Consilier local declarat incompatibil de ANI după ce a votat ca Primăria să sponsorizeze un club sportiv unde el era legitimat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO arhivă Adevărul
FOTO arhivă Adevărul

Ionuţ Stelian Simion, consilier local în cadrul  Consiliului Local al comunei Muntenii de Sus, judeţul Vaslui, este acuzat de conflicte de interese administrativ de inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate.

Agenţia Naţională de Integritate a stabilit că Ionuţ Stelian Simion, consilier local în cadrul  Consiliului Local al comunei Muntenii de Sus, judeţului Vaslui, s-a aflat în conflict de interese administrativ.

„În perioada exercitării mandatului de consilier local, deşi avea un interes personal în problemele supuse dezbaterilor, a participat la adoptarea Hotărârii C.L. din data de 27 iunie 2019 prin care s-a aprobat alocarea sumei de 45.000 Lei clubului sportiv în cadrul căruia persoana evaluată era legitimat din data de 22 august 2013”, spun  inspectorii de integritate.

Consilierul local este acuzat că a încălcat prevederile articolului 70 şi articolului 77 din Legea 161/2003 coroborate cu prevederile articolului 46, alineatul 1 din Legea 215/2001 şi cu prevederile articolului 75, alineatul 1, litera  b şi articolul 77 din Legea  393/2004 (act normativ în vigoare până la data de 4 iulie 2019).

Potrivit articolului 70 din Legea 161/2003, prin conflict de interese se înţelege situaţia în care persoana ce exercită o demnitate publică sau o funcţie publică are un interes personal de natură patrimonială, care ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate a atribuţiilor care îi revin potrivit Constituţiei şi altor acte normative.

Conform articolului 77 din acelaşi act normativ, „conflictele de interese pentru preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene sau consilierii locali şi judeţeni sunt prevăzute în articolului 46 din Legea administraţiei publice locale 215/2001, cu modificările şi completările ulterioare.

Articolul 46 stipulează la alineatul 1 că „nu poate lua parte la deliberare şi la adoptarea hotărârilor consilierul local care, fie personal, fie prin soţ, soţie, afini sau rude până la gradul al patrulea inclusiv, are un interes patrimonial în problema supusă dezbaterilor consiliului local”.

Ionuţ Stelian Simion a fost informat despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază - de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris, dar nu a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.

Potrivit legii, persoana faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului.

Vă mai recomandăm să citiţi şi:

Prima medalie de aur a României la Olimpiada Internaţională de Germană. Teodora Smintanca-Strugariu din Bacău a obţinut punctaj maxim

Români acuzaţi că au retras ilegal bani din conturi, achitaţi fiindcă la cercetarea penală a participat şi SRI, deşi nu avea atribuţii

VasluiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite