Kurzii alungă milițiile arabe din fortărețele lor din nord-estul Siriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timpul operațiunii militare, formațiunile și-au restabilit complet controlul asupra regiunilor de nord-est ale provinciei Deir ez-Zor.

Luptători SDF. Foto: Arhiva Adevărul
Luptători SDF. Foto: Arhiva Adevărul

Forțele kurde ale Forțelor Democratice Siriene (SDF) au ocupat miercuri orașele Zeiban și al-Tayani, care au servit drept bastioane ale milițiilor arabe de pe malul estic al râului Eufrat.

După cum a relatat portalul de știri Al Modon, în timpul operațiunii militare, kurzii și-au restabilit complet controlul asupra regiunilor de nord-est ale provinciei Deir ez-Zor. Detașamentele armate ale triburilor arabe „Jaish al-Ashair” au oprit rezistența și s-au retras pe malul vestic al Eufratului, care se află sub controlul armatei siriene.

Milițiile au reluat lupta împotriva forțelor kurde pe 25 septembrie, după o încetare a focului care a fost atinsă pe 6 septembrie. Ca răspuns, comandamentul SDF a anunțat introducerea legii marțiale pe malul estic al râului Eufrat de la Al-Baghuz la Ash-Shuhail. Kurzii au atacat pozițiile trupelor guvernamentale din Al-Mayadin și lângă trecerea râului Muabbir al-Nahri, de unde s-au tras focuri de artilerie. Au folosit drone pentru a ataca.

Conflictul dintre SDF și Jaysh al-Ashair a început pe 27 august, timp în care 79 de milițieni, 29 de luptători kurzi și 10 civili au fost uciși, iar numărul răniților a depășit 200.

Șeicii triburilor arabe caută de la SDF o distribuție mai echitabilă a veniturilor din vânzarea petrolului sirian între kurzi și arabi. Ei cer restabilirea completă a activității instituțiilor guvernamentale de pe malul estic al Eufratului, precum și a sectoarelor educaționale și de sănătate din așezările arabe.

După înfrângerea grupării teroriste Statul Islamic în 2019, provinciile Hasakah, Raqqa și Deir ez-Zor, unde sunt concentrate câmpurile petroliere siriene, au rămas sub controlul SDF. Statele Unite, care îi sprijină pe kurzi, au stabilit nouă baze militare în aceste regiuni. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite