Organe de la donatori din Moldova şi Bulgaria pentru vieţile românilor. Eforturi uriaşe făcute de medicii ieşeni
0Anul 2022 a adus la Spitalul Parhon din Iaşi un număr record de transplanturi renale. Astfel, la unitatea medicală din Copou s-au reuşit nu mai puţin de 54 astfel de intervenţii chirurgicale.
În spatele acestor reuşite notabile se ascund multe ore de muncă şi operaţii dificile. Totodată, un rol important îl joacă şi existenţa donatorilor, dar mai ales a donatorilor cadaverici. De multe ori, pentru identificarea acestora şi pentru recoltarea organelor, medicii ieşeni au fost nevoiţi să opereze în Republica Moldova sau în Bulgaria. Astfel, datorită acestor eforturi, vieţile a zeci de pacienţi care depindeau de şedinţe de dializă au fost salvate.
„O explicaţie bună pentru cifrele obţinute anul trecut este că au existat situaţii în care echipa din cadrul Spitalului Parhon, având o experienţă mare în transplant renal, a fost invitată şi a acceptat să participe la recoltări din Republica Moldova. Astfel, am fost la Chişinău, de unde au fost recoltaţi doi rinichi de la un donator cadaveric. Prin această metodă s-a realizat primul transplant transfrontalier între Republica Moldova şi România. După operaţia de la Chişinău, la Iaşi s-au realizat două transplanturi renale. Totodată, în cursul anului trecut am participat şi la o recoltare în Bulgaria. De această dată, de acolo s-a adus la Iaşi un rinichi", precizează dr. Ionuţ Nistor, medic primar nefrolog şi purtător de cuvânt al Spitalului Parhon din Iaşi.
Se colaborează cu mai multe spitale din ţară
Pentru ca aceste rezultate să fie posibile, susţin medicii, este nevoie de colaborare permanentă cu alte spitale din ţară. Astfel, cu ajutorul unităţilor medicale regionale, în cursul anului trecut au fost identificaţi mulţi donatori cadaverici.
„Un alt aspect important, care a condus la acest număr mare de transplanturi, este faptul că spitalele regionale şi judeţene din Moldova au început să ne contacteze în momentul în care identifică donatori cadaverici. Astfel, am mers, pentru recoltare, în oraşe precum Suceava, Bacău sau Botoşani. Practic, aceste unităţi medicale au contactat Agenţia de Transplant şi s-au realizat, coordonat, aceste colectări", adaugă dr. Ionuţ Nistor.
Cele mai dificile transplanturi se fac la Iaşi
Conform cadrelor medicale, echipa chirurgicală de la Spitalul Parhon are experienţa necesară pentru a realiza cele mai dificile astfel de intervenţii.
„Întrucât echipa noastră are foarte multă experienţă, Iaşul a fost considerat primordial în anumite situaţii. Este vorba despre acei pacienţi, donatori cadaverici, care au hepatită virală prezentă. Astfel, şi aceste cazuri au fost operate la Spitalul Parhon. Un alt aspect important este că, de aproximativ doi ani de zile, la Iaşi rămân ambii rinichi recoltaţi de la donatori. Înainte, cel puţin unul dintre ei pleca la Bucureşti", mai spune medicul ieşean.
Chiar dacă cifrele înregistrate pe parcursul anului 2022 sunt foarte bune, specialiştii susţin că acest trend ascendent trebui menţinut. Astfel, cadrele medicale afirmă că doar prin colaborare între spitale şi prin empatie această direcţie se poate dezvolta constant.