Dumitru Buzatu figurează în continuare ca președinte al CJ Vaslui la peste trei luni de la suspendarea din funcție

0
Publicat:

Dumitru Buzatu continuă să figureze drept preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Vaslui, pe pagina web a instituţiei, deşi au trecut peste trei luni de la suspendarea sa din funcţie după ce a fost prins în flagrant luând mită de la un om de afaceri şi arestat preventiv.

Dumitru Buzatu figurează ca președinte al CJ Vaslui pe site-ul instituției FOTO arhivă Adevărul
Dumitru Buzatu figurează ca președinte al CJ Vaslui pe site-ul instituției FOTO arhivă Adevărul

La secţiunea „Conducere", conform site-ului CJ Vaslui, în dreptul funcţiei de preşedinte figurează numele fostului lider social-democrat, iar în cea destinată declaraţiilor de avere şi interese, Dumitru Buzatu este trecut, de asemenea, şef al instituţiei.

Prefectul judeţului Vaslui, Daniel Onofrei, a semnat, la sfârşitul lunii septembrie 2023, ordinul de suspendare din funcţie a lui Dumitru Buzatu, arestat preventiv pentru luare de mită.

El a precizat că măsura a fost luată pentru a nu bloca activitatea instituţiei şi a precizat că în funcţie de deciziile din justiţie, Dumitru Buzatu şi-ar putea relua activitatea având în vedere că ordinul este de unul de suspendare şi nu de încetare.

Atribuţiile fostului şef al CJ Vaslui au fost preluate de vicepreşedintele instituţiei, Ciprian Trifan. Dumitru Buzatu se află în arest preventiv la Penitenciarul Vaslui. Buzatu, care a fost şi preşedinte al organizaţiei judeţene din Vaslui a Partidului Social Democrat, este acuzat de luare de mită, ffind prins în flagrant de procurorii anticorupţie când primea 1,25 milioane de lei.

„În baza art. 348 raportat la art. 207 alin. 1, 4 Cod procedură penală, verifică şi constată legalitatea şi temeinicia măsurii arestului preventiv luată faţă de inculpatul Buzatu Dumitru, prin Încheierea nr. 70/DLF din data de 23.09.2023 pronunţată în dosarul nr. 1.886/89/2023 al Tribunalului Vaslui (mandat de arestare preventivă nr. 16/UP din 23.09.2023). Menţine măsura arestului preventiv luată faţă de inculpatul Buzatu Dumitru, care urmează să fie verificată periodic în termenul de 30 de zile prevăzut de art. 207 alin. 6 Cod de procedură penală", au stabilit magistrații Tribunalului Vaslui.

Tribunalul Vaslui a emis, pe 23 septembrie 2023, un mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile pe numele lui Buzatu pentru luare de mită, însă acesta a contestat soluţia. Ulterior, magistraţii Curţii de Apel Iaşi au respins contestaţia depusă de avocatul lui Dumitru Buzatu.

Prins în flagrant

Buzatu a fost prins în flagrant de procurorii anticorupţie când primea 1,25 milioane de lei drept mită pentru a favoriza o firmă să obţină un contract. Banii au fost găsiţi de anchetatori în portbagajul maşinii acestuia, pe care fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Vaslui i-ar fi primit într-un restaurant.

„În perioada 8 mai - 7 septembrie 2023, inculpatul Buzatu Dumitru (...) ar fi pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) sume de bani, reprezentând un procent de 10% din valoarea unui contract de achiziţie publică pe care acesta din urmă îl încheiase cu Consiliul Judeţean Vaslui şi care avea ca obiect reabilitarea şi modernizarea unor drumuri din judeţul Vaslui, astfel încât contractul să se deruleze în bune condiţii. În context (...), la data de 22 septembrie, inculpatul Buzatu Dumitru ar fi primit suma de 1.250.000 lei, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante", au stabilit anchetatorii.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie l-au trimis în judecată pe fostul președinte al Consiliului Judeţean Vaslui. Dosarul a fost transmis spre judecare Tribunalului Vaslui.

VasluiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite