Cum a trecut Hunedoara de la comunism la capitalism: zilele cenuşii ale anului 1990, între speranţe şi disperare 0

Hunedoara era înfăţişată, în presa locală a anului 1990, încercând să se refacă după anii în care a fost nevoită să suporte sărăcia, lipsurile şi nedreptăţile din comunism. Ziarele relatau despre problemele sociale ale comunităţii, despre lipsa alimentelor şi a mărfurilor din magazine sau despre cozile din faţa acestora. Viitorul apropiat rămânea însă cenuşiu: şomajul şi prăbuşirea industriei urmau să lovească greu în economia judeţului.

Cum a trecut Hunedoara de la comunism la capitalism: zilele cenuşii ale anului 1990, între speranţe şi disperare Vezi comentarii 0

FOTO Motivele pentru care Hunedoara este loc unic: Mănăstirea Prislop, Castelul Corvinilor, Retezatul şi cetăţile dacice

FOTO Motivele pentru care Hunedoara este loc unic: Mănăstirea Prislop, Castelul Corvinilor, Retezatul şi cetăţile dacice

Judeţul Hunedoara a devenit în ultimii ani mai popular prin atracţiile sale turistice, decât ca zonă industrială. Cele mai multe dintre marile uzine de stat şi exploatări miniere ale Hunedoarei s-au închis, dar localnicii au numeroase alte motive pentru a considera Hunedoara un judeţ unic în România. Castelul Corvinilor, Mănăstirea Prislop şi cetăţile dacice se află printre brandurile actuale ale judeţului.

Faptul că avem un sistem universitar bolnav nu este un secret pentru nimeni, simptomele fiind de cele mai diverse – de la potenţialul pierdut al tinerilor din medii sau categorii defavorizate care nu îşi permit să meargă la facultate, la calitatea slabă a educaţiei în raport cu alte state, la relevanţa scăzută a diplomelor pentru angajatori din cauza deconectării totale a unor universităţi la nevoile şi aşteptările

Aceasta opinie a fost publicată în această formă în 1 mai 2014. Legea insolvenţei personale a reapărut în dezbaterea publică recent după ce trei bancheri I-au validat valenţele. Validarea valenţelor legii insolvenţei personale a fost începută de CEO-ul Alpha Bank acum câteva săptămâni şi astăzi au reconfirmat direcţia directorii generali ai BCR şi Raiffeisen.

Proverbul „Câte bordeie, atâtea obiceiuri” pare să funcţioneze şi la CCR. Antinomia privind ora de religie este exemplul cel mai bun. În 2012, era constituţional ca cei ce nu vor religia să facă cerere. În 2014, e invers. Adică cei mai mulţi să facă cerere pentru că nu vor s-o facă cei mai puţini. Aşa ajung să cred că peste câţiva ani CCR va decide că Big Brother e constituţional.

În acest an se împlinesc 140 de ani de la naşterea Reginei Maria a României (29 octombrie 1875 ) şi 77 de ani de la moartea sa (18 iulie 1938). Regina Maria şi-a pus definitiv amprenta asupra imaginii României, asupra destinului acesteia, dar şi asupra Casei Regale a României. Începută de către Regina Elisabeta, deschiderea Casei Regale către români a cunoscut proporţii covârşitoare sub Regina Maria.

Acest caz se bazează pe manifestările negative ale stărilor depresive pe care le-am întâlnit la o elevă de 7 ani şi 8 luni şi ale căror efecte sunt vizibile în viaţa de zi cu zi a fetiţei. Prima interacţiune cu fetiţa ne relevă un „omega depresiv”, conturat evident, o poziţionare a corpului de a sta gârbovit, pe scurt, un copil aflat într-o vădită stare depresogenă.

Regele Abdullah bin Abdulaziz, în vârstă de 91 de ani, a murit după o lungă suferinţă. Ştirea nu este surprinzătoare, deoarece starea monarhului se deteriorase cu ceva vreme în urmă. Abdullah a preluat puterea, în 2005, după moartea fratelui său vitreg, Fahd, şi l-a numit ca succesor pe Prinţul Salman (80 de ani) după moartea prinţului Nayef bin Abdulaziz, în 2012.

În ultimele sale texte postate pe blogul Adevărul, Andrei Pleşu a susţinut necesitatea înţelegerii limitelor prin care un ziarist îşi exercită prefesia. A fi liber să scrii şi să ironizezi impune în egală măsură a fi responsabil. În acest context, şi în prelungirea textelor mele de pe acest blog, aş vrea să revin la spinoasa, deja, problemă a ironiei.

De ce? Aparent pentru că un fel de publicaţie pariziană caricaturizează la grămadă politicieni, lideri religioşi, zei şi dumnezei, într-un acces perpetuu de râs necontrolat, de băşcălie şi de inspiraţie vulgară. Fără o mare comunitate musulmană în Europa, necuviinţele de la Charlie Hebdo nu ar fi adus moartea violentă a caricaturiştilor.

acum 10 ore · comentarii (0)

Anunţul reluării relaţiilor diplomatice după 53 de ani dintre Statele Unite ale Americii şi Cuba din 17 decembrie 2014 a surprins pe toată lumea. Deşi, observatorii atenţi au notat întâlnirea de scurtă durată din 2013 dintre preşedintele Obama şi Raul Castro din Africa de sud la înmormântarea lui Nelson Mandela. Se pare că atunci au fost iniţiate negocierile istorice intermediate şi de Papa Francisco.

acum 7 ore · comentarii (2)

Când vine vorba de morală unii autori din zilele noastre, de teatru şi nu numai, mai degrabă ar trage cu pistolul. La români asta pare justificat, intoxicaţi fiind de etica şi echitatea socialistă cu care ne-au bătut la cap ideologii vechiului regim. Altora, de prin alte părţi, li se întâmplă din contră. Din prea mult liber la morală eşuat adesea în libertinism şi golire de sens, valorile morale sunt târnosite chiar în numele acesteia.

acum 6 ore · comentarii (0)

„Voi face pistele pentru biciclete (...)”. Aşa îşi începe declaraţia primarul Sorin Oprescu într-un articol de pe Hotnews. A spus în urma cu un an că nu se pricepe la mobilitate urbană, dar afirmă ca EL va face pistele pentru biciclete. Mai multe persoane m-au întrebat ce opinie am.  Ce să zic? La fel cum nu vreau ca un creator de modă să îmi scrie o reţetă medicală, la fel, nu vreau ca un doctor să facă piste pentru biciclete.

acum 5 ore · comentarii (6)
Postari Recente