Cea mai gustoasă ciorbă de frunze de podbal. Cu ce o acreşti şi cum îi dai un plus de savoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ciorbă de podbal cu afumătură FOTO Mircea Groza
Ciorbă de podbal cu afumătură FOTO Mircea Groza

Cunoscută mai mult ca plantă medicinală, frunzele sale fiind folosite cu precădere pentru tratarea afecţiunilor respiratorii, podbalul este utilizat, în unele zone ale ţării, şi în bucătărie, în salate, ciorbe, supe ori pentru învelirea sarmalelor.

Podbalul este o plantă ierboasă extrem de răspândită, ce creşte în zonele de deal şi munte, pe soluri umede, pe malurile râurilor, prin râpe şi şanţuri. Frunzele se pot folosi şi în pregătirea unei preparate gustoase. 

Celebrul gastronom Mircea Groza a cules din satele sălăjene reţeta ciorbei de podbal, pentru care avem nevoie de  ingrediente specifice unei ciorbe normale, însă şi de o sumedenie de verdeţuri.


Ingrediente ciorba de podbal

- o bucată de afumătură cu os, 

- doi morcovi, o ceapă, 

- două rădăcini de păstârnac, 

- 3-4 căţei de usturoi, 

- frunze de podbal, 

- verdeţuri: ştevie, macriş, ceapă verde,usturoi verde, leuştean, mărar,

- zer.


Mod de preparare ciorba de podbal

Spălaţi bine afumătura, opăriţi-o, apoi puneţi-o la fiert în apă rece. Spumaţi ori de câte ori este nevoie. Când carnea este pe jumătate gătită, adăugaţi zarzavatul întreg şi usturoiul şi lăsaţi să fiarbă în continuare, până când carnea se desprinde uşor. Săraţi doar dacă este nevoie. Strecuraţi zeama, iar carnea o tăiaţi cubuleţe.

Tocaţi mărunt o legătură de ceapă verde şi trei fire de usturoi verde, iar partea albă o căliţi în ulei, adăugând-o apoi în ciorbă. Puneţi în oală şi codiţele verzi tăiate şi continuaţi fierberea. Frunzele se pun în zeamă respectând ordinea: podbal, ştevie şi macriş, având în vedere că acesta din urmă se găteşte foarte repede.

Verificaţi din nou de sare şi la final turnaţi zerul pe care l-aţi dat în clocot cu leuşteanul tocat. După gust, puteţi înlocui zerul cu o îngroşală făcută din smântână şi făină. Daţi un plus de savoare mâncării cu mărar verde tocat.
Poftă bună!

Vă mai recomandăm şi:

Cum să faci o ciorbă uşoară şi răcoroasă, de vară. Reţeta unui preparat pe bază de agrişe

Cum pregătim delicioasa supă de raţă cu razalăi. Secretele unui preparat simplu, dar apetisant

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite