RETROSPECTIVĂ Vasluienii care au revoltat opinia publică în 2014. Cazurile care au făcut înconjurul ţării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sărăcia, consumul de alcool, lipsa de educaţie au făcut ca şi în anul 2014, judeţul Vaslui să iasă în evidenţă pe plan naţional cu serie de evenimente care au atras oprobriul public. Mama alcoolică care se prăbuşeşte peste copil, fetiţa înfometată,  care cântărea doar 4 kilograme la 5 ani, tatăl filmat în timp ce îşi agresa fiica sunt doar câteva din evenimentele care au stârnit revolta opiniei publice.

Prima luna a anului 2014, Vasluiul avea să debuteze cu o naştere spectaculoasă. O tânără însărcinată în nouă luni a născut într-un tren, în apropiere de gara Vaslui, fiind asistată de conductor. În spatele naşterii neaşteptate avea să se ascundă o adevărată dramă. Tânăra se îndrepta spre Iaşi, alături de soţ, unde urma să se judece recursul la o acţiune a Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vaslui, prin care îi fusese luaţi ceilalţi copii din familie. O lună mai târziu, şi copilul născut în tren a fost luat de reprezentanţii DGASPC, asistenţii sociali constatând că bebeluşul era neglijat, aşa cum se întâmplase cu ceilalţi fraţi.

Fetiţă hrănită cu ceai şi pufuleţi până la 5 ani

În luna februarie, un caz cu adevărat şocant avea să scoată la iveală cât de departe poate merge indolenţa autorităţilor şi neglijenţa părinţilor. O fetiţă de 5 ani, din localitatea Ştioborăni, comuna Soleşti a ajuns în stare extrem de gravă la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui. Copila era doar piele şi os, cântărind doar 4 kilogramă, mai exact greutatea unui bebeluş de 3 luni. Părinţii au recunoscut că hrăneau copila doar cu ceai, apă şi pufuleţ, invocând că nu mânca altceva. Nicio autoritate locală nu a văzut cum a fost neglijată fetiţa ani la rând. Asistenţi sociali, medicul de famili, autorităţile locale şi-au aruncat vina unul altuia, fără ca vreo unul dintre ei să fie tras la răspundere.

image

În ciuda prognosticului rezervat, Florentina, fetiţa care arăta precum un schelet viu, care nu putea merge şi abia îşi susţinea singură capul, a avut parte de o salvare miraculoasă. A fost transferată de Spitalul Sfânta Maria din Iaşi, unde cadrele medicale au tratat-o nu doar cu profesionalism, ci şi cu dragostea, de care nu a avut parte. Copila a crescut spectaculos în greutate, în prezent cântărind 14 kilograme. O asistentă medicală din cadrul spitalului ieşean a demarat deja procedurile legale pentru a o adopta.


Sentinţa fără precedent de la Huşi

În luna martie, judeţul Vaslui a înregistrat o condamnare fără precedent. Două eleve ale Colegiului Cuza Vodă Huşi au fost condamnate după ce şi-au umilit o colegă, dintr-o clasă mai mică, distribuind pe internet poze cu aceasta în poziţii indecente.  Totul a pornit după ce iubitul uneia dintre ele a păcălit-o pe minora de 15 ani să se dezbrace în faţa camerei web. Magistraţii huşeni aveau să tragă un semnal de alarmă, odată cu această sentinţă, arătând că navigarea în mediul online nu este o joacă.

Monstru cu chip de tată

Un vasluian avea să stârnească revolta întregii opinii publice, în luna aprilie. Cazul şocant a avut loc în localitatea vasluiană Iana, unde două surori de 14, respectiv 15 ani, şi frăţiorul lor de numai 5 ani, au trecut prin momente cumplite generate de propriul tată.  

Rănit în orgoliul propriu că soţia a deschis acţiune de divorţ, apoi a plecat la muncă în Italia, un tată din comuna vasluiană Iana şi-a revărsat furia asupra celor două fiice adolescente, în prezenţa băieţelului de numai 5 ani. Gheorghe Halmaga, de 40 de ani, aflat sub influenţa alcoolului, le-a bătut pe cele două adolescente până la desfigurare. În timp ce o lovea pe una dintre copile, cealaltă filma tot ce se întâmplă în casă.

Tribună prăbuşită la circ

În luna mai peste 200 de vasluieni au trecut prin momente de groază, înainte deschiderii unui spectacol de circ. Din cauza supraaglomerării, una dintre tribunele circului amenajat în parcarea unui complex comercial a cedat chiar înainte de începerea spectacolului, nouă copii fiind prinşi între scaune. Martorii au relatat că în momentul prăbuşirii tribunei, construită pe trei nivele, pe un schelet metalic, în interiorul cortului s-a creat o panică generală.

Cioban, hăituit şi ucis precum o pradă de vânătoare

Tot în luna mai, un alt eveniment nefericit a avut loc în apropiere de Murgeni. Un cioban aflat cu oile în apropierea unui lan de grâu, a fost urmărit şi călcat cu maşina de teren de ginerele omului de afaceri Emil Savin, cel supranumit regele asfaltului din Vaslui, În autoturismului, care aparţine de altfel omului de afaceri, se afla şi Emil Savin, zis Farmazon.

Emil Savin, la audieri

savin

Iniţial, anchetatorii au crezut că acesta se afla la volan, însă ginerele său, Cornel Şelaru, a declarat că el a condus maşina şi că totul a fost un accident. Anchetatorii aveau să descopere, însă pe lanurile de porumb, urmele de maşină, care indicau cum victima a fost hăituită, precum o pradă.

Copiii care se ascundeau în groapă de frica tatălui

Un alt caz revoltător din 2014 a fost înregistrat în luna iunie, când un bărbat din vasluiană Lăleşti a fost arestat pentru că nu a respectat ordinul de restricţie luat împotriva sa, ca urmare a agresiunilor comise asupra soţiei şi copiilor. În timpul anchetei, asistenţii sociali aveau să constate că cei 7 copiii ai familiei, de frica tatălui, şi-au săpat o groapă în grădină şi se refugiau acolo, ori de câte ori tatăl lor era băut şi făcea scandal. Când ajungeau pe mâna părintelui, copiii erau legaţi cu sfoară şi încuiaţi în pod pentru a nu fi auziţi de vecini.

Condamnarea şi arestările anului 

La sfârşitul lunii iunie, judeţul Vaslui a consemnat o nouă premieră: primul parlamentar condamnat la închisoare cu executare. Fostul deputat PDL Dragoş Iftime a ajuns după gratii, alături de tatăl său, fiind condamnat pentru infracţiuni economice şi de crimă organizată, la şase ani de închisoare. 

Luna iulie, a coincis cu două arestări spectaculoase la Vaslui. Procurorul criminalist Vasile Şelaru, din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui a fost arestat preventiv pentru fapte de corupţie, fiind acuzat că lua bani de la infractori în schimbul promisiunilor că va interveni pe lângă judecători pentru soluţii favorabile. Ulterior a şi fost trimis în judecată, în prezent dosarul aflându-se pe rolul Curţii de Apel Iaşi.

vasile selaru

În aceeaşi săptămână cu arestarea procurorului Şelaru, DNA a mai făcut o reţinere importantă la Vaslui. Cea mai influentă femeie de afaceri din Vaslui, Gabriela Ciuburciu a fost arestată preventiv, sub acuzaţia de fraude cu fonduri europene. Ciuburciu, care mai este judecată într-un dosar pentru fapte similare, a stat după gratii numai o lună, ulterior judecătorii înlocuindu-i măsura arestului preventiv cu controlul judiciar.

Tot în luna iulie a fost arestat preventiv şi omul de afaceri bârlădean Marian Blembea. Acesta a fost acuzat de procurorii DNA că a încercat să mituiească doi comisari de la Garda de Mediu pentru a scăpa de o amendă. 

O fetiţă a murit cu zile la spitalul din Huşi

Alexandra Bedregeanu (4 ani) a decedat în noaptea de 4/5 octombrie la Spitalul municipal Dimitrie Castroianu Huşi, la scurt timp de la internare. Fetiţa, care până la aceasta vârstă nu mai suferise de nicio afecţiune, a acuzat dureri de gât, iar seara a început să facă febră.  Transportată cu Ambulanţa la spital, fetiţa a intrat în stop cardio respirator după 40 de minute.

image

Familia a acuzat cadrele medicale de superficialitate, spunând că fetiţa nu a fost consultată la internare. Atât Colegiul medicilor, cât şi procurorii desfăşoară o anchetă în acest caz. Până la stabilirea unei sancţiuni, Colegiul Medicilor a sancţionat-o cu vot de blam pe doctoriţa care a preluat fetiţa şi a tratat-o cu superficilaitate.

Mama beată care se prăbuşeşte peste copii

Tot în luna octombrie, un alt caz înregistrat la Vaslui avea să scandalizeze România. Localitatea aceeaşi cu cea în care a trăit până în luna februarie şi fetiţa care cântărea 4 kilograme la 5 ani, Ştioborăni - Soleşti. 

O femeie de 35 ani, mama a zece copii, a fost filmată în timp ce se prăbuşeşte peste unul dintre copii, din cauza stării avansate de ebrietate. În spatele imaginilor, o nouă dramă cu copiii neglijaţi care avea să scoată la iveală bolile unui sistem.

Interlopii, studenţi la Londra

Sfârşitul de an 2014 a adus din nou Vasluiul în prin planul opiniei publice. Mai mulţi vasluieni, unii dintre ei cunoscuţi lumii interlope locale, au reuşit să se înscrie la un colegiu din Londra, chiar dacă unii dintre ei nici măcar nu ştiu să scrie. În momentul în care s-au înscris la studiile postliceale, aceştia i-au asigurat pe britanici că vor prezenta documentele şcolare din România. După ce au primit însă banii pe primul an de studii, ei au dat au abandonat cursurile. 

interlopi vasluieni

Oficiul Naţional de Audit din Anglia a anunţat că studenţi din ţările UE cum ar fi, România şi Bulgaria, au încasat peste 5 milioane de lire cu titlul de subvenţii. Autorităţile britanice vorbesc că 16 colegii au fost prejudiciate de falşii studenţi, care au aplicat online cererile de înscriere, au încasat banii însă nu au continuat studiile.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite