Confruntări sângeroase în estul Siriei, soldate cu 22 de morți. Printre victime se numără și doi copii

0
Publicat:

Cel puţin 22 de persoane au fost ucise în confruntările din estul Siriei între Forţele Democratice Siriene (FDS), o coaliţie de luptători dominată de kurzi şi un grup armat local, a anunţat marţi Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDH).

22 de persoane au fost ucise în confruntările din Siria FOTO Profimedia (arhivă)
22 de persoane au fost ucise în confruntările din Siria FOTO Profimedia (arhivă)

„Şaisprezece luptători locali şi trei membri ai Forţelor Democratice Siriene (FDS) au fost ucişi în confruntările din mai multe sate din estul provinciei Deir Ezzor", a declarat OSDH. Trei civili, dintre care doi copii, au murit în aceste lupte, a adăugat aceeaşi sursă.

Sprijinite de Washington, SDF au condus ofensiva care a învins gruparea Stat Islamic în Siria în 2019. Ele controlează o zonă semi-autonomă kurdă din nord-estul ţării, inclusiv zone întregi din provincia Deir Ezzor.

Consiliul Militar din Deir Ezzor este un grup armat arab local afiliat FDS şi condus de Ahmad al-Khabil, supranumit Abu Khawla, care a fost arestat duminică în oraşul Hasakeh, potrivit OSDH.

Arestarea a stârnit tensiuni care au escaladat în lupte după ce poziţiile FDS au fost vizate de atacuri, spune Observatorul cu sediul în Marea Britanie, care are o reţea vastă de surse în interiorul Siriei.

Motivele arestării lui Ahmad al-Khabil nu au fost precizate, dar OSDH şi un activist local au declarat pentru AFP că acesta este cunoscut pentru activităţile sale de contrabandă, care i-au adus o avere considerabilă de-a lungul anilor.

Consiliul militar Deir Ezzor este responsabil pentru securitatea în anumite părţi din provincia predominant arabă Deir Ezzor. Zona semiautonomă kurdă gestionează regiunea prin consilii civile şi militare locale pentru a evita nemulţumirea triburilor locale, care sunt aproape toate arabe.

„Este de fapt o reglare de conturi", a spus Omar Abu Layla, un jurnalist local care conduce site-ul de ştiri DeirEzzor24.

Comandanţii corupţi s-au simţit ameninţaţi după arestarea lui Abu Khawla şi au încercat să transforme situaţia într-o problemă tribală şi arabă pentru a se proteja", a adăugat el.

SDF a indicat într-o declaraţie că a lansat luni „o operaţiune de întărire a securităţii" în provincia Deir Ezzor împotriva grupării Stat Islamic şi a „infractorilor (...) implicaţi în traficul de droguri şi contrabanda de arme".

O sursă FDS care a cerut anonimatul a spus că zona în care au avut loc confruntările se desfăşoară de-a lungul „unui traseu de contrabandă binecunoscut". 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite