Un vasluian, singurul deținut într-o închisoare din Groenlanda. După executarea pedepsei l-au angajat gardian

0
Publicat:

Un român din Vaslui a devenit în 2019 un caz nemaiîntâlnit în Groenlanda, un teritoriu autonom care face parte din Regatului Danemarcei. După ce și-a ispășit pedeapsa pentru furt, bărbatul a refuzat să părăsească închisoarea, iar autoritățile l-au angajat ca gardian.

Costel Buliga a fost angajat ca gardian la închisoarea unde a fost încarcerat FOTO arhivă Adevărul
Costel Buliga a fost angajat ca gardian la închisoarea unde a fost încarcerat FOTO arhivă Adevărul

Costel Buliga, un bărbat din Vaslui, a creat un precedent de Cartea Recordurilor în Groenlanda. Românul a fost anchetat, judecat și găsit vinovat de către o instanță de judecată pentru furt calificat în 2019.

Bărbatul a fost condamnat la o pedeapsă de șase luni de închisoare și trimis să își ispășească pedeapsa într-un hotel transformat ad-hoc în penitenciar de pe cea mai mare insulă din lume, potrivit realitateadevaslui.net.

După ce și-a ispășit pedeapsa, vasluianul a refuzat să părăsească hotelul, unde camerele destinate deținuților aveau televizoare și toate condițiile pentru un trai decent. Practic, românul s-a obișnuit cu confortul și nu a vrut să renunțe la el.

Autoritățile din Groenlanda nu au putut să îl dea pur și simplu afară din hotel pentru că i-ar fi încălcat drepturile fundamentale, așa că au făcut un compromis. L-au angajat pe Costel Buligfa la hotelul-închisoare ca gardian și om de serviciu, deși în cea mai mare parte a anului acesta este gol.

Groenlanda este cea mai mare insulă a lumii, cu o suprafață de zece ori mai mare decât România. Insula este acoperită de gheață, cu excepția unei suprafețe cât un județ românesc, unde trăiește toată populația țării, aproximativ 50.000 de oameni.

Capitala Groenlandei este Nuuk, are 15.000 de locuitori, iar în oraș este un mic aeroport, un hotel și o bancă. În Groenlanda activează un judecător, un procuror și 4 polițiști.  În 2019, sistemul de justiție din insula a avut un singur caz, care s-a finalizat cu o condamnare:  Costel Buliga din Vaslui (România).

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite