Dacă nu ştii să treci de fata de la HR, înseamnă că nu ai ce căuta pe acel post

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

E greu de crezut că sunt atât de puţini manageri care îşi dau seama că scandalul şi sudalmele la adresa fetelor de la HR, cele care îi împiedică să obţină nu ştiu ce job important, nu fac decât să scoată în evidenţă slăbiciunea lor şi, mai ales, faptul că, cel mai probabil, nu erau potriviţi pentru acel post.

În asemenea situaţii, văzute cu calm şi cu detaşare de pe margine, fetele de la HR au aproape întotdeauna dreptate când te pun pe lista de respinşi, fie că au înţeles sau nu cine eşti şi ce ştii să faci, că au înţeles sau nu jobul pentru care recrutează, că sunt sau nu în stare să îşi dea seama dacă eşti sau nu întreg la cap.

Ca manager cu pretenţii la joburi de mii de Euro pe lună, trebuie să ştii să treci de fetele de la HR, fie că au înţeles sau nu cine eşti şi ce ştii să faci, că au înţeles sau nu jobul pentru care recrutează, că sunt sau nu în stare să îşi dea seama dacă eşti sau nu întreg la cap. Punct! Dacă nu ştii sau nu poţi, ratarea jobului e aproape în întregime problema ta, nu a acelor copile. 

Fiindcă e unul dintre cele mai uşoare lucruri din lume, pentru un bun manager, să treacă de fetele de la HR. În jobul lui are şi va avea obstacole înmiit mai înalte decât acesta. Dacă nu ştie să treacă de unul mic, ce să cred eu că va face în faţa celor cu adevărat dificile? Iar dacă mai spui asta şi în public, în scris şi pe unde mai poţi, că nu ai putut ajunge la marele post din cauza unei fetişoare de la HR, tu eşti cel care se face de râs, nu copila aceea!

E foarte uşor să te pregăteşti pentru întâlnirea cu fata de la HR, să-ţi listezi toate scenariile, inclusiv cele stupide, să-ţi redactezi răspunsurile şi mijloacele de contraatac. Să faci faţă scenariilor stupide şi penibile face parte din descrierea oricărui job managerial de pe lumea asta. Dacă nu poţi manipula şi domina o fetişoară de la HR, cu atât mai puţin o vei putea face cu un client ţâfnos, cu un furnizor dificil sau cu un angajat pus să te înfrunte.

Dar cei care sunt furioşi pe acele făpturi plăpânde de la HR nu fac asta. Adică nu se pregătesc pentru întâlnirea cu ele. Consideră că e sub demnitatea lor să o facă, mă gândesc eu. Or, orgoliul, frustrarea, trufia prostească, neputinţa abţinerii de a face pe deşteptul cu blondele, lenea de a te pregăti şi de a pune pe hârtie variantele, calculul greşit, necunoştinţele elementare de psihologie şi de profiluri sociale, crezutul că altfel se vor întâmpla lucrurile sunt tot atâtea semnale că nu aţi avea ce cauta pe un post managerial atât de bine plătit...

Pui pe hârtie:

  • e cel mai uşor lucru de pe lume să treci de fata de la HR – dacă nu o faci, înseamnă fie că ai o trufie prostească, fie că nu te duce capul – oricum ieşi prost
  • e foarte uşor să-ţi construieşti un scenariu – dar nimeni nu şi-l face, „e puturoşi”!!!
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite