Care au fost cele mai folosite nume de botez în 2022. Cei mai mulți copii au primit câte două prenume

0
Publicat:

Conform statisticilor înregistrate, pe parcursul anului 2022, în municipiul Iaşi s-au înregistrat peste 7.507 naşteri, dintre care 3.811 băieţi şi 3.696 fete. Cele mai multe astfel de evenimente fericite au avut loc la începutul anotimpului de vară şi la începutul anotimpului de toamnă.

Bebeluş SURSĂ Arhiva Adevărul

Astfel, în luna mai a anului 2022, în Iaşi au avut loc nu mai puţin de 726 naşteri, în timp ce în luna septembrie au avut loc 701. Conform Primăriei Municipiului Iaşi, s-au înregistrat şi 31 de adopţii. Totodată, există 89 de cazuri în care cel puţin unul dintre părinţi este cetăţean străin şi 23 de cazuri în care ambii părinţi sunt cetăţeni străini. 

Care au fost cele mai des alese prenume

O decizie importantă pe care părinţii trebuie să o ia atunci când se naşte copilul este prenumele pe care acesta îl va purta pentru tot restul vieţii. Astfel, statisticile arată care au fost cele mai des folosite prenume pe parcursul anului 2022, atât în cazul băieţilor cât şi în cazul fetelor. 

Când vine vorba despre această alegere, doar în 107 cazuri din cele peste 7.000 de naşteri, părinţii au ales să folosească trei prenume pentru copii. Cele mai frecvente situaţii sunt când bebeluşii primesc, la naştere, două prenume, în 2022, la nivelul Iaşului, fiind înregistrate 5.439 astfel de situaţii. În acelaşi timp, 1.961 de nou născuţi în 2022 s-au ales doar cu un prenume.

Conform statisticilor, se pare că, în continuare, unul dintre cele mai folosite prenume pentru băieţi este Andrei. În 2022, în Iaşi, nu mai puţin de 519 copii au primit acest prenume. În topul preferinţelor părinţilor din Iaşi se mai află şi Ştefan, Gabriel, Matei, Alexandru, David, Nicolas, Constantin, Luca sau Ioan.

Atunci când vine vorba despre fete, putem spune că prenumele Maria ocupă un loc important în preferinţele ieşenilor. Astfel, în 907 cazuri a fost ales acest prenume. Totodată, foarte folosite au fost prenumele Elena, Ioana, Sofia, Anastasia, Eva, Ştefania, Andreea, Teodora sau Antonia.