VIDEO Cum a ajuns un traseist politic să ţină hăţurile Bârladului. Povestea baronului roşu cu „liberalism prin vene”
0Ascensiunea primarului de Bârlad, Constantin Constantinescu, de la un simplu angajat al Primăriei Bârlad, la primul om al oraşului şi cel mai influent om din zonă este demnă de filme americane. Nea’ Titi şi-a dorit cu orice chip să ajungă din fiu de muncitor primul om al oraşului. A reuşit să pună mâna pe trei mandate şi se pregăteşte pentru următorul
Baronul roşu al Bârladului a avut o traiectorie politică alunecoasă, de la membru PCR, cum erau majoritatea românilor înainte de 1989, la membru PNL, ca în final să-şi găsească partidul care l-a propulsat acolo unde a visat să ajungă - la PSD. Primarul Constantin Constantinescu se trage dintr-o familie modestă de muncitori şi a avut ambiţia să-şi depăşească condiţia. A reuşit cu vârf şi îndesat chiar dacă a făcut adeseori mişcări combătute de adversarii politici sau chiar şi de proprii aliaţi.
Nea’ Titi s-a născut pe 15 februarie 1953. Încă din adolescenţă, când era elev al Liceului Industrial din oraş, s-a remarcat drept o fire impulsivă şi supărăcioasă. Juca tenis de câmp pe terenul pe care a fost construit corpul principal al Spitalului Municipal de Urgenţă şi nu suporta să piardă. Încă de atunci arunca cu racheta sau dădea cu ea de pământ ori de câte ori meciul nu era în favoarea lui.
A reuşit să termine Facultatea de construcţii “Gh. Asachi” Iaşi în 1979. Imediat s-a angajat ca inginer construcţii civile pe şantierul nr. 5 Bârlad unde a muncit până în 1981. Ulterior s-a transferat la Primăria Bârlad, la serviciul Sistematizare şi Gospodărie.
În timpul facultăţii a cunoscut-o pe cea care i-a devenit soţie, singura. Ecaterina (Clara) era din Cluj, medicinistă, şi a decis să-şi urmeze soţul la Bârlad. Împreună au avut doi copii.
Momentele din decembrie 1989 au fost trăite din plin de Constantinescu. Potrivit legendelor urbane, actualul edil şi-a luat soţia şi a intrat în Primărie. Când au ajuns “revoluţionarii”, nea’ Titi s-ar fi ascuns sub scaun şi i-ar fi strigat soţiei: “Se trage”. Ulterior, s-ar fi ascuns în podul casei unui prieten aproapiat şi ar fi stat acolo până la calmarea situaţiei.
“În loc de sânge, îmi curge liberalism prin vene”
Constantinescu a făcut parte din primul birou FSN şi astfel a intrat în afaceri. Culmea, revoluţionarul ascuns sub scaun a ajuns preşedintele Asociaţiei Revoluţionarilor din Bârlad.
VIDEO realizat în 2008, când baronul roşu al Bârladului s-a plimbat cu caleaşca prinn târg, urmat de Fanfara Bârlădeanca
Prin 1991 şi-a deschis un depozit de materiale de construcţii (Construcţii Consult). În februarie 2000, soţia sa a decedat răpusă de o grea suferinţă. În vara aceluiaşi an a candidat prima dată pentru fotoliul de primar al Bârladului din partea PNL. Pe atunci, Constantinescu spunea: “În loc de sânge, îmi curge liberalism prin vene”. La turul doi, a pierdut votul alegătorilor din pricina unui incident care atunci a făcut înconjurul oraşului. Era atât de sigur că şi-a atins scopul de a ajunge primar încât a avut un moment de rătăcire care a fost amendat de alegători. Concetăţenii îşi amintesc celebrul episod, când acesta, fiind sub influenţa lui Bachus, a dat un spectacol de zile mari.
Nu a fost ales primar din prima, dar a ajuns consilier local. După numai doi ani a trecut de la liberali la social-democraţi pentru a fi sigur că nu ratează următoarele alegeri. În 2004 a câştigat fotoliul de primar în defavoarea lui Daniel Drăgan, cel care ulterior a ajuns şef al Agenţiei Domeniilor Statului. Titi a trimis fanfara la uşa partidului lui Drăgan să-i cânte ca pentru înmormântare.
Imediat ce s-a ajuns primar, Constantin Constantinescu a făcut-o administrator unic al firmelor sale pe Cristina Andrei, actuala concubină. Construcţii Consult a ajuns dintr-o firmă semi-falimentară, o societate extrem de profitabilă.
În ciuda puterii pe care o deţine şi a bogăţiilor pe care le are, baronul roşu al Bârladului figurează în declaraţia de avere drept om modest. Nici iahtul din Deltă, nici capodoperele de artă, armele de vânătoare ori alte bunuri nu sunt pe numele său. Averea lui Titi constă doar în vila construită la începutul anilor ‘90 pe care o deţine în acte alături de cei doi copii ai săi şi o maşină.