De ce nu le era dacilor teamă de moarte. Povestea lui Zamolxis, zeul care i-a făcut pe geto-daci să se creadă nemuritori 22

Cei mai viteji şi mai drepţi dintre traci. Astfel erau caracterizaţi geţii de istoricul grec Herodot, cel care a oferit primele descrieri elaborate ale popoarelor care în urmă cu aproape două milenii şi jumătate ocupau ţinuturile actualei Românii. Tot Herodot îi prezenta pe strămoşii geţi (daci) drept oameni care se credeau nemuritori, iar aceast lucru i se datora zeului lor, Zamolxis.

De ce nu le era dacilor teamă de moarte. Povestea lui Zamolxis, zeul care i-a făcut pe geto-daci să se creadă nemuritori Vezi comentarii 22

Documentarul „Vin Românii”. Cât adevăr este în povestea lui Adrian din Lupeni, românul imigrant care doarme sub pod

Documentarul „Vin Românii”. Cât adevăr este în povestea lui Adrian din Lupeni, românul imigrant care doarme sub pod

Adrian, un tânăr din Lupeni, se numără printre protagoniştii celui de-al doilea episod al dosumentarului „Vin Românii”, difuzat de o televiziune din Marea Britanie. Hunedoreanul povesteşte realităţile crude din Valea Jiului, care l-au determinat să îşi caute norocul în Anglia. A ajuns să trăiască sub un pod, alături de şobolani.

Încercând să combată ceea ce el consideră a fi critica principală a prezenţei Religiei în şcoli („nu este o ştiinţă”), PF Daniel nu face decât să-şi ridice opozanţii în cap, anunţând nu doar că religia este o ştiinţă, ci chiar că este „ştiinţa cea mai profundă”. Chiar dacă nu duce lipsă de pompieri, Daniel n-ar trebui să pună singur paie pe foc. Religia este orice, dar nu este o ştiinţă.

acum 2 zile · comentarii (118)

Puţină lume ştie, dar centrul Yad Vashem din Israel, care acordă titlul de „drept între popoare“, a admis recent că Elemér Gyárfás, senator al României în perioada interbelică, a ajutat activ populaţia evreiască din Ardealul de Nord, ocupat la acea vreme de horthyşti, să supravieţuiască Holocaustului. Iniţiatorul acestui demers, istoricul Andrea Varga, se află acum într-o cursă contracronometru pentru a strânge mărturiile necesare.

acum 2 zile · comentarii (11)

Poartă diferite denumiri, cea mai cunoscută este aceasta, PSYOP, în strategia militară franceză sunt denumite „Operaţiuni militare de influenţare” sau „Operaţiuni speciale cognitive” – fac parte integrantă din Războiul Informaţional cu ale sale operaţiuni speciale operative şi tactice.

acum 2 zile · comentarii (6)

Asasinarea lui Boris Nemţov a stupefiat lumea civilizată, deşi eliminarea sa fizică părea iminentă, cu atât mai mult cu cât respectivul avea o poziţie prea vehementă faţă de agresiunea rusească din Ucraina. Dar această crimă nu este singulară şi se înscrie într-o serie de omoruri la comandă, de care Kremlinul nu se poate debarasa şi din care cauză Rusia a devenit fieful criminalilor.

acum 2 zile · comentarii (4)

Voi face o comparaţie riscantă. Voi compara Rusia de azi cu Germania de după 1933. Nu voi încerca vreo analogie între Hitler şi Putin. Ar fi mult prea mult. De asemenea, nu voi pune vreun semn egal între hitlerism şi regimul politic actual din Rusia. Nu se văd semne de rasism sau şovinism excesiv prin Moscova, cu toate că şi acolo naţionalismul dă în clocot şi scoate oamenii în stradă.

Recunosc că am încetat de mult să cred că mă mai poate surprinde ceva. Mă refer la deciziile politicienilor. La noi, pe Dâmboviţa, e o tradiţie să-ţi dai cu stângul în dreptul. Oricât de galbene ar fi ecranele de la atâtea „breaking-news” despre DNA, tot îşi face loc ştirea despre timbrul cultural. Recunosc sentimentul de surprindere.

acum 2 zile · comentarii (1)

Conform Barometrului de opinie INSCOP-ADEVĂRUL din februarie, două formaţiuni politice (noul PNL, respectiv PSD – care în mod indiscutabil reprezintă locomotiva electorală a Alianţei PSD-UNPR-PC) coalizează în jurul lor aproximativ 80% din opţiunile alegătorilor, în timp ce din restul partidelor doar UDMR reuşeşte să mai treacă pragul electoral.

acum 2 zile · comentarii (2)

Voi face o comparaţie riscantă. Voi compara Rusia de azi cu Germania de după 1933. Nu voi încerca vreo analogie între Hitler şi Putin. Ar fi mult prea mult. De asemenea, nu voi pune vreun semn egal între hitlerism şi regimul politic actual din Rusia. Nu se văd semne de rasism sau şovinism excesiv prin Moscova, cu toate că şi acolo naţionalismul dă în clocot şi scoate oamenii în stradă.

Şi eu sunt Charlie, şi eu sunt elevii din Cluj, şi eu sunt sculpturile preislamice distruse de Statul Islamic în Mosul, Irak, şi eu sunt fosta Miss Turcia care riscă doi ani de închisoare pentru că l-ar fi jignit pe Erdogan. În curând probabil şi eu o să fiu Republica Moldova. Solidaritate pe toate planurile, în timp ce internetul românesc ia pauză de la crimele lumii şi se lasă înzorzonat cu mărţişoare şi femei puternice.

Privind spre focarul de tensiune geopolitică, aflat la Est de NATO, în seara zilei de 2 martie, 2015, se vor afla, din nou, în legătură telefonică, Vladimir Putin, Petro Poroşenko, Francois Hollande şi Angela Merkel, pentru a evalua măsurile convenite, la 12 februarie, la Minsk. La Sud de Alianţa Nord-Atlantică, 30.000 de soldaţi irakieni au luat azi, cu asalt, poziţiile extremiştilor ISIL, din jurul oraşului Tikrit.

Summary         Istoria curge în faţa noastră ca un râu fără margini. Orice eveniment are o semnificaţie. Istoria nu are sfârşit sau început. Istoria este istorie. A defini istoria este ca şi cum ai lua biblioteca din Alexandria şi ai descrie o pagină oarecare dintr-un tom aflat pe un raft. Imposibilitatea de a defini istoria îi dă o greutate anume.