Peste 600 de copii din comunităţi defavorizate vor merge la grădiniţe estivale deschise de Salvaţi Copiii 0

Peste 600 de copii din comunităţi defavorizate din Bucureşti şi alte 20 de judeţe din România, vor beneficia de educaţie preşcolară, în cadrul celor 30 de grădiniţe estivale deschise, din această săptămână, conform unui comunicat al Organizaţiei Salvaţi Copiii. În prezent, puţin peste jumătate (51%) dintre copiii români frecventează grădiniţa, una dintre cauzele principale ale neparticipării fiind sărăcia, potrivit datelor Eurostat - EU-SILC.

Peste 600 de copii din comunităţi defavorizate vor merge la
grădiniţe estivale deschise de Salvaţi Copiii Vezi comentarii 0

Calitatea examenului de Capacitate, criticată într-un studiu asumat de Ministerul Educaţiei

Calitatea examenului de Capacitate, criticată într-un studiu asumat de Ministerul Educaţiei

România are de lucrat în privinţa evaluării naţionale pentru clasa a VIII-a , arată un studiu emis de Ministerul Educaţiei. Concluziile: trebuie încurajată imparţialitatea evaluării, e nevoie de profesori mai eficienţi, iar calitatea examenului necesită îmbunătăţiri. Aceleaşi date mai arată faptul că mulţi dintre elevi nu stăpânesc competenţele de bază, iar o cincime dintre ei renunţă la şcoală înainte de a absolvi învăţământul liceal.

Cum şi cât interacţionează părinţii cu grădiniţele copiilor lor

Cum şi cât interacţionează părinţii cu grădiniţele copiilor lor

Peste jumătate dintre părinţi sunt zilnic în contact cu educatoarea, în timp ce un sfert dintre aceştia comunică săptămânal. Aproximativ 30 la sută din părinţi folosesc calculatorul sau smartphone-ul pentru a afla informaţii de la grădiniţă. Cu toate că reţelele de socializare sunt considerate nesigure, acestea tind să fie din ce în ce mai folosite de către grădiniţe.

Cât de pregătiţi sunt copiii pentru creşă şi grădiniţă, în opinia specialiştilor: Lipsiţi de independenţă şi întârziaţi la nivelul abilităţilor de bază

Cât de pregătiţi sunt copiii pentru creşă şi grădiniţă, în opinia specialiştilor: Lipsiţi de independenţă şi întârziaţi la nivelul abilităţilor de bază

Singuratici, furioşi, hiperactivi şi fără abilităţi de bază. Astfel intră copiii în creşă şi grădiniţă, arată educatorii şi psihologii. Expunerea masivă la tabletă, televizor sau calculator, pe de o parte, şi tendinţa părinţilor de a hiperproteja, pe de altă parte, le reduc copiilor la minimum experienţa, autonomia şi, până la urmă, abilităţile motrice, cognitive şi sociale.

Grădiniţa privată de lux: moft sau nevoie? Cine îşi permite se plătească 20.000 de euro pe an

Grădiniţa privată de lux: moft sau nevoie? Cine îşi permite se plătească 20.000 de euro pe an

Peste câteva zile, în 12 septembrie, începe un nou an şcolar, dată la care se va da şi startul grădiniţelor. Dacă spre instituţiile de stat se vor îndrepta peste 40.000 de copii, alţi 4.500 de copii sunt înscrişi într-o grădiniţă privată. În instituţiile private din Bucureşti costurile lunare încep de la câteva sute de lei şi ajung până la aproape 20.000 de euro pe an.

Oficialii Ministerului Educaţiei Naţionale au mimat încă o dată reforma cu noul „plan-cadru“ prin care s-a revizuit, dar nu s-a schimbat nimic în modul cum se fac studii gimnaziale. Au fost introduse materii cu titluri sforăitoare (educaţie interculturală) sau pompoase (cetăţenia democratică) ori abracadabrante (educaţie economico-financiară). Ce ar trebui să se schimbe cu adevărat pentru ca şcoala românească să iasă din marasmul în care se află?

acum 1 an · comentarii (10)

Mario Vargas Llosa îşi exprima îngrijorarea despre „civilizaţia spectacolului“, care „distruge una dintre manifestările şi cuceririle cele mai minunate: erotismul“. În cartea de eseuri care poartă titlul temerii lui, „Civilizaţia spectacolului“, scriitorul (cu aspiraţii politice la un moment dat) scrie despre „o mică vâlvă mediatică“ în Spania, la sfârşitul anului 2009,

acum 1 an · comentarii (24)

După 3 luni de dezbateri, Ministerul Educaţiei a prezentat, în sfârşit, planul cadru pentru gimnaziu, presupus a intra în vigoare în anul 2017.  Deşi multe speranţe se îndreptau spre o nouă gândire în elaborarea politicilor educaţionale, speranţele au rămas deşarte,  ca de atâtea  ori în trecut.

acum 1 an · comentarii (4)

Aud tot mai des în jurul meu despre diverse nemulţumiri ale părinţilor în legătură cu şcolile în care învaţă propriile odrasle. Unii cer schimbarea câte unui profesor, alţii sunt nemulţumiţi că profa de muzică “le strică media” pentru că nu le dă 10 la toţi ş.a.m.d. Nu-mi dau seama cât de extins e acest fenomen, dar cred că merită puţină reflecţie.

acum 1 an · comentarii (23)

Vasile Ernu, în dialog cu Constantin-Alexandru Manda, elev la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” din Constanţa,  preşedinte al Asociaţiei Elevilor din Constanţa, despre situaţia a peste 150.000 de „elevi navetişti” din România, care sunt în pragul de a abandona şcoala.

acum 1 an · comentarii (5)

Toată lumea vorbeşte în ultima vreme despre educaţie, iar părinţii cu posibilităţi şi educaţie pot chiar să ia măsuri pentru viitorul copiilor lor. Ca fapt divers, Şcoala Americană din Bucureşti tocmai ce a anunţat finalizarea – la finalul verii următoare – a unui centru educaţional inovator ce ar urma să găzduiască 190 de copii. Valoarea investiţiei? 6.5 milioane de euro.

acum 8 luni · comentarii (10)

Recunosc că în ultima vreme nu prea mai înţeleg modul în care se fac politici educaţionale în România. În ultima perioadă, Guvernul şi Parlamentul par a se întrece într-un concurs cu tema cine promovează mai multe măsuri despre care se spune că ar avea impact în domeniul educaţiei, dar care nu au nicio legătură cu domeniul.

acum 8 luni · comentarii (16)

În 2006, Al Gore a publicat o carte care a redefinit percepţia colectivă privind pericolul catastrofal al încălzirii globale. „An Inconvenient Truth“ („Un adevăr incomod“) a devenit epitom pentru curajul de a spune lucrurilor pe nume, fără ocoliş şi fără echivoc. La noi, discuţia despre planurile-cadru duce fix într-o ţintă falsă. Adevărul incomod la care mă refer vizează corecţiile legislative necesare pentru recadrarea conversaţiei curriculare.

acum 1 an · comentarii (3)

Într-o şcoală ca afară, profesorii sunt modele pentru elevii lor, iar atunci când greşesc au puterea să recunoască, să-şi asume şi să ofere scuze! Într-o şcoală ca afară copiii învaţă să fie cetăţeni responsabili, să gândească critic, să pună întrebări şi să se îndoiască de răspunsurile pe care le primesc de la profesorii lor!

acum 2 ani · comentarii (9)

Săptămâna trecută am depus la Curtea de Apel Bucureşti o cerere de chemare în judecată a Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, pentru clarificarea statutului juridic neclar al Consiliului Naţional al Elevilor (CNE), în încercarea de a resuscita reprezentarea din mediul preuniversitar.

acum 2 ani · comentarii (12)

Cred că sunteţi de acord cu mine – cu cât vorbim mai multe limbi străine, cu atât mai multe uşi se deschid spre lumea din jurul nostru. Ne dorim cele mai bune oportunităţi şi pentru copiii noştri, iar o limbă straină vorbită cursiv le-ar putea facilita calea spre studii de calitate şi job-uri bine plătitie oriunde în lume.

acum 2 ani · comentarii (7)

În fiecare an ritualul se repetă. Spre deosebire de noi, francezii încep şcoala exact în prima zi de toamnă, o zi de mare dramă naţională în care vânzările la şerveţele cresc vertiginos. Cel puţin asta am văzut eu însoţind ghiocelul familiei în prima zi de grădiniţă, ocazie cu care credeam că voi da nas în nas cu veselia unui nou început de an şcolar. Fie el doar cu miros de plastilină.

acum 3 ani · comentarii (36)