Tot mai mulţi copii ajung obezi şi hipertensivi. Medic ieşean: „Stau cu telefonul într-o mână şi cu sandwich-ul în cealaltă“

0
Publicat:

În ultimii ani, în rândul tinerilor se observă tot mai des apariţia bolilor cardiovasculare. Astfel, medicii ieşeni constată că la spital ajung tot mai mulţi copii care au astfel de boli şi care, netratate la timp, pot avea consecinţe grave.

Copil pe patul de spital SURSĂ Arhiva Adevărul
Copil pe patul de spital SURSĂ Arhiva Adevărul

Conform cadrelor medicale, se pare că printre cele mai întâlnite afecţiuni întâlnite la cei tineri se află şi hipertensiunea arterială. De cele mai multe ori, această boală apare din cauza obezităţii şi a unui stil de viaţă nesănătos.

„Hipertensiunea apare de multe ori la tineri de toate vârstele, dar mai ales la cei obezi sau supraponderali. Dacă această greutate a corpului este controlată şi revine la normal, hipertensiunea va fi şi ea vindecată. Constatăm că numărul cazurilor a crescut, tocmai din acest motiv. De multe ori, copiii stau cu telefonul într-o mână şi cu sandwich-ul în cealaltă. Acum au foarte multe preocupări tehnologice iar toate acestea conduc la hipertensiune", precizează dr. Constantin Iordache, medic primar cardiolog în cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii din Iaşi. 

Băuturile energizante şi sportul în exces pot cauza afecţiuni importante

Cadrele medicale trag un important semnal de alarmă atunci când vine vorba despre consumul de băuturi energizante, care este tot mai des întâlnit în rândul tinerilor. Se pare că gustul plăcut, dar şi forma în care se vând aceste produse îi atrage foarte uşor pe cei mici. Totodată, şi sportul practicat în exces poate conduce la anumite afecţiuni.

„Există în rândul tinerilor boli precum cardiomiopatiile hipertrofice, care apar la cei care fac sport în exces şi necugetat. Dar şi această afecţiune poate fi corectată dacă pacientul renunţă la acest obicei, iar hipertrofia muşchiului se atenuează. O problemă importantă o reprezintă consumul băuturilor stimulatoare, a băuturilor energizante. Cu timp, aceste conduc la tulburări de ritm cardiac. De multe ori, părinţii au încredere în copii şi nu le mai pun pacheţel la şcoală. În schimb, le oferă bani din care îşi cumpără, de multe ori, astfel de produse care afectează sănătatea", adaugă medicul ieşean

Afecţiunile nedepistate la timp pot avea urmări grave

Conform doctorilor, pe mâinile lor ajung, de multe ori, tineri cu probleme de sănătate nedescoperite şi netratate la timp. Astfel, de la afecţiuni care puteau fi corectate încă de la naştere sau de la vârste fragede, pacienţii ajung să aibă nevoie de tratament de durată. 

„Alte boli importante sunt cele care, la un moment dat, au fost o malformaţie congenitală. Este vorba despre probleme care nu au fost diagnosticate la timp. Astfel, mai târziu, lucrurile se complică şi pot conduce la hipertensiune pulmonară sau chiar la insuficienţă cardiacă", încheie dr. Constantin Iordache

Medicii ieşeni îi sfătuiesc pe părinţi să acorde o atenţie sporită atunci când vine vorba despre obiceiurile alimentare nesănătoase. Astfel, printr-o educaţie oferită la timp, copiii pot fi feriţi de bolile grave care pot apărea pe parcursul vieţii.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite