Cancerul se întâmplă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Seven Mile Bridge, Florida   FOTO: www.flickr.com
Seven Mile Bridge, Florida   FOTO: www.flickr.com

Aşa l-am cunoscut pe Peter. Pete cum îi spun prietenii. Cum mi-a dat mâna şi s-a prezentat ca pacient nou, mi-a spus: "Dr. Dan, nu o să crezi ce mi s-a întâmplat!". "Ce ţi s-a întâmplat, Pete?". "Cancerul ăsta la creier! Şi mi s-a întâmplat în momentul cel mai neprielnic!".

Pete mi-a dat de gândit. Într-adevar, cancerul se întâmplă! Există mai multe tipuri de cancer legate de factori de risc, de expuneri la substanţe cancerigene, legate de predispoziţii genetice. Dar marea majoritate "se întâmplă". PUR SI SIMPLU. Fără sa faci nimic greşit, fără să ai niciun fel de predispoziţie, pur si simplu ţi se întâmplă. Şi aşa i s-a întâmplat şi lui Pete.

Pete este un tip nemaipomenit. Ia viaţa în piept fără dramă, curat, sincer, practic. Are un umor sec şi priveşte lucrurile foarte inginereşte, inclusiv cancerul lui la creier.  Problemele nu sunt probleme în sine, sunt doar provocări intelectuale pentru a găsi soluţia.
 
Toată viaţa lui, Pete a visat să cumpere o motocicleta Harley Davidson şi să o conducă pe faimosul "7 mile bridge", care leagă Florida continentală de insula cea mai îndepărtată, Key West. 7 mile (11.3 km) de pod suspendat în ocean, în mijlocul apei. O frumuseţe! Să meargă pe motocicletă, deasupra oceanului, în vântul sărat.

A economisit bani şi şi-a cumpărat motocicleta. Tocmai a cumpărat-o. Nou nouţă, o bijuterie, în garaj. O spală, o şterge, o lustruieşte cu toată dragostea. Un Harley Davidson, de un albastru adânc şi strălucitor în acelaşi timp.  
 
Şi tocmai acum, când era gata să îşi îndeplinească visul, să îşi conducă Harley pe faimosul pod, i s-a întâmplat cancerul la creier. Tocmai îşi arătase motocicleta prietenului lui când a făcut, brusc, o convulsie. Nu a durat mult şi şi-a revenit imediat, dar tot a trebuit să meargă la spital de gura prietenului său. Şi aşa a descoperit cancerul la creier, glioblastom multiform. Cancerul ăsta, fir-ar să fie, i s-a întâmplat tocmai acum, când era gata să meargă în Florida.

"Deci, Dr. Dan, ajută-mă să merg pe motocicletă pe 7 mile bridge! E foarte important pentru mine. Ce e de făcut?"  

Şi atunci ne-a venit ideea, mie şi prietenului său: Dacă nu poate să îşi conducă motocicleta pe pod, măcar să meargă pe motocicletă fară să o conducă!

Şi am început tratamentul. Acest fel de cancer se tratează cu o combinaţie de metode - rezecţie chirurgicală, apoi radiaţie împreună cu chimioterapie, apoi chimioterapie. Tratament de durată şi foarte intens. Pete la fiecare vizita începea cu "Deci, Dr. Dan, când merg pe pod?". I-am tot spus: "Pete, nu se poate, nu te pot lăsa. Dacă faci o convulsie pe motocicletă pe pod, în mijlocul oceanului? Nu se poate şi gata!  Uită de toată povestea cu "7 mile bridge" pe motocicletă ca nu e ceva posibil!".  Dar el nu s-a lăsat deloc. Pete a înţeles de la bun început că nu mai poate conduce motocicleta, dar tot nu s-a lăsat.

Şi atunci ne-a venit ideea, mie şi prietenului său: Dacă nu poate să îşi conducă motocicleta pe pod, măcar să meargă pe motocicletă fară să o conducă!. Şi prietenul lui a aranjat totul. Pete a ştiut doar că merge în vacanţă câteva zile în Florida.

Dar în Miami a avut surpriza vieţii. Prietenul lui a închiriat o camionetă si a pus motocicleta pe camionetă. Pete s-a suit pe motocicletă. Iar prietenul sau a condus camioneta, cu Pete pe motocicleta din spate. Au mers pe 7 mile bridge, peste ocean, prin vântul sarat, dus-întors, dus-întors, de multe ori, până ce Pete a zis "Gata!".

Visul vieţii mele, Dr. Dan, asta mi s-a întâmplat! Visul vieţii mele!

Când a venit la vizita următoare Pete a început cu propoziţia cunoscută: "Dr. Dan, nu o să crezi ce mi s-a întâmplat!". "Ce ţi s-a întâmplat, Pete?". "Visul vieţii mele, Dr. Dan, asta mi s-a întâmplat! Visul vieţii mele!".

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite