FOTO Istoria mocăniţei. Cum arăta în 1900 calea ferată a uzinelor Hunedoarei 0

S-au împlinit 114 ani de la inaugurarea liniei de cale ferată îngustă care lega Hunedoara de satele din Ţinutul Pădurenilor, una dintre investiţiile importante pentru istoria acestor locuri. Mocăniţele care circulau pe traseul de aproape 20 de kilometri au fost vândute de ani buni la fier vechi, iar din calea ferată nu a mai rămas decât terasamentul, dar şi câteva amintirile păstrate în imagini vechi.

FOTO Istoria mocăniţei. Cum arăta în 1900 calea ferată a uzinelor Hunedoarei Vezi comentarii 0

Milionarul Alin Simota a fost arestat din nou, după ce a încălcat obligaţiile impuse de instanţă în dosarul de evaziune

Milionarul Alin Simota a fost arestat din nou, după ce a încălcat obligaţiile impuse de instanţă în dosarul de evaziune

Alin Simota se întoarce după gratii. Curtea de Apel Alba Iulia a admis solicitarea procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (D.I.I.C.O.T.) – Serviciul Teritorial Alba Iulia, privind înlocuirea măsurii de arest la domiciliu cu cea de arest preventiv pentru 30 de zile pentru milionarul din Valea Jiului.

De la domnul Meleşcanu am rămas cu o vorbă, pe care mi-a spus-o acum vreo 20 de ani, într-o pauză de şedinţă, pe holurile Senatului. Domnia sa, ministru de Externe, eu, reporter. „Să ştii că în diplomaţie nu-ţi spune nimeni în faţă că eşti prost. Cel mult, îţi va spune că nu dispui de toate elementele necesare unei analize complete a situaţiei.“

acum 3 zile · comentarii (3)

Înlocuiţi vârsta pe care o dă dl Pleşu, 60, cu vârsta voastră, o voi face cu a mea, hai 42, şi veţi vedea că adevărurile sale sunt perfect valabile şi nouă. Tot demonul amiezii să fie de vină? Acel Mittagsdämon pe care cultura germană îl sintetizează mai bine ca alte culturi? Cine ştie…recitim, recitind poate ne revenim.

acum 3 zile · comentarii (72)

După cum era de aşteptat, parlamentarii fac scut în jurul celor implicaţi în „Dosarul Microsoft”. E drept, nu prin demonstraţii de stradă cum au fost cele conduse de Adrian Năstase şi Victor Ponta pentru a susţine baronii puşi sub urmărire penală, ci printr-o metodă mai „soft”: plecarea senatorilor în vacanţă.

acum 3 zile · comentarii (25)

Etapa a treia, semifinală, a concursului a fost un regal de artă pianistică. Toţi cei şase tineri artişti au evoluat la nivel înalt. Chiar în acest context ce s-a definit prin realizări deosebite, se cuvin a fi subliniate reuşitele excepţionale, precum Sonata a doua de S. Rachmaninov, creată cu forţă de convingere copleşitoare de către Vassilis Varvaresos.

acum 3 zile · comentarii (0)

Spre final de septembrie, Radio România a invitat melomanii să urmărească ediţia II a Festivalului Internaţional RadiRo, propunând, de această dată, programe susţinute de 5 orchestre europene Radio, conduse de dirijori tineri, colaborând cu solişti de asemenea din (încă) tânăra generaţie, parte cunoscuţi nouă, parte descoperiţi abia acum, cu mai mult sau mai puţină încântare.

acum 3 zile · comentarii (0)

Transnistrizarea Donbasului nu este în interesul economic al Rusiei deorece menţinerea unor republici separatiste neviabile şi nerecunoscute în zonă va necesita finanţări mari de la Moscova. În plus, Rusia va trebui să plătească peste un miliard de dolari şi pentru reconstrucţia Luganskului puternic afectat de conflict.

acum 3 zile · comentarii (1)

Un băieţel de 14 ani a murit în fosa unei şcoli din Vâlcea. A căzut după ce i-a ridicat capacul, iar un bloc de beton de aproape 50 de kilograme a căzut peste el. I-am găsit greu numele. Internetul nu i-l reţine decât în gazetele locale. Îl cheamă Claudiu, vine dintr-o familie modestă şi acasă mai are doi fraţi. A murit pentru că a visat că poate mai mult. Ca orice băieţel de vârsta sa.

acum 3 zile · comentarii (30)

De ceva timp a început o campanie media agresivă, care ne prezintă reuşitele Programului Operaţional Regional şi importanţa fondurilor pentru dezvoltarea Romaniei. Ceea ce nu ne prezintă reclamele respective  este propaganda politică făcută pentru PSD a campaniei REGIO, eşecul unor proiecte neterminate şi problemele cu justiţia ale unor autorităţi publice ce au desfăşurat acest gen de proiecte.

acum 3 zile · comentarii (4)

După începerea şcolii şi terminarea spectacolelor ieftine şi proaste ale politicienilor români aflaţi în campanie, activitatea educaţională din şcoli a intrat în „normal”, aşa cum se întâmplă de mai mulţi ani încoace. Pe lângă problemele interne ale şcolilor, unde cadrele didactice încearcă să treacă peste brambureala instituţionalizată din învăţământ şi să-şi facă treaba, au început convocările urgente la şedinţele cu părinţii.

Candidatul PMP la alegerile prezidenţiale 2014, Elena Udrea, a răspuns la cinci întrebări lansate de „Dilema Veche“ într-o ediţie specială a revistei de cultură. Printre acestea i s-a cerut şi un scurt comentariu pe marginea afirmaţiei lui Andrei Pleşu potrivit căreia România „a avut ghinion la preşedinţi“.

acum 23 ore · comentarii (32)

Am devenit ONG-ist în 2004, ca membru fondator al Asociaţiei Hans Spalinger Cluj. Am decis atunci că vom îngriji copii cu handicap mintal sever ce erau consideraţi neintegrabili. În 10 ani alături de ei am învăţat că imposibilul e temporar. Asta le-am spus şi prietenilor din TVR Cluj când le-am prezentat acest proiect. Iar ei au spus DA! Aşadar, din 3 octombrie, Raluca, Mihai şi Bogdan devin primii reporteri TV cu sindrom Down din România.

acum 23 ore · comentarii (3)

Fidel iredentismului pe care l-a transformat în politica de stat a Ungariei, Viktor Orban vine pe 2 şi 3 octombrie la Cluj să inaugureze clădiri ale statului român ”retrocedate” pentru a fi transformate în şcoli maghiare. Cum proiectul de autonomie lansat de UDMR are acordul Budapestei, vom auzi şi un mesaj de sprijin în acest sens. Orban transformă Clujul în oraş maghiar şi îşi îndeplineşte misiunea: destructurarea României pe toate căile.

acum 22 ore · comentarii (59)

Într-o Declaraţie de presă, făcută la Cotroceni, Preşedintele Traian Băsescu reia problema reducerii C.A.S. de către Guvernul Ponta, indicând riscurile, respectiv consecinţele negative ale Ordonanţei cu pricina, pe termen scurt (2015) şi mediu. Cu această ocazie, Preşedintele actual mai reia o temă, aceste reluări amintindu-ne de dictonul didactic latin „Repetitio est mater studiorum“.

acum 22 ore · comentarii (2)

Premierul român e implicat şi în dosarul Microsoft. Cum de nu revoltă aiuritoarea candidatură a acestui om la Preşedinţie o majoritate covârşitoare a naţiunii? Cum se explică sondajele care, culmea, îl favorizează?Din biroul lui Victor Ponta, conform procuraturii, un baron PSD-ist pe nume Duicu obişnuia, nu demult, să împartă ilegal înalte posturi în poliţie şi procuratură.

acum 18 ore · comentarii (25)

Când te prezinţi „sunt inginer“ te aştepţi să fii stereotipizat într-un „homo faber“, minimizându-ţi-se capacitatea de reflexie – adeseori auzim de cercetători pasionaţi şi mai rar de ingineri „cu capul în nori“. Deşi suntem atât de uşor de clasificat dihotomic în oameni de ştiinţă şi ingineri, şi unii şi alţii sunt(em) atinşi de preferinţa pentru exactitate.

acum 18 ore · comentarii (0)

În ultima săptămână din septembrie, Fundaţia Romanian Business Leaders a organizat o nouă conferinţă din seria Vrei să fii Antreprenor, dedicată liceenilor din Bucureşti. Evenimentele prezintăantreprenoriatul drept o alternativă de carierăşi dezvoltare personalăşi pun în lumină imaginea reală a antreprenorului român – creator de valoare şi de locuri de muncă.

acum 17 ore · comentarii (1)