Două spitale din Sălaj, unităţi suport pentru pacienţii cu coronavirus. În timp ce autorităţile tac, angajaţii cer donaţii pentru echipamente

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Secţia Boli Infecţioase de la SJU Zalău FOTO CJ Sălaj
Secţia Boli Infecţioase de la SJU Zalău FOTO CJ Sălaj

Două spitale din judeţul Sălaj vor asigura tratarea pacienţilor cu coronavirus din judeţul Sălaj, care necesită îngrijiri medicale şi pentru alte patologii. La unul dintre acestea vor fi internate gravidele diagnosticate cu COVID-19.

Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău, cu secţia exterioară de Boli Infecţioase, şi Spitalul Orăşenesc "Prof. dr. Ioan Puşcaş" din Şimleu Silvaniei vor asigura internarea şi tratarea pacienţilor cu coronavirus din judeţul Sălaj, care necesită îngrijiri medicale şi pentru alte patologii. De asemenea, pentru realizarea procedurilor de dializă pentru pacienţii COVID-19 au fost desemnate centrul Nefromed, ca tură suplimentară, şi Spitalul Judeţean, pentru cazurile critice şi grave, în timp ce pentru gravidele cu coronavirus, Maternitatea din Şimleu.

"Într-o primă etapă, spitalele de suport desemnate reprezintă unităţi sanitare fără importanţă de urgenţă, care pot asigura asistenţa medicală pentru celelalte urgente medico-chirurgicale. Au fost incluse în reţeaua de spitale de suport, unităţi municipale/orăşeneşti şi spitale din alte judeţe preponderent cele cu secţii de Boli Infecţioase, precum şi spitalele din alte reţele, decât ale Ministerului Sănătăţii ( Ministerul Transporturilor, Ministerul Apărării Naţionale, unităţi sanitare private)", se arată într-un comunicat de presă al Ministerului.

Toate unităţile sanitare din sistemul public şi privat au obligaţia asigurării acordării îngrijirilor medicale tuturor pacienţilor, în concordanţă cu prevederile planului de măsuri aprobat. Refuzul asigurării acordării îngrijirilor medicale conform atribuţiilor specifice se sancţionează conform prevederilor legale.

Autorităţile tac

Până în prezent, însă, autorităţile sălăjene nu au comunicat cât de pregătite sunt pentru a face faţă noii situaţii. Doar Consiliului Judeţean Sălaj a anunţat recent finalizarea lucrărilor de reabilitare a Secţiei Boli Infecţioase şi amenajarea unui modul de Terapie Intensivă pentru pacienţii cu coronavirus.

Nici Prefectura Sălaj, nici oficialii SJU Zalău nu au făcut publică nicio informaţie despre stocul de echipamente de protecţie ori cu privire la aparatele medicale existente. În schimb, pe reţelele de socializare, angajaţii unităţii medicale au lasant un apel prin care solicită comunităţii sprijin financiar pentru achiziţia de măşti, halate şi dezinfectanţi. Campanii de strângere de fonduri sunt derulate chiar şi de către sălăjenii care trăiesc în Statele Unite ale Americii.

Mai mult, deşi încă de acum aproape două săptămâni Centrul de Cercetări Biologice de la Jibou a pus la dispoziţie cele două aparate pentru testarea rapidă a coronavirusului, autorităţile nu au reuşit să se mobilizeze pentru a le prelua. Asta chiar dacă pentru testarea suspecţilor, Sălajul este nevoit să se adreseze laboratoarelor din alte judeţe.

Mai puteţi citi:

O grădină botanică din România se implică în lupta împotriva COVID-19. Va împrumuta autorităţilor două aparate pentru testarea coronavirusului

FOTO Cum arată spitalul care va trata pacienţii cu coronavirus din Sălaj. Clădirea a fost modernizată cu aproape 7 milioane de lei

ZalăuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite