Harta senzorială a Bucureştiului, adaptată pentru copii

Harta senzorială
a Bucureştiului, adaptată pentru copii

Tururile Harta senzorială a Bucureştiului # 2 continuă în luna martie cu două ieşiri special organizate pentru copii, în parteneriat cu Şcoala Ferdinand. Pe 15 martie, ora 17.00 şi pe 16 martie, ora 19.00, copiii, însoţiţi în prima zi de profesori, iar în cea de a doua de către părinţi, vor parcurge traseul Hărţii ghidaţi de performerul Paul Dunca, personaj care face legătura între cele două ediţii ale proiectului.

ARCEN va lansa pe 11 martie „Catalog Bucureşti“, primul inventar al imobilelor din zonele istorice ale Capitalei

ARCEN va lansa pe 11 martie „Catalog Bucureşti“, primul inventar al imobilelor din zonele istorice ale Capitalei

Asociaţia Română pentru Cultură, Educaţie şi Normalitate (ARCEN) va lansa pe 11 martie ”Catalog Bucureşti”, primul inventar al tuturor imobilelor construite în zonele istorice ale Capitalei, care va fi realizat în perioada martie 2017 - noiembrie 2020, de voluntari şi specialişti arhitecţi, urbanişti şi istorici, şi va viza cele 98 de zone protejate ale oraşului, anunta News.ro.

Apel către PSD: „Nu distrugeţi ICR cu politicieni!“

Apel către PSD: „Nu distrugeţi ICR cu politicieni!“

Deputatul PNL Ovidiu Raeţchi i-a transmis, duminică, preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, o scrisoare deschisă în care îi solicită „să nu distrugă” ICR cu politicieni şi să nu transforme Institutul într-un „for propagandistic” pentru PSD pentru alegerile prezidenţiale, în contextul în care numele lui Georgică Severin a fost vehiculat pentru a prelua funcţia de director al ICR, comunică News.ro.

O groapă de provizii din Evul Mediu, descoperită la Sighişoara

O groapă de provizii din Evul Mediu, descoperită la Sighişoara

O groapă de provizii din Evul Mediu a fost descoperită la Sighişoara, în urma surpării unei alei pietonale din Parcul Central, primarul Ovidiu Mălăncrăvean spunând că existenţa ”unor astfel de gropi pentru depozitarea grânelor în piaţa veche a Oraşului de Jos este cunoscută de mai multă vreme” şi că o situaţie asemănătoare este şi în Piaţa Sfatului din Braşov sau Piaţa Mare din Sibiu, informează News.ro.

Fostul ministru Mircea Dumitru şi teologul Wilhelm Dancă se disociază de controversatul „apel“ al unor membri ai Academiei Române

Fostul ministru Mircea Dumitru şi teologul Wilhelm Dancă se disociază de controversatul „apel“ al unor membri ai Academiei Române

Academicianul Mircea Dumitru se disociază de textul apelului făcut de for în urmă cu o zi, susţinând că nu se regăseşte în stilistica, retorica şi ideile susţinute în scrisoarea transmisă de Academia Română. El a precizat joi seară, pe pagina sa de Facebook, preluată de News.ro, că, până la momentul publicării textului, nu a cunoscut conţinutul scrisorii, pe care a semnat-o şi el.

Pentru a ajunge la discurs (text) este nevoie de o succesiune de enunţuri. Enunţurile sunt propoziţii sau fraze, în alcătuirea cărora intervin, în mod determinant, situaţia de comunicare, contextul referenţial, logica, gramatica, semantica, punctuaţia (în scris). Voi prezenta astăzi unele dificultăţi privind coordonarea, conectorii ceruţi şi punctuaţia recomandată.

acum 2 luni · comentarii (15)

Gata, ne-am plictisit de Cuminţenia pământului. După ce ne-am făcut că ne întoarcem buzunarele pe dos, am pus-o în custodie la MNAR, ne-am spălat pe mâini. Bon débarras, zic francezii. Cu ceva mărunţiş de la oameni în buzunar, ca o mică cerşetoare ce este, şi cu promisiuni de la guvern că se vor găsi 11 milioane de euro pentru ea. Mai vorbeşte cineva despre asta? Să vorbim atunci mai bine despre o poveste tulburătoare.

acum 3 luni · comentarii (13)

Printre prostii ale Guvernului Grindeanu şi proteste cum n-a mai văzut această ţară, unele lucruri merg mai departe, la adăpost de luminile rampei. Zilele acestea, Parlamentul României (deocamdată, Senatul) decide dacă aprobă sau respinge modificările adoptate de Guvernul Cioloş (prin Ordonanţa de urgenţă 91/2016) la Legea Cinematografiei din 2005.

acum 4 luni · comentarii (6)

Este adevărat că toată lumea greşeşte, că asistăm la o mulţime de ezitări şi de abateri care par, la prima vedere, insurmontabile. Norma se schimbă precum vremea şi nu este timp ca generaţiile şcolite să capete simţul limbii. Nu este însă mai puţin adevărat că ne lipsesc operele lămuritoare şi dicţionarele acoperitoare pentru a ieşi din impas… „Cui prodest?”

acum 4 luni · comentarii (15)

Lumea noastră, reală sau imaginară, văzută sau nevăzută, gândită sau simţită, este, în esenţă, făcută din cuvinte. Prin cuvinte ne legăm de locuri, de oameni, de visuri şi de credinţe. Poate tocmai de aceea, aceste călătorii ne arată cât de veche şi totodată nouă e lumea prin care, vremelnic, trecem. Povestea oamenilor nu este altceva decât... povestea vorbelor.

acum 6 luni · comentarii (34)

În 1978, Al. Graur a publicat un mic „Dicţionar de cuvinte călătoare”. Este vorba, în fapt, de o lucrare de etimologie. Opera s-a dovedit incitantă, cu atât mai mult cu cât dicţionarele noastre nu indicau decât etimologia apropiată (tristă meteahnă!). Din câte mi-am dat seama şi astăzi sunt mulţi pasionaţi de etimologie. Reiau, aşadar, o parte din cartea lui Al. Graur adăugând ce e de adăugat şi îndreptând ce e de îndreptat.

acum 6 luni · comentarii (36)

Am scris des în ultima vreme despre faptul că toată campania mediatică în jurul „Cuminţeniei Pământului”, felul în care a fost manipulată, iar imaginea lui Brâncuşi folosită pentru promovarea unor personaje altminteri „apolitice” şi foarte „civice”, au făcut un mare rău receptării artistului şi relaţiilor lui cu spaţiul public.

acum 6 luni · comentarii (11)

Unii vorbesc de evoluţia naturală a limbii. E drept, de-a lungul vremii, multe substantive au abandonat modelul iniţial de flexiune, adoptând un altul, inovator. Nimeni nu cere să revenim la „roate” sau „şcoale”. Când fenomenul este însă excesiv şi are loc într-o perioada scurtă, nu cred mai poate fi vorba de evoluţie, ci de haos datorat analfabetismului, nepăsării generalizate, absenţei normei din viaţa publică a cuvintelor.

acum 6 luni · comentarii (14)

În urmă cu doar câteva zile, sâmbătă, 12 noiembrie 2016, am putea zice ieri, ca să fim în spiritul titlului rubricii noastre, s-a desfăşurat la Râmnicul Vâlcii - cum se spunea odinioară – în Catedrala Arhipiscopală ridicată de Sfântul Calinic Cernicanul şi pictată de Gheorghe Tattarescu, festivitatea decernării Premiilor ,,Nişte ţărani”.

acum 6 luni · comentarii (1)