Kurzii alungă milițiile arabe din fortărețele lor din nord-estul Siriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timpul operațiunii militare, formațiunile și-au restabilit complet controlul asupra regiunilor de nord-est ale provinciei Deir ez-Zor.

Luptători SDF. Foto: Arhiva Adevărul

Forțele kurde ale Forțelor Democratice Siriene (SDF) au ocupat miercuri orașele Zeiban și al-Tayani, care au servit drept bastioane ale milițiilor arabe de pe malul estic al râului Eufrat.

După cum a relatat portalul de știri Al Modon, în timpul operațiunii militare, kurzii și-au restabilit complet controlul asupra regiunilor de nord-est ale provinciei Deir ez-Zor. Detașamentele armate ale triburilor arabe „Jaish al-Ashair” au oprit rezistența și s-au retras pe malul vestic al Eufratului, care se află sub controlul armatei siriene.

Milițiile au reluat lupta împotriva forțelor kurde pe 25 septembrie, după o încetare a focului care a fost atinsă pe 6 septembrie. Ca răspuns, comandamentul SDF a anunțat introducerea legii marțiale pe malul estic al râului Eufrat de la Al-Baghuz la Ash-Shuhail. Kurzii au atacat pozițiile trupelor guvernamentale din Al-Mayadin și lângă trecerea râului Muabbir al-Nahri, de unde s-au tras focuri de artilerie. Au folosit drone pentru a ataca.

Conflictul dintre SDF și Jaysh al-Ashair a început pe 27 august, timp în care 79 de milițieni, 29 de luptători kurzi și 10 civili au fost uciși, iar numărul răniților a depășit 200.

Șeicii triburilor arabe caută de la SDF o distribuție mai echitabilă a veniturilor din vânzarea petrolului sirian între kurzi și arabi. Ei cer restabilirea completă a activității instituțiilor guvernamentale de pe malul estic al Eufratului, precum și a sectoarelor educaționale și de sănătate din așezările arabe.

După înfrângerea grupării teroriste Statul Islamic în 2019, provinciile Hasakah, Raqqa și Deir ez-Zor, unde sunt concentrate câmpurile petroliere siriene, au rămas sub controlul SDF. Statele Unite, care îi sprijină pe kurzi, au stabilit nouă baze militare în aceste regiuni.