuala putere şi aruncat în aer toate calculele şi strategiile făcute în laboratoarele Cotroceniului, Iohannis şi acoliţii lui fiind prinşi în offside. O situaţie care demonstrează cât de slab pregătită a fost Administraţia Prezidenţială pe tema Schengen. 

„Ranga” venită de la Viena şi aplicată strategic direct în capul celui care, conform Constituţiei, reprezintă România în politica extrenă, a zguduit din toate temeliile mandatul de preşedinte al lui Klaus Iohannis şi a pus sub semnul întrebării capacităţile acestuia de a urma o  posibilă carieră la nivel internaţional. Practic, Schengen a devenit mormântul tuturor ambiţiilor lui Iohannis.

Iar unul dintre personajele care dansează, pe bună dreptate, pe acest mormânt, este chiar fostul şef al SIE, Mihai Răzvan Ungureanu. Cel care, intrat în conflict cu Klaus Iohannis, a fost forţat să demisioneze de la conducerea Serviciului de Informaţii Externe şi să ia drumul exilului la Viena, lăsând în urmă o viaţă întreagă, prietenii, dar şi nişte părinţi foarte bătrâni şi bolnavi.

Elitist şi arogant cu cei din cercurile puterii, dar plin de bunătate şi compasiune faţă de oamenii obişnuiţi aflaţi în nevoie, puternicul şi influentul fost şef al SIE, este de departe cel mai bun cunoscător al jocurilor politice din capitala Austriei. Un veritabil „ambasadorul din umbră” al României la Viena.

Că MRU este cel care face şi desface jocurile din capitala Austriei o dovedeşte şi scrisoarea extrem de hilară trimisă de ambasadorul Emil Hurezeanu preşedintelui Austriei, un personaj decorativ, fără niciun fel de influenţă asupra deciziilor guvenului condus de cancelarul Karl Nehammer. Poate că o şoaptă, o vorbă bine plasată de MRU ar fi schimbat cu totul decizia Vienei în privinţa aderării României la spaţiul Schengen.

Însă, indiferent care va fi rezultatul pe care îl va obţine România la Consiliului JAI, care se desfăşoară în aceste două zile, dosarul Schengen a generat deja efecte în politica internă a României. Pentru prima dată în cei opt ani de când se află la Palatul Cotroceni, Klaus Iohannis a fost pus în genunchi şi demascat în faţa întregii ţări, dar şi a tuturor liderilor europeni.

Falsul „împărat” s-a dovedit a fi doar un impostor cu aere de mare lider regional, un ins gol de conţinut şi incapabil să înţeleagă cum funcţionează politica la nivel înalt. Dacă încă mai trage speranţe ca, după terminarea mandatului de preşedinte al României, să fi propulsat la conducerea unei instituţii europene sau internaţionale, nu ar fi rău ca Iohannis să să înveţe încă de pe acum celebrul slogan „Fiţi ungurenii mei”. Pentru că MRU nu uită şi nu iartă!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite