Dumitru Buzatu rămâne în arest preventiv. Acum câteva zile voia să plece în Ecuador dacă era eliberat

0
Publicat:

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Vaslui, Dumitru Buzatu, rămâne în arest preventiv, a decis marţi, 18 decembrie 2023, Tribunalul Vaslui.

Dumitru Buzatu rămâne în arest preventiv FOTO arhivă Adevărul
Dumitru Buzatu rămâne în arest preventiv FOTO arhivă Adevărul

Dumitru Buzatu, care a fost şi preşedinte al organizaţiei judeţene din Vaslui a Partidului Social Democrat, este acuzat de luare de mită, ffind prins în flagrant de procurorii anticorupţie când primea 1,25 milioane de lei.

„În baza art. 348 raportat la art. 207 alin. 1, 4 Cod procedură penală, verifică şi constată legalitatea şi temeinicia măsurii arestului preventiv luată faţă de inculpatul Buzatu Dumitru, prin Încheierea nr. 70/DLF din data de 23.09.2023 pronunţată în dosarul nr. 1.886/89/2023 al Tribunalului Vaslui (mandat de arestare preventivă nr. 16/UP din 23.09.2023). Menţine măsura arestului preventiv luată faţă de inculpatul Buzatu Dumitru, care urmează să fie verificată periodic în termenul de 30 de zile prevăzut de art. 207 alin. 6 Cod de procedură penală", au stabilit magistrații Tribunalului Vaslui.

Tribunalul Vaslui a emis, pe 23 septembrie 2023, un mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile pe numele lui Buzatu pentru luare de mită, însă acesta a contestat soluţia. Ulterior, magistraţii Curţii de Apel Iaşi au respins contestaţia depusă de avocatul lui Dumitru Buzatu.

Buzatu a fost prins în flagrant de procurorii anticorupţie când primea 1,25 milioane de lei drept mită pentru a favoriza o firmă să obţină un contract. Banii au fost găsiţi de anchetatori în portbagajul maşinii acestuia, pe care fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Vaslui i-ar fi primit într-un restaurant.

„În perioada 8 mai - 7 septembrie 2023, inculpatul Buzatu Dumitru (...) ar fi pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) sume de bani, reprezentând un procent de 10% din valoarea unui contract de achiziţie publică pe care acesta din urmă îl încheiase cu Consiliul Judeţean Vaslui şi care avea ca obiect reabilitarea şi modernizarea unor drumuri din judeţul Vaslui, astfel încât contractul să se deruleze în bune condiţii. În context (...), la data de 22 septembrie, inculpatul Buzatu Dumitru ar fi primit suma de 1.250.000 lei, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante", au stabilit anchetatorii.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie l-au trimis în judecată pe fostul președinte al Consiliului Judeţean Vaslui, Dumitru Buzatu. Dosarul a fost transmis spre judecare Tribunalului Vaslui.

„Lasă că le rezolv eu de la distanță”

Dumitru Buzatu, fost șef al CJ Vaslui, continuă să aibă influență la nivel administrativ și să influențeze martorii din dosar, arată rechizioriul de trimitere în judecată la DNA, fiind menționată inclusiv o discuție în care fostul președinte al PSD Vaslui propunea o plecare în Ecuador unei martore.

Potrivit procurorilor, Dumitru Buzatu, aflat în arest preventiv, a luat legătura cu mai mulți martori audiați în dosar.

Se observă că cea mai aspră măsură preventivă nu îl oprește pe inculpatul Buzatu Dumitru de a influența martorii și de a-și exercita în continuare atribuțiile de președinte a CJ Vaslui din CRAP Iași, deoarece trasează sarcini tuturor primarilor și factorilor decidenți din administrația locală a jud. Vaslui”, mai menționează cei din DNA.

De altfel, fostul șef al PSD Vaslui e încrezător că poate avea influență și din arest, atât pe linie de administrație, cât și asupra martorilor. „Lasă că le rezolv eu de la distanță chiar, dar le rezolv eu cu dânșii”, ar mai fi zis Dumitru Buzatu.

Totodată Buzatu Dumitru îi propune martorei că în cazul în care va fi eliberat să plece împreună în Ecuador. «Dacă reușesc să…(neinteligibil), mergem până în Ecuador! Vă iau și pe voi!»

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite