Cât de mare este pericolul izbucnirii unui conflict civil în România

0
0
Publicat:

Riscuri în creștere!

În țara noastră se constată, de mai mulți ani, o creștere continuă a intoleranței, a extremismului de toate felurile, o tensiune care ridică multora sângele la cap, întunecându-le rațiunea, un pericol din ce în ce mai ridicat de conflict și confruntare între diverse categorii sociale și politice.

Nu trebuie să fii expert, filosof sau mai știu eu ce specialist în diverse ca să îți dai seama de acest pericol, să simțo, să percepi această tensiune, să-i vezi pe exponenții acestuia și ai ideologiei răului, țipând public în gura mare, amenințând, acționând prin manipularea maselor populare, în fragila noastră democrație post comunistă!

 Nu trebuie să fii vreun savant luminat ca să-ți dai seama că ideologia actualului extremism în avânt, a fost proiectat, creat și produs în niște laboratoare specializate, care sunt controlate de forțe ostile României și contrare opțiunilor europene și euroatlantice alese ale țării noastre.

Chiar dacă este evident, vizibil de pe lună, pericolul care are o rapiditate de extindere și propagare foarte mari, nu doar că a fost tolerat, dar a și fost încurajat de autoritățile române, de instituțiile de forță și de drept ale statului care ar fi trebuit să își facă datoria prompt, hotărât, intransigent prin aplicarea legilor în vigoare și rezolvarea problemei, dar nu s-a întâmplat deloc așa!!!

Semnale și avertizări a noului pericol au fost din ce în ce mai multe pe măsură ce fenomenul se intensifica și producea efecte, dar degeaba!

Tolerarea și chiar încurajarea tacită sau la vedere de către puterea politică, din diverse motive, a fenomenului extremismului de orice fel, inclusiv cel neolegionar și religios, în diverse contexte-subdezvoltare, pandemia covid 19, războiul din Ucraina-pe fondul sărăciei, lipsei de educație, propagandei toxice din media, neîngrădită și cultivată de ani buni, lipsei de reacție, ba chiar intimidării instituțiilor abilitate să impună respectarea legilor, injustiției instituții lor statului de drept, corupției și mafiei din diverse domenii-s-a ajuns ca pacea socială să fie grav amenințată!

Dacă într-o primă fază, până la ultimele alegeri parlamentare, personajele, micile grupări, organizații apărute înainte, care promovau oarecum timid temele extremiste, erau privite mai mult ca niște chestii curioase, inedite, trecătoare, ivite din spuma mării, oadată cu pătrunderea acestora în parlament și alegerea reprezentanților acestora în teritoriu, în diverse demnități și funcții lucrurile sau accentuat într-un ritm la care nici ei și nici creatorii lor nu au crezut că se va ajunge!

Succesul rapid și nesperat în rândul unor categorii de populație preponderent pauperă și cu o educație deficitară le-a dat apă la moară noilor promotori ai extremismului și ai ideologiei toxice, împinși de la spate de valurile de noi adepți și mai ales de profesorii din laboratoare.

Contextul, în special în timpul pandemiei, dar și acum în timpul războiului i-au făcut pe noi eroi de aur ai patrioților verzi să ajungă unde nici n-au visat!

Toleranța și încurajarea continuă le-au alimentat acțiunile și ieșirile în stradă cu tot mai mulți oameni, cu tot mai multă forță, cu tot mai mult curaj și încredere că pot să facă ce vor, când vor în România, fără să fie trași de nimeni la răspundere în fața legilor!

Cu o astfel de tensiune socială, politică galopantă, în creștere vertiginoasă nu mai este decât un pas până la declanșarea unor violențe publice, până la riscul producerii unor conflicte publice care cu greu ar putea fi stăpânite de niște instituții tolerante, intimidate și conduse de incompetenți!

În urmă cu ceva timp, în 2021, a mai fost o tentativă de luare cu asalt, poate mult spus, de intrare cu forța în cel mai important for democratic al țării-Parlamentul.

De atunci încoace, în ciuda declarațiilor de moment ale autorităților statului-că se cercetează anchetează și rezolvă conform legislației incidentul, nu s-a întâmplat nimic cu cei care au încălcat legea.

Conform tradiției românești, instituțiile statului au pus batista pe țambal, ignorând cu bună știință opinia publică!

Ieri, 10 mai 2023, un nou incident, așa zis protest, s-a produs la porțile Parlamentului, creat de aceeași patrioți, sub alt pretext. Incident ale cărei unde de șoc s-au resimțit și în plenul instituției.

S-a ajuns la un pas de violențe, atât în stradă, cât și la porțile și în incinta parlamentului.

Ca și la primul incident din 2021, ”protestul față de introducerea certificatului covid” și acum au fost persoane, ba chiar parlamentari care au acuzat faptul că au fost agresați, atacați verbal și fizic!

După cum se derulează lucrurile în stradă și în anumite instituții, fără să se intervină și să se aplice legea fără întârziere și toleranță, tensiunile cresc într-un ritm amențitor și nu vor mai putea fi controlate!

Cu cât se apropie alegerile de anul viitor și ideologiile extremiste, toxice, criminale sunt tot mai manifeste, nestingherite și încurajate de autorități, de valul popular, de păpușarii din spatele acestor organizații și de visul că voturile de la anul îi vor aduce la putere, reprezentanții și adepții fanatici ai fenomenului sunt în stare de orice!

Pasul până la un conflict civil este din ce în ce mai mic, iar riscul tot mai mare!

Avem unele instituții, precum Poliția și SRI-ul care afișează zilnic, pe site-urile lor publice o temperatură colorată a riscurilor la nivel național, care precizează ”Sistemul național de alertă teroristă”, dar care s-ar putea referi evident și la riscurile naționale de izbucnire a unor conflicte civile, sociale, politice naționale.

Deocamdată, sistemul de avertizare al instituțiilor respective indică ”Nivel precaut”-culoarea verde.

Dar, după rapiditatea cu care se dezvoltă tensiunile, ”protestele” stradale și în instituții precum cea a Parlamentului, s-ar putea sări peste noapte la culoarea roșie a conflictelor cu violențe!

Cine are nevoie acum de un conflict civil în România?

Pe 10 mai 2023, în timpul protestelor sindicatelor din învățământ și ale acțiunilor adepților extremiștilor pe străzile Capitalei și la porțile Parlamentului doar intervenția forțelor de ordine, care au făcut imposibilă interacțiunea celor două grupări, a făcut să nu se ajungă la violențe și conflicte publice de stradă!

Dar au ajuns, în premieră, gloanțe în Parlament!!!

Este de ajuns doar o scânteie să arunce în aer butoiul cu pulbere încărcat de forțele răului!

Să sperăm că nu se va ajunge nici la violențe publice, nici la conflicte civile sau cu forțele de ordine nici pe străzi, nici în Parlament și în nicio instituție și loc public din țară!

România nu are nevoie de un conflict violent intern, nici acum și niciodată, așa cum lucrează și își doresc forțele ostile care își folosesc laboratoarele, cozile de topor, propaganda, manipulare, extremismul și ideologiile toxice pentru a destabiliza țara!

Cine are ochi să vadă, urechi să audă și rațiune să judece știe că suntem în fața unui pericol și risc ridicate, față de care dacă nu se iau măsuri legale imediate ar declanșa un haos și o anarhie distrugătoare pentru țara noastră!

În prezent, realitatea este evidentă!

Protestele de stradă de tip extremist, provocările și tensiunile vor crește exponențial cu cât se apropie mai repede alegerile de anul viitor!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite