Judecătoarea din Suceava care se droga și divulga informații din dosare de crimă organizată nu scapă de arestul preventiv

0
Publicat:

Magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) au decis, joi, 7 decembrie, ca judecătoarea Ana Maria Chirilă, acuzată de mai multe infracţiuni, să rămână în arest preventiv pentru încă 30 de zile. Decizia este definitivă.

Judecătoarea Ana Maria Chirilă rămâne în arest FOTO captură video ProTv
Judecătoarea Ana Maria Chirilă rămâne în arest FOTO captură video ProTv

Înalta Curte de Casație și Justiție a respins joi, 7 decembrie, contestaţia formulată de judecătoarea Ana Maria Chirilă şi de celelalte două persoane din dosar formulată împotriva deciziei Curţii de Apel Bucureşti de prelungire a arestării preventive.

„Respinge, ca nefondate, contestaţiile formulate de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti şi de inculpaţii Ciprian Cotoară, Mihai Pînzari şi Ana-Maria Chirilă împotriva încheierii F/D.L. din data de 04 decembrie 2023, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti - Secţia I Penală. Cheltuielile judiciare ocazionate cu soluţionarea contestaţiei formulate de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti rămân în sarcina statului. Obligă contestatorii intimaţi inculpaţi la plata sumei de câte 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat”, se arată din minuta instanţei.

 Decizia este definitivă.  Curtea de Apel Bucureşti hotărâse la începutul săptămânii ca judecătoarea Ana-Maria Chirilă şi celelalte două persoane cercetate în acelaşi dosar să rămână în arest preventiv, dar decizia a fost atacată cu apel.

Judecătoarea din Suceava este acuzată de folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii (2 fapte) şi a infracţiunii de favorizarea infractorului (2 fapte), luare de mită, complicitate la trafic de influenţă, deţinere de droguri pentru consum în formă continuată (5 acte materiale), punere la dispoziţie, cu ştiinţă, cu orice titlu, a unei locuinţe pentru consumul ilicit de droguri ori tolerarea consumului ilicit în asemenea locuri, în formă continuată (3 acte materiale).

Anunța infractorii când le erau ascultate telefoanele

 „S-a stabilit că inculpata, în perioada 11 – 14 noiembrie 2022, în baza prerogativelor specifice funcţiei de judecător pe care o exercita, a luat cunoştinţă de informaţii nepublice privind actele de urmărire penală şi măsurile dispuse într-un dosar DIICOT (dosar aflat în faza de urmărire penală), respectiv informaţii privind percheziţiile domiciliare ce urmau a fi efectuate, pe care le-a pus la dispoziţia altor persoane prin intermediul cărora au ajuns şi la alte persoane interesate”, au stabilit anchetatorii.

De asemenea, în perioada aprilie – septembrie 2023, inculpata „a luat cunoştinţă de informaţii nepublice privind actele de urmărire penală şi măsurile dispuse într-o altă cauză DIICOT, informaţii pe care în mod direct şi prin intermediul altor persoane le-a pus la dispoziţia unor persoane interesate”.

 „Referitor la infracţiunea de favorizarea infractorului, s-a reţinut că divulgarea către persoanele cercetate a faptului că erau vizate de măsuri de supraveghere tehnică sau percheziţii a fost de natură să pericliteze cercetările în cauzele respective”, a mai transmis sursa citată.

Locuința magistratului, folosită pentru consum de droguri

De asemenea, în perioada 2020 – 2023, în mod direct sau prin intermediul altor persoane, judecătoarea,, în mod repetat, a primit/acceptat primirea unor foloase necuvenite (bani, bijuterii, folosinţa gratuită a unor autoturisme, contravaloarea unor sejururi, servicii de pază şi protecţie, produse alimentare ş.a.) în legătură cu măsurile dispuse şi hotărârile pronunţate într-o cauză instrumentată de DIICOT – Serviciul Teritorial Suceava.

 „Cu privire la infracţiunea reţinută la punctul 3 (complicitate la trafic de influenţă), s-a reţinut fapta inculpatei care, fără a promite că va influenţa în mod direct magistraţii dintr-un complet învestit cu judecarea unei cauze, prin prezenţa sa la întâlnirea dintre martorul denunţător (cumpărător de influenţă) şi o altă persoană, i-a creat martorului denunţător convingerea că respectiva persoană are influenţă asupra magistraţilor şi îi poate influenţa pentru obţinerea unei hotărâri de achitare. În acest mod, inculpata a facilitat obţinerea de către persoana în cauză a sumei de 30.000 de euro„, mai arată Parchetul General.

 În ceea ce priveşte infracţiunile de deţinere de droguri pentru consum în formă continuată şi punere la dispoziţie, cu ştiinţă, cu orice titlu, a unei locuinţe pentru consumul ilicit de droguri ori tolerarea consumului ilicit în asemenea locuri, în formă continuată, potrivit probatoriului administrat, s-a stabilit că, în perioada septembrie – octombrie 2023, judecătoarea a deţinut în locuinţa sa droguri de mare risc în vederea consumului propriu, iar în anumite perioade a pus la dispoziţia unor persoane locuinţa sa în vederea consumului de droguri.

SuceavaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite