Filmările compromițătoare cu fostul episcop de Huşi rămân pe internet, a decis Înalta Curte de Casație și Justiție

0
Publicat:

Cornel Onilă, fostul episcop de Huși, a pierdut definitiv procesul deschis împotriva mai multor jurnaliști, ce viza ștergerea de pe internet a unor filmări compromițătoare al căror protagonist este și care au însemnat sfârșitul carierei sale ca ierarh al Bisericii Ortodoxe Române.

Una din scenele fierbinți în care a fost surprins fostul episcop de Huși FOTO Vremea Nouă
Una din scenele fierbinți în care a fost surprins fostul episcop de Huși FOTO Vremea Nouă

Înalta Curte de Casație și Justiție a respins joi, 11 aprilie 2024, recursul formulat de Cornel Onilă, fostul episcop de Huși (Vaslui), împotriva unei decizii a Tribunalului București, care, la rândul său, respinsese pretențiile fostului ierarh.

Fostul episcop ceruse obligarea jurnaliştilor de la publicația „Să fie lumină“, care au publicat mai multe filmări în care Onilă apare în ipostaze compromiţătoare, să le şteargă de pe internet, să nu mai publice materiale despre abuzurile sexuale sistematice de la seminarul teologic din Huși, să li se interzică mediatizarea procedurilor penale care l-au vizat ulterior, dar și să îi plătească daune de 250.000 de euro.

Avocata fostului ierah ceruse ca numele, imaginea şi alte date personale ale clientului său să nu mai fie folosite în mass-media întrucât acesta a devenit o „persoană fizică” şi are, conform normelor europene, „dreptul de a fi uitat”.

În final, cel bun de plată este fostul ierarh, care trebuie să achite acum aproape 7.500 de lei drept cheltuieli de judecată.

E o coincidență fericită că ieșim oarecum teferi din acest proces exact în perioada în care la nivelul Uniunii Europene s-a adoptat o directivă anti-SLAPP (procese intentate jurnaliștilor și activiștilor civici pentru a-i șicana, speria și – în cele din urmă – împiedica să-și facă treaba). Statul român are doi ani la dispoziție pentru a transpune în legislația națională respectiva directivă – dar asta nu ne-ar fi protejat oricum în eventualitatea în care niște judecători ar fi conchis, în procesul cu Onilă, că n-am acționat cu bună credință, în slujba interesului public”, a fost mesajul jurnalistului Vlad Stoicescu, pe pagina personală de Facebook, unul dintre cei vizați în procesul deschis de fostul episcop de Huși.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite