Interdicție pentru Mănăstirea Florești din Vaslui. Borșul de pește oferit pomană era infestat cu trei bacterii periculoase

0
Publicat:

Analizele de laborator au identificat clostridium perfringens, bacillus cereus şi cerulida în pomana servită pacienților de la spitalul de psihiatrie Murgeni (Vaslui) de către Mănăstirea Florești. Trei pacienți au murit și alți zeci de oameni au ajuns la spital.

Spitalul de psihiatrie din Murgeni va fi verificat mai des de inspectorii veterinari FOTO Facebook
Spitalul de psihiatrie din Murgeni va fi verificat mai des de inspectorii veterinari FOTO Facebook

Mihai Ponea, directorul DSVSA Vaslui, a declarat pentru „Adevărul” că inspectorii veterinari au interzis Mănăstirii Florești să mai furnizeze mâncare în exterior, așa cum s-a întâmplat cu pomana oferită pacienților spitalului de psihiatrie Murgeni.

În urma incidentului, trei persoane au murit și alte câteva zeci de pacienți au ajuns la spital după ce au prezentat simptomele unei toxinfecții alimentare. Mâncarea preparată la mănăstire va putea fi consumată doar de către rezidenții lăcașului de cult.

Directorul DSVSA Vaslui spune că vor fi recoltate probe cu o frecvență mai mare de la Mănăstirea Florești pentru a preîntâmpina pe viitor orice o toxiinfecție alimentară. O măsură similară a fost luată și la Spitalul de psihiatrie de la Murgeni.

Direcția Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Vaslui a comunicat oficial Prefecturii Vaslui un document, în care se arăta că în borşul de peşte oferit pacienţilor de la Spitalul Murgeni au fost găsite bacterii periculoase.

Din document reiese că, încă de pe 29 noiembrie 2023, autorităţile din Vaslui ştiau că mâncarea oferită pacienţilor de la Murgeni conţinea bacterii care pot crea probleme de sănătate.

În borşul de peşte oferit de Mănăstirea Floreşti pacienţilor de la Murgeni, s-au identificat clostridium perfringens, bacillus cereus şi cerulida.

Pe 27 noiembrie 2023, autorităţile locale din Vaslui au anunțat că rezultatele parţiale ale analizelor primite de Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Vaslui pe probele de alimente trimise la Institutul de Igienă şi Sănătate Publică sunt negative, atât în ceea ce priveşte bacteriile, cât şi pesticidele sau toxinele.

În acest caz este deschisă și o anchetă penală pentru ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă.

Analizele toxicologice au ieșit negative

În 28 noiembrie 2023, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a spus că rezultatele micro-biologice efectuate până atunci în legătură cu moartea a 3 pacienţi de la Spitalul de Psihiatrie Murgeni și îmbolnăvirea altor zeci nu arată o posibilă toxiinfecţie alimentară.

Analizele toxicologice arătau că oamenii nu au înghițit nici substanțe toxice sau medicamente în exces.

Trei pacienţi care se aflau internaţi la Spitalul Murgeni au decedat în 22 noiembrie 2023, iar altul a fost transportat în stare gravă la Spitalul Municipal de Urgenţă „Elena Beldiman” din Bârlad.

Ulterior, zeci de pacienţi care prezentau simptome digestive au fost transportaţi la spitale din Vaslui, Bârlad şi Iaşi. 

Spitalul de Psihiatrie din Murgeni a fost amendat pentru „încălcarea normelor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor privind demonstrarea trasabilității produselor la producerea, prelucrarea, distribuția, punerea pe piață sau comercializarea alimentelor sau a hranei pentru animale”.  

Sancționarea unității medicale s-a făcut în baza articolului 6, alineatul a, punctul 10 din HG 984/2005, care prevede o amendă de 12.000 de lei.

Inspectorii DSVSA Vaslui au amendat și mănăstirea Florești cu 40.000 de lei pentru nerespectarea nornelor sanitar-veterinare, au pus sub sechestru 100 de kilograme de pește Pangasius pe care l-au găsit în bucătăria mănăstirii și au ridicat 1.000 de conserve de pește din incinta spitalului din Murgeni.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite