Cu fața de plapumă plină cu PET-uri. Oamenii fac bani frumoși din adunarea de ambalaje reciclabile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi tineri din Vaslui au fost fotografiați la un automat de colectat PET-uri dintr-un magazin din oraș cu peste 100 de ambalaje de plastic puse într-o față de plapumă.

Cei doi tineri au îngrămădit pet-urile într-o față de plapumă FOTO Vremea Nouă
Cei doi tineri au îngrămădit pet-urile într-o față de plapumă FOTO Vremea Nouă

Tinerii au pus PET-urile într-o față de plapumă pentru a nu face mai multe drumuri, potrivit Vremea Nouă.

Reciclarea a devenit se pare principala lor sursă de venit, câștigând astfel și 100 de lei pe zi din sticlele colectate. Cei doi tineri din Vaslui sunt părinții a cinci copii.

Alți „colecționari” de PET-uri merg în restaurante, terase, fac comandă de o sticlă cu suc, pe care o consumă în câteva ore, iar în tot acest timp vânează sticlele de plastic pe care ceilalți clienți le abandonează pe mese.

Românii care cumpăra băuturi în ambalaje de plastic, sticlă sau aluminiu cu sigla SGR, plătesc și o garanție de 50 de bani, pe care acum o pot recupera după ce duc ambalajele înapoi la magazin.

Sistemul de Garanție-Returnare (SGR) joacă un rol important în prevenirea poluării, oferind un stimulent financiar consumatorilor de a returna ambalajele post consum pentru a fi reciclate. 

SGR a fost implementat în România începând cu 30 noiembrie 2023, moment din care românii ar trebui să plătească o garanţie de 50 de bani când vor cumpăra o băutură îmbuteliată în ambalaje între 100 mililitri şi 3 litri (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase) de la un comerciant.

Ulterior, după golirea ambalajului, consumatorul va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianţi şi va primi înapoi, pe loc, valoarea garanţiei plătite iniţial, fără a fi condiţionat de prezentarea bonului fiscal.

Un detaliu important este şi faptul că ambalajele purtătoare de garanţie au intrat pe piaţă gradual, fiind vorba de o perioadă tranzitorie până la epuizarea stocurilor de produse existente deja la raft.

Astfel, produsele în ambalaje non-SGR, care se află, deja, în stocul producătorilor sau al comercianţilor, mai pot fi comercializate până la data de 30 iunie 2024.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite