Coaliția avioanelor de luptă pentru Ucraina prinde contur

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

La reuniunea Consiliului Europei din Islanda, Olanda și Marea Britanie anunță o inițiativă privind avioanele de luptă. Va face Germania parte din aceasta? Subiectul va influența viitorul summit G7 din Japonia.

Avioane F-16 poloneze lângă baza aeriană Malbork. În curând în drum spre Ucraina?
Avioane F-16 poloneze lângă baza aeriană Malbork. În curând în drum spre Ucraina?

Strategia președintelui ucrainean Volodimir Zelenski pare să funcționeze. După recentul său turneu în Occident, care a inclus opriri în Italia, Germania, Franța și Marea Britanie, Zelenski se apropie tot mai mult de livrarea de avioane de luptă occidentale în lupta sa defensivă împotriva agresorului rus.

După vizita la reședința premierului britanic Rishi Sunak, liderul de la Kiev a vorbit despre o "coaliție de avioane" care ar prinde contur. „Sunt optimist în această privință. Veți auzi în curând decizii importante în acest sens, dar mai trebuie să lucrăm puțin", a spus luni, la Londra, președintele ucrainean.

Volodimir Zelenski în brațele lui Rishi Sunak la Aylesbury, Marea Britanie
Volodimir Zelenski în brațele lui Rishi Sunak la Aylesbury, Marea Britanie

În discuțiile pe care le-a purtat cu șefii de stat și de guverne, dar și în aparițiile sale publice de la Roma, Berlin, Paris și Londra, liderul ucrainean a reiterat că Ucraina are nevoie urgentă de avioane de luptă moderne pentru a se putea apăra de avioanele rusești înarmate cu rachete.

"Formarea unei coaliții"

Luni, premierul britanic Rishi Sunak și premierul olandez Mark Rutte au declarat în mod oficial, în marja summitului Consiliului Europei de la Reykjavik, că doresc să organizeze o coaliție internațională pentru livrarea de avioane de vânătoare. De asemenea, premierul belgian Alexander de Croo și-a declarat disponibilitatea de a susține demersul. 

Deocamdată, cele trei țări nu doresc să livreze ele însele avioane de luptă, ci mai degrabă să antreneze piloții ucraineni pe avioane F-16 de fabricație americană. Președintele Franței, Emmanuel Macron, a făcut și el o declarație similară într-un interviu televizat oferit după plecarea "prietenului său Volodimir". De asemenea, guvernele olandez și polonez își exprimaseră disponibilitatea de principiu de a furniza câteva avioane F-16, dacă și alte țări se alătură inițiativei. "Nu există tabuuri", a declarat ministrul olandez de externe Wopke Hoekstra.

Kievul speră la o flotă mare de F-16

Sprijin militar din partea lui Joe Biden pentru Volodimir Zelenski, dar fără avioane (încă)
Sprijin militar din partea lui Joe Biden pentru Volodimir Zelenski, dar fără avioane (încă)

Ucraina face presiuni pentru furnizarea de avioane de luptă F-16, aceste aparate de zbor fiind relativ răspândite și disponibile. Potrivit producătorului Lockheed Martin, ar exista aproximativ 3000 de astfel de aparate în uz în aproximativ 25 de țări. Ucraina ar dori să folosească 40-50 de astfel de avioane pentru forțele sale aeriene, după cum au calculat la Londra consilierii președintelui ucrainean. În Europa, în afară de Olanda și Polonia, menționate anterior, alte țări care operează modele F-16 sunt Belgia, Portugalia, Norvegia, Turcia și Danemarca. Cele mai mari flote de F-16 din lume există în SUA și Israel.

Țările care renunță la F-16 în favoarea Ucrainei ar putea primi în schimb avioane de luptă F-35, mai moderne, fabricate de SUA. Polonia a anunțat acest plan încă de anul trecut. Însă administrația americană a dezavuat inițiativa, președintele Joe Biden respingând ideea de a dota forțele aeriene ucrainene cu avioane de luptă occidentale. Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, a declarat marți că poziția SUA nu s-a schimbat nici după formarea inițiativei europene privind avioanele de luptă.

Olaf Scholz: "Germania nu este solicitată"

Cancelarul Scholz (centru) alături de oaspetele său Volodimir Zelenski
Cancelarul Scholz (centru) alături de oaspetele său Volodimir Zelenski

Cancelarul federal Olaf Scholz a declarat la summitul de la Reykjavik că nu există solicitări pentru livrarea de avioane F-16 adresate Germaniei, țară care nu dispune de astfel de aparate de zbor. 

"Întrebarea nu este atât de actuală", a declarat Olaf Scholz când a fost întrebat dacă Germania va participa la "coaliția de avioane". El a precizat că Berlinul se va concentra pe livrarea de sisteme de apărare antiaeriană, tancuri și muniție, precum și pe instructajul necesar. Marie-Agnes Strack-Zimmermann, președinta Comisiei pentru apărare din Bundestag, afirmă la rândul ei că nu vede cum ar putea Germania să participe la livrarea de avioane de vânătoare, de vreme ce Luftwaffe nu le are la dispoziție. 

În cazul în care nu se poate obține niciun progres la summitul G7, Ucraina vrea să folosească reuniunea NATO din iulie pentru a promova ideea „coaliției avioanelor de luptă”, au anunțat consilierii președintelui ucrainean.

La urma urmei, metoda ucraineană „pas cu pas” a făcut deja posibile livrări de arme, de tancuri și de muniții care au fost tratate inițial cu ezitare sau respingere de către aliații occidentali. Forțele aeriene ucrainene aveau 70 de avioane de luptă din epoca sovietică la începutul atacului rusesc. Polonia și Slovacia s-au angajat în urmă cu câteva săptămâni să livreze Ucrainei cel puțin 18 avioane MiG vechi din stocurile lor.

MiG-urile poloneze provin din arsenalul defunctei RDG iar guvernul german a aprobat rapid exportul lor din Polonia către Ucraina. Cu toate acestea, experții militari spun că MiG-urile nu sunt egale cu avioanele rusești moderne. Avantajul lor este însă că pot fi operate imediat de piloții ucraineni, în condițiile în care pregătirea unui pilot pe mult mai complexul F-16 poate dura câteva luni.

Bernd Riegert - Deutsche Welle

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite