Prăbuşirea celui mai puternic rege dac, Burebista - întemeitorul Daciei, ucis în urma unui complot al aristocraţiei pentru că avea prea multă putere 1

Burebista a rămas în istorie drept cel mai impunător rege al dacilor. A fost omul care a reuşit să unească sub stăpânirea sa triburile aflate în conflict şi să aducă Dacia în culmea puterii militare. Burebista, numit în vremea sa „cel dintâi si cel mai mare dintre regii din Tracia“, a fost ucis în urma unui complot, iar după moartea sa, relaţiile dintre uniunile de triburi s-au destrămat.

Prăbuşirea celui mai puternic rege dac, Burebista - întemeitorul Daciei, ucis în urma unui complot al aristocraţiei pentru că avea prea multă putere Vezi comentarii 1

Patru interlopi din gruparea „Litera - Simota“ primesc sentinţele. Au fost fost acuzaţi de bătăi crunte, la comandă, şi înscenarea unor accidente rutiere

Patru interlopi din gruparea „Litera - Simota“ primesc sentinţele. Au fost fost acuzaţi de bătăi crunte, la comandă, şi înscenarea unor accidente rutiere

Tribunalul Hunedoara a decis ca patru inculpaţi din dosarul de crimă organizată al grupării „Simota – Litera” să fie judecaţi separat. Dosarul în care sunt acuzaţi Claudiu Anghelina, Ioan Petru Moldovan, Daniel Dincă şi Florin Muntean priveşte infracţiuni grave de violenţă şi înşelăciune, iar pronunţarea sentinţei a fost stabilită pentru săptămâna viitoare.

FOTO Lacul Cinciş, ultimele pregătiri înainte de startul sezonului turistic. Cum arată destinaţia favorită a hunedorenilor

FOTO Lacul Cinciş, ultimele pregătiri înainte de startul sezonului turistic. Cum arată destinaţia favorită a hunedorenilor

Lacul Cinciş redevine de la începutul lunii mai una dintre principalele destinaţii turistice ale hunedorenilor. Faţă de anii trecuţi, când malurile lacului din vecinătatea Hunedoarei erau destinate amatorilor de ieşiri cu cortul, în prezent cea mai mare parte a terenurilor sunt proprietăţi private, ocupate de pensiuni şi zone amenajate pentru camping.

Imagini rare din anii interbelici: "spionul" Constantin Bursan a fost primul cetăţean de onoare al Hunedoarei

Imagini rare din anii interbelici:

Constantin Bursan a fost unul dintre cei mai importanţi oameni politici care şi-au legat numele de istoria recentă a Hunedoarei. Fostul deputat liberal din perioada interbelică, spion şi agent al serviciilor secrete britanice şi naziste, sub numele conspirativ "Doctor Ecko" sau "Doctor Bruno", potrivit istoricilor, apoi martir al închisorilor regimului comunist, a devenit cetăţean de onoare al Hunedoarei în 1937.

În România o celebrăm mereu pe Hariclea Darclée, şi e foarte bine că ne raportăm tradiţia muzicală la această mare soprană, care a creat rolurile Tosca, La Wally şi Iris (o operă uitată azi, scrisă de Mascagni). Dar în acelaşi timp, le uităm prea uşor pe Viorica Ursuleac şi pe Maria Cebotari, cele care au creat Arabella, respectiv Aminta din Femeia tăcută.

acum 3 zile · comentarii (0)

PRETENŢII Filmul „Cel Ales“, „regizat“ de Cristian Comeagă şi „interpretat“ de Bogdan Stanoevici, este un potpuriu al tuturor „obsesiilor“, artistice şi „filozofice“, ale unei generaţii – cu rădăcini în comunism – care ar fi bine să dispară cât mai repede din cultura română. Evident, pentru sănătatea acesteia din urmă.

acum 3 zile · comentarii (2)

Klaus Iohannis este departe de ce ne aşteptăm de la domnia sa. Pe măsură ce luăm la cunoştinţă de fapte şi vorbe ale domniei sale, comparaţia cu Traian Băsescu îi este tot mai nefavorabilă. Iohannis nu pare să aibă capacitatea de a înţelege şi reacţiona corect la ce se întâmplă în România şi în lume.

acum 3 zile · comentarii (115)

În urmă cu câteva zile, am fost primii care v-au oferit detaliile complete asupra planului pe care liderii europeni urmau să-l discute ieri, cu ocazia unui Summit de urgenţă pe problema imigraţiei ilegale. Se confirmă pe deplin informaţiile la care avusesem acces încă de la finele săptămânii trecute.

acum 3 zile · comentarii (9)

Acum 10 ani, pe 23 aprilie, trei tineri au lansat online site-ul de video sharing Youtube schimbând pentru totdeauna modul în care consumăm video media pe Internet. În aceşti ani, odată cu achiziţia lui de către Google pentru 1,6 miliarde dolari, Youtube a devenit cel mai cunoscut serviciu de video online. Dar va rămâne aşa în continuare?

acum 3 zile · comentarii (1)

Poate cea mai uluitoare ştire pe care am auzit-o în ultimul timp a fost un fragment dintr-un interviu acordat de fostul preşedinte Ion Iliescu revistei „Der Spiegel”. Am căutat interviul în numărul din 23 aprilie a.c. al publicaţiei, nu l-am găsit, poate îl vor publica săptămâna viitoare sau poate există în ediţia germană, eu am consultat doar pe cea în engleză.

acum 3 zile · comentarii (33)

Îndată după decembrie 1989, nu doar „iluziile au durat numai o lună”, aşa după cum scria Octavian Paler într-un editorial celebru publicat în România liberă din 25 ianuarie 1990, ci şi solidaritatea. Unul dintre bunurile cele mai de preţ câştigate în zilele Revoluţiei şi care trebuia să îi lege pe mai departe pe toţi cei cu adevărat democraţi, oricât de învrăjbiţi politiceşte ar fi fost ei la data respectivă.

acum 3 zile · comentarii (15)

Partidele pro-europene din Republica Moldova vor da un test destul de important pe 14 iunie când cetăţenii moldoveni sunt chemaţi în faţa urnelor, pentru a-şi alege viitorii edili într-un moment dificil pentru viitorul ţării, care se află pe punctul de a intra în recesiune economică.

acum 3 zile · comentarii (3)

După aparenta intensificare a combaterii evaziunii fiscale, după arătarea pisicii micilor buticari, patroni de restaurante, şefi ai chioşcurilor de cartier, după defilarea cu uniformă şi girofar, iată că a intrat în vigoare, cu o mediatizare mult mai bună decât cea de la Cotroceni a lui Klaus, şi taxa pe atenţiile ospătarilor. A intrat în funcţiune fiscalizarea ciubucului ospătarilor. Mare lovitură dată „marii” evaziunii fiscale!

acum 3 zile · comentarii (1)

Aţi avut vreodată curiozitatea să căutaţi pe Google imagini cu genocidul armean? V-aş spune să nu fiţi atât de curioşi pentru că veţi fi instant îngroziţi. Dar v-aş îndemna totuşi să priviţi şi să judecaţi singuri dacă o mamă omorâtă cu pruncul în braţe sau gropile pline de trupuri firave de copii sau miile de capete înfipte în ţăruşi pot fi considerate doar întâmplătoare victime de război?

acum 3 zile · comentarii (33)

Era în 1965, când am venit la Bucureşti (de la Suceava) ca să dau examen de admitere la Facultatea de Limba şi Literatura Română a Universităţii din Bucureşti. Alături de alţi candidaţi am fost cazat la Căminul „Carpaţi” de pe Edgar Quinet (avea să se prăbuşească la cutremurul din 4 martie 1977).

acum 3 zile · comentarii (25)

În noiembrie 2014, politicienii aflaţi la putere, cei care ar fi avut obligaţia de a organiza votul, din ţară dar şi din diaspora, astfel încât toţi cei care vor să-l exprime să îl poată face, au preferat să se prefacă, jalnic, că nu văd, că diaspora este o cantitate neglijabilă, şi că, dacă diaspora a părăsit România înseamnă că părerea ei nu contează.

acum 3 zile · comentarii (22)

Cred, cu toată convingerea, că populaţia României nu cunoaşte aproape deloc dimensiunile problemelor culturale, sociologice, juridice care se deschid acum prin posibila viitoare aprobare a proiectului (de altfel, extrem de corect politic în termeni europeni) privind „uniunile libere“. Ca şi despre implicaţiile sale pentru societatea românească, pe termen scurt, mediu şi lung.

acum 2 zile · comentarii (27)

Osama bin Laden a fost timp de un deceniu cel mai căutat terorist al lumii. Port stindardul jihadismului global, acesta a intrat cu adevărat în atenţia opiniei publice internaţionale abia începând cu anul 2001,  atunci când al-Qaeda reuşea un atentat răsunător, distrugând cele două turnuri WTC şi lovind Pentagonul.

acum 2 zile · comentarii (4)

Am lipsit ceva timp din patrie şi mai, mai să mă sting de dor; când eşti departe, România îţi apare ca o gură de rai pe un picior de plai, cu peisaje magnifice şi oameni ospitalieri, săritori si plini de umor, încingând veseli micii şi fleicile pe grătare şi făcând haz de necaz. Sigur că începi să te gândeşti că memoria ta e idilică încă de la coada de îmbarcare pentru Bucureşti, care are aer de low cost indiferent cu ce companie zbori.