FOTO Minunile primarului de Bârlad: ia de la bolnavi şi dă la enoriaşi. Căldura din biserică, plătită ilegal de spital
0Biserica ridicată de primarul din Bârlad, căpuşa spitalului falimentar. Biserica „Sfânta Ecaterina“ din Bârlad, cel mai mare lăcaş de cult construit în oraş, a beneficiat pe ascuns ani în şir de agent termic de la centrala Spitalului Municipal „Elena Beldiman“, aflat în pragul colapsului din cauza datoriilor.
Spitalul Municipal de Urgenţă „Elena Beldiman“ din Bârlad, unitate aflată în pragul falimentului din cauza dobânzilor şi a penalităţilor adunate din 2008 încoace, a plătit facturile la încălzire timp de mai bine de 10 ani pentru o biserică somptuoasă construită în curtea sa.
Biserica „Sfânta Ecaterina“, al cărei ctitor principal este primarul Constantin Constantinescu (PSD), deserveşte enoriaşii din partea nordică a oraşului, peste 670 de familii.
În timp ce bugetul spitalului acoperea facturi uriaşe la întreţinere, pacienţii spitalului nu au beneficiat niciodată de apă caldă, pentru a se face economie. Totodată, medicamentele şi materialele sanitare au fost asigurate discontinuu, bolnavii plătind pentru tratament.
Conducerea spitalului bârlădean a identificat scurgerile la agentul termic abia în vara acestui an, în urma unui audit intern convocat încă din iarna trecută şi, imediat, a fost luată măsura debranşării. „Nu am informat ordonatorul principal de credite (n. r. – primarul Constantin Constantinescu) despre această problemă. La momentul actual, este închisă căldura pentru biserică. Am făcut o analiză privind costurile pentru utilităţi, acestea fiind uriaşe. Din ce mi-a zis personalul tehnic, sunt 29 de calorifere în biserică şi ar putea primi cel mult 7.400 de metri cubi de gaz metan. Nu ştiu dacă au primit vreodată această cantitate, dar specialiştii ar putea face un calcul estimativ“, a declarat Ştefan Constantinciu, managerul spitalului bârlădean în intervalul 1 octombrie 2013-16 octombrie 2014.
Înţelegere „pe şest“ cu un fost director
Cele 29 de calorifere ale bisericii sunt montate pe ambele niveluri ale clădirii (demisol şi etaj), ficare nivel având o suprafaţă de 150 de metri pătraţi. Încă din 2002, după sfinţirea demisolului lăcaşului de cult, acesta a fost branşat la centrala spitalului. După 2012, când a fost sfinţit întreg edificiul, după finalizarea picturilor de la etaj, a fost branşată la centrala spitalului întreaga clădire.
8,4 milioane de lei este suma la care se ridică datoriile spitalului din Bârlad.
Petru Giuşcă, preotul paroh al bisericii, a explicat, pentru „Adevărul“, cum a ajuns să plătească spitalul facturile la căldură: „Iniţial, am fost preot de caritate la spital. Pacienţii participau la slujbe, aşa cum o fac şi acum. Bolnavii nu puteau să stea în frig. Managerul spitalului de la acea vreme, domnul Viorel Petcu, a venit cu ideea de a ne furniza agent termic. Nu mi se pare corect să fim debranşaţi în prag de iarnă. Abia la finele lunii august ne-au anunţat că nu ne mai dau căldură. Ne vom pune centrala proprie, aşteptăm avizele necesare“.
Spitalul bârlădean este în parg de colaps, datoriile totale fiind de 8,4 milioane de lei. Potrivit fostului manager, Ştefan Constantinciu, unitatea va intra în incapacitate de plată în cel mult trei luni şi doar o infuzie de capital ar putea să mai salveze spitalul de la faliment.
Portretul primarului, printre sfinţi
Biserica „Sfânta Ecaterina“ din Bârlad poartă acest hram la cererea primarului Constantin Constantinescu, principalul ctitor, în amintirea răposatei sale soţii. Nici în monografia bisericii, nici în alte documente publice nu se face referire la suma cu care ar fi contribuit edilul pentru ridicarea lăcaşului de cult. Cert e că, în cadrul Consiliului parohial, s-a decis ca portretul edilului-şef să fie pictat în interiorul bisericii, alături de sfinţi.
Citeşte şi:
FOTO „Sfântul“ nea’ Titi: primarul Bârladului, pictat în biserică