Legalizarea şpăgii, legalizarea şantajului

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Se legalizează şpaga. Incredibil. Guvernul a găsit o metoda de a ţine evidenţa ciubucului şi de a-şi lua partea prin impozit. Ca un exerciţiu al minţii, hai să analizăm condiţiile puse. „Contribuţia suplimentară” din partea pacientului trebuie să îndeplinească trei condiţii: „să nu fie condiţionată de medic, să fie după încheierea actului medical şi să fie declarate, aşa încât să fie şi fiscalizate.“

Condiţia numărul unu: Să nu fie condiţionată de medic. Atunci să fie condiţionată de secretară. Cineva trebuie să îi spună omului cât să dea.  Apoi faptul că nu trebuie condiţionată lasă poartă deschisă şantajului medicului. „Mi-a cerut banii, nu i-am dat de bună voie!”.  Trebuie să existe ceva agăţat de medic. Medicul trebuie ţinut sub control. Ca răspuns, medicul pentru a se acoperi, ar putea să ceară pacientului să semneze un act în care să scrie. „I-am dat de bună voie şi nesilit de nimeni suma de...”. Acolo, la mica înţelegere, medicul poate să scrie o sumă redusă. Că doar niciunul nu vrea ca banii să meargă la stat.  Şi aşa guvernul ţine în continuare medicii în lanţul ilegalităţii la care se „închid ochii“. Medicii mânjiţi ţin gura închisă.
 
Condiţia numărul doi: să fie după încheierea actului medical. Aici trebuie definit actul medical. Situaţia este clară în cazul intervenţiilor chirurgicale, dar, în cazul condiţiilor cronice sau al bolilor nevindecabile, situaţia este neclară. Şi aici este un cârlig agăţat de halatul medicului - poate fi şantajat oricând pe criteriul că a primit spagă înainte de încheierea completă a actului medical.
 
Condiţia numărul trei: să fie declarate aşa încât să fie şi fiscalizate. Aici guvernul are două scopuri. Primul, cel mai clar, este să îşi ia partea din spagă. Aici guvernul poate să dea drumul la demagogii de genul „banii vor fi reinvestiţi în Sănătate, în îmbunătăţirea condiţiilor din spitale“ etc etc. Palavre. Nimeni nu va garanta cum vor fi cheltuiţi banii. Apoi guvernul va încerca să ţină socoteală la câtă spagă ia fiecare medic. Astfel se creează o situaţie foarte interesantă. Luându-şi parte din ciubuc, guvernul are tot interesul ca medicii să ia cât mai multă spagă.  Într-o lume Orwelliană, guvernul poate să pună în timp baremuri minime, cote ca pe vremea comunismului. Ciubucul poate fi socotit într-o lume deformată ca un indice de productivitate. Guvernul poate să spună - dacă aduceţi atâţia bani în plus faţă de baremul minim primiţi un bonus la salariu.  Apoi recalculăm baremul pe anul viitor la un nivel ceva mai mare. Şi aşa intrăm într-o spirală a creşterii nivelului spăgii cu consecinţe tot în sleirea buzunarului bolnavului.

 Legalizarea spăgii este soluţia cea mai superficială şi mai şmecherească a unei crize profunde- criza medicinei în Români

Soluţia nu este legalizarea unei ilegalităţi clare. Soluţia este respectarea şi recompensarea unei meserii respectabile şi respectate peste tot în lume. Bani se găsesc. Asta e sigur. Doar că trebuie luaţi din altă parte. Iar cealaltă parte nu se lasă.
 
De aceea este nevoie de ajutorul populaţiei. Medicii sunt o forţă în societate care a fost ţinută în lanţ prin ciubuc. Fiind forţaţi să ia ciubuc, cu jena şi vinovăţia implicită, medicii au fost dresaţi să îşi ţină gura închisă. Cea mai uşoară metodă de a controla un segment al societăţii este şantajul în masă. Iar şpaga a fost unealtă de şantaj.

democratie

Acum medicii îşi ridică frunţile şi deschid gura - anonimitatea relativă a internetului dă putere şi celor timizi. Însă au nevoie  de ajutorul celor din jur. Buturuga mică, pentru a răsturna carul mare, are nevoie de suport  din partea întregii societăţi. Totuşi, suntem o democraţie şi politicienii nu pot închide ochii în faţa unei mişcări în masă.

Dacă mergem înapoi în timp, toate minorităţile care au fost subjugate şi discriminate pentru a îşi câştiga drepturile au avut nevoie de ajutorul majorităţii. Oamenii de culoare din SUA nu ar fi ieşit din sclavie dacă nu ar fi avut ajutorul albilor. Albii cu simţ de dreptate şi cu Dumnezeu în inimă au ieşit la luptă pentru drepturile negrilor. Aşa s-a întâmplat cu fiecare minoritate.
 
Femeile, când şi-au cerut dreptul de vot, nu numai că s-au organizat, s-au expus umilirii prin ridicarea vocilor. Dar au avut nevoie de ajutorul bărbaţilor luminaţi care le-au ţinut partea şi au schimbat legea. Minoritatea, pentru a câştiga, are nevoie de ajutorul majorităţii - aşa se creează masa critică într-o democraţie. Buturuga mică devine sufucient de grea pentru a răsturnă situaţia.  
 
Medicii din România sunt o minoritate care are nevoie de ajutorul majorităţii pentru a schimba situaţia. Iar prin schimbarea situaţiei toţi vor beneficia. Inclusiv majoritatea. O societate sănătoasă are nevoie de medici buni, respectaţi şi bine plătiţi. Cu halatul alb. Imaculat.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite