Ce îi atrage pe romi la Neukölln

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Exodul romilor din Fântânele cu destinaţia Berlin, intenţia UE de a relua negocierile de aderare cu Turcia şi 50 de ani de la istoricul discurs rostit de preşedintele SUA, John F. Kennedy, în Berlinul de Vest sunt câteva din subiectele abordate astăzi în presa germană.

Frankfurter Allgemeine Zeitung publică în ediţia sa electronică un amplu reportaj pe tema numeroasei comunităţi rome din satul Fântânele, situat la 40 de km la nord de Bucureşti, care s-a mutat deja în proporţie de "o treime" în cartierul berlinez Neukölln. O delegaţie de politicieni locali a vizitat satul pentru a sta de vorbă cu primarul şi a afla câţi romi vor mai lua drumul Berinului. Răspunsul a fost cât se poate de limpede: "încă foarte mulţi".

Peter Carstens, autorul articolului, prezintă atât situaţia grea a sătenilor din Fântânele, cât şi povara pe care o reprezintă noii veniţi pentru Neukölln, arătând şi de ce acest cartier berlinez, respectiv Germania, este o destinaţie atât de atrăgătoare pentru noii sosiţi.

"Aproape în fiecare lună trebuie înfiinţată o nouă clasă de şcoală pentru copiii romilor din Fântânele. O problemă e şi faptul că aceşti copii, la început, nu vorbesc mai deloc germana, adesea nici româna, ci doar romanes."

Mai aflăm că sătenii sosesc în microbuze, ca turişti în Germania, că cer autorizaţie pentru desfăşurarea unei activităţi economice independente şi că, astfel, pot beneficia de alocaţia pentru copii oferită de statul german. Alocaţie care devine substanţială la un număr mare de copii. „Pentru fiecare copil, o familie de romi câştigă mai mult decât salariul unui dascăl din Fântânele". Alocaţia pentru copii şi ajutoarele sociale oferite de legislaţia germană sunt pentru romi o sumă care depăşeşte chiar "de 10 ori venitul lor din România".

«Pentru fiecare copil, o familie de romi câştigă mai mult decât salariul unui dascăl din Fântânele»

Pe primele pagini, cotidianele Die Welt din Berlin şi Süddeutsche Zeitung din München amintesc de discursul celebru al preşedintelui american John F. Kennedy rostit cu exact o jumătate de secol în urmă în Berlinul occidental, în plin Război Rece. "Declaraţia sa "Ich bin ein Berliner" (Sunt un berlinez), intrată în istorie, s-a dorit a fi un gest de solidaritate cu berlinezii aflaţi de partea vestică a zidului despărţitor. Ziarul münchenez apreciază că "arma principală la care Kennedy a recurs în confruntarea cu Moscova a fost cuvântul, armă pe care o mânuia cu măiestrie".

"UE reia negocierile de aderare cu Turcia" - titrează pe prima sa pagină Die Welt, adăugând: "în pofida violenţei la care guvernul de la Ankara a recurs împotriva demonstranţilor". Acelaşi cotidian publică şi un interviu cu Hans-Gert Pöttering, preşedintele Fundaţiei Konrad Adenauer, în care acesta avertizează faţă de o primire pripită a Turciei în marea familie europeană. "UE ar fi suprasolicitată din punct de vedere politic, cultural, financiar şi geografic în urma unei aderări a Turciei", explică Pöttering, considerând că, referitor la modul în care guvernul turc a reacţionat faţă de protestatari, responsabilii de la Bruxelles nu se pot comporta "ca şi cum nu s-ar fi întâmplat nimic".

În pagina online PPS, Dieter Topp, preşedintele Forumului Cultural Europa descrie, plin de entuziasm, atmosfera specială din timpul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, apreciind oferta bogată a ediţiei aniversare, a 20-a.

În sfârşit, portalul de ştiri austriac nachrichten.at notează că "România oferă şanse pentru investitorii din Austria, fiind pentru aceştia o "piaţă-cheie".

Articol semnat de: Medana Weident

A apărut anterior pe dw.de.

image
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite