Ţeapă românească totală: interlopii din Vaslui, studenţi la Londra fără să aibă liceul, au stors de la englezi sume uriaşe. Cinci milioane de lire acordate ilegal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrei Ciacâru (dreapta jos) şi Alex Mandache (dreapta sus) au ajuns 
studenţi la Londra, deşi nu au decât opt, respectiv şapte clase
Andrei Ciacâru (dreapta jos) şi Alex Mandache (dreapta sus) au ajuns studenţi la Londra, deşi nu au decât opt, respectiv şapte clase

Două dintre cele mai populare ziare din Marea Britanie, The Telegraph şi Daily Mail, relatează despre cazul vasluienilor care au ajuns studenţi la Londra, deşi nu au studii liceale sau gimnaziale.

Oficiul Naţional de Audit din Anglia a anunţat marţi că studenţi din ţările UE cum ar fi, România şi Bulgaria, au încasat peste 5 milioane de lire cu titlul de subvenţii. Autorităţile britanice vorbesc că 16 colegii au fost prejudiciate de falşii studenţi, care au aplicat online cererile de înscriere, au încasat banii însă nu au continuat studiile.

The Telegraph relatează că au fost situaţii, când într-o singură zi  de la aceeaşi locaţie web s-au înregistrat nu mai puţin de 50 de cereri de înscriere.

În unele cazuri, colegiile au fost "ajutate" agenţi de recrutare din Marea Britanie şi în străinătate pentru a mări numărul de studenţi România şi Bulgaria. În conformitate cu legislaţia UE, studenţi din Europa pot pretinde aceleaşi împrumuturi pentru a acoperi taxele de şcolarizare ca şi cei britanici. Studenţii din UE trebuie să aibă domiciliul în Marea Britanie pe durata studiilor, beneficiind de burse şi împrumuturi pentru acoperirea cheltuielilor.

Escrocheriile infractorilor români au ieşit la iveală în timpul cercetărilor într-un dosar de trafic de persoane aflat pe rolul Tribunalului Vaslui, în care Alex Andrei Mandache (32 ani) din Vaslui e acuzat că a racolat o tânără pe care a obligat-o să se prostitueze în Londra. În faţa procurorilor de la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT), Mandache nu doar că s-a declarat nevinovat, însă a susţinut că este student la Londra.

Surpriza a venit în momentul în care Mandache fost pus să scrie declaraţia şi a întâmpinat mari dificultăţi. Tânărul a recunoscut că are doar şapte clase şi că s-a înscris la Colegiul "Saint Patrick" din Londra în baza unui curriculum vitae şi a unei declaraţii pe propria răspundere prin care îşi lua angajamentul ca, până la sfârşitul celor patru ani de studii, să prezinte documentele şcolare din România.

La audieri, anchetatorii au constatat că mai mulţi martori din dosar, inclusiv tânăra obligată să se prostitueze, erau studenţi la acelaşi colegiu londonez, majoritatea fiind în aceeaşi situaţie: fără liceu. Unii dintre ei nu erau nici măcar absolvenţi de opt clase.

În faţa judecătorilor, Alex Mandache a declarat că s-a înscris la Colegiul “Saint Patrick” în 2012. Tânărul se afla în Anglia din 2007 şi lucra ca vopsitor la o firmă de construcţii. După înscriere la “Saint Patrick”, vasluianul a primit din partea colegiului un card, pe care în fiecare lună îi erau viraţi cu titlul de bursă 1.000 de lire, pe parcursul unui an universitar primind 10.000 de lire.

Reprezentanţii Colegiului Saint Patrick au refuzat să comenteze pe marginea acestui subiect, considerând că nu ar fi potrivit câtă vreme se fac cercetări în acest caz. Aceştia au precizat, totuşi, să selecţia studenţilor “a fost riguroasă“.

Citeşte şi:

Cum a fost salvată bârlădeanca racolată pe Facebook şi obligată să se prostitueze în Germania

Interlopul vasluian suspectat că desfăşura afaceri ilegale cu şoferul fostului consul de la Milano, trimis în judecată pentru trafic de persoane

Fotbalistul Paul Papp, martor în dosarul „Prostituate pentru VIP-uri“

VasluiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite